Hükümet, koronavirüs pandemisi sürecinde vatandaşlara maddi destek için etkin kullanılan ve geçen mart ayı itibarıyla sona eren kısa çalışma ödeneğiyle ilgili kararını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödeneğin 3 ay daha uzatıldığın
Tüm dünyada toplum sağlığı ve günlük hayatı olumsuz etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin yıkıcı etkilerini bertaraf etmek için mart 2020'de açıklanan 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' Paketi ile birçok destek ve teşvik hayata geçildi. Bu kapsamda kısa çalışma uygulamasından yararlanma şartları da kolaylaştırıldı.
Bu süreçte vatandaşa maddi destek için etkin olarak kullanılan kısa çalışma ödeneği (KÇÖ), hem işçi hem de işverenin kurtarıcısı oldu. Ödenekten yararlanma imkanı da dönem dönem uzatılarak bugüne kadar geldi.
MART AYI SONUNDA SONA ERMİŞTİ
Ancak ödenek Resmi Gazete'de yayımlanan son karar göre 31 Mart'ta bir daha uzatılmamak üzere sona ermişti.
Türkiye genelinde kademeli normalleşme ile vakaların 60 bini aşması üzerine yeni kısıtlamaların getirilmesi, esnaf ve şirketlerin normal çalışma düzenine henüz geçememesi ise 'Kısa çalışma ödeneği uzatılsın' çağrılarını beraberinde getirmişti.
3 AY DAHA DEVAM EDECEK
Bugün gelen son dakika haberi ile kısa çalışma ödeneğinin 3 ay daha devam edeceği bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs, haziranı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık' dedi.
Erdoğan ayrıca, turizm sezonunda mayısta sona erecek KDV indirimlerinin de haziran sonuna kadar devam edeceğini açıkladı.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
30.04.2011 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik, ödeneğin yasal dayanağıdır. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu baz alınarak hazırlanan yönetmeliğe göre, sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, ekonomik kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması, işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde, işçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi söz konusudur.