Cenevre'deki konferans sonrasında KKTC ve Türkiye'nin gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "KKTC'nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliği konusundan ödün vermeyeceğ
Birleşmiş Milletler'in (BM) öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla Cenevre'de gerçekleşen 5+1 formatındaki gayri resmi Kıbrıs konulu konferans sona erdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkanlık ettiği konferansın son gün oturumunda ortak zemin bulunamadı.
Toplantı sonrasında açıklama yapan Guterres 'Kıbrıs sorunun çözümü için resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık. Diyaloğu sürdürmek ve olumlu sonuçlar elde etmek için elimizden geleni yapma konusunda kararlıyız' dedi.
ORTAK BASIN AÇIKLAMASI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Cenevre'de ortak bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamada konuşan Çavuşoğlu, toplantıda Rum yönetiminin Crans Montana ve diğer müzakerelerdeki iddialarını sık sık tekrarladığını belirtti ve 'Görüşmelerde Güney Kıbrıs lideri yeni bir vizyon getiremedi. Takılmış plak gibi eski söylemlerini tekrarladı. 'Kıbrıs Türklerine eşitlik verilirse ortaklık devleti işlevsel olmaz' iddiasını daha önce olduğu gibi sık sık tekrarladı' dedi.
Rum lider Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs Türklerinin devlet ve toplum olarak egemen eşit olmayacağını söylediğini kaydeden Çavuşoğlu, 'Genel Sekreter Antonio Guterres'in önerilerini de reddetti ve kabul etmeyeceğini Genel Sekreter'in yüzüne söyledi' açıklamasında bulundu.
'KKTC'NİN BAĞIMSIZLIĞINDAN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ'
Çavuşoğlu, toplantıya garantör ülke olarak katılan İngiltere ile BM Genel Sekreteri Guterres'in orta yol bulma çabalarına rağmen yeni bir müzakereye başlamak için ortak zeminin oluşmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
'Bunun üzerine Genel Sekreter, birkaç ay daha gayri resmi şekilde bu süreci sürdürmeye, zemin yoklamaya devam etmek istediğini söyledi. Biz de bu kararını destekledik. Neticede gayri resmi 5+BM önerisi bizden gelmişti. Önümüzdeki süreçte biz sağlam duruşumuzu devam ettireceğiz. KKTC'nin egemen eşitliğe dayalı, iki devletli çözüm vizyonuna ve önerisine destek olmaya devam edeceğiz. Hem de çok güçlü bir şekilde.'
Çavuşoğlu, 'KKTC'nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliği konusundan ödün vermeyeceğiz. Bunlar teslim edilirse iki devlet gelecekte nasıl iş birliği yapacağını müzakere edebilirler. Teslim edilmezse yolumuza KKTC'yle birlikte devam edeceğiz' dedi.
'ESKİ ŞARTLARDA MASAYA OTURMAYIZ'
Tatar konuşmasında, 'Rum Kesimi'nin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı ve anayasal değişiklikle Kıbrıslı Türklerin buna yama edilmesidir' açıklamasında bulundu.
Tatar, Türkiye ile birlikte yeni belirledikleri 'Kıbrıs'ta egemen eşitlik temelinde iki devlet' siyasetinden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, 'Eşitliğe dayalı ve eşit statü tanınmadan, eski şartlarda masaya oturmamızın ve resmi görüşmelere başlamamızın anlamı olmaz' diye konuştu.
'Rum Kesimi'nin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı ve anayasal değişiklikle Kıbrıslı Türklerin buna yama edilmesidir' ifadesini kullanan Tatar, bu çerçevede Kıbrıslı Türklerin, Avrupa Birliği içerisinde bir konumda, Türkiye ile bağlarının kopartılmaya çalışıldığını kaydetti.
YUNANİSTAN'DAN AÇIKLAMA
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Kıbrıs meselesinin çözümü için müzakerelerin başlamasını hedefleyen görüşmelere, Kıbrıs Rum kesimi ile yapıcı tutumla katıldıklarını savundu ve 'Türkiye ve KKTC'nin izledikleri tavır nedeniyle' bu temaslarda ortak zeminin oluşturulamadığını iddia etti.