Görüntü almak isteyen gazetecilere polis engeli

Görüntü almak isteyen gazetecilere polis engeli

1 Mayıs'ta alanlara çıkmak isteyenlere müdahale eden polisleri görüntülemek isten gazeteciler İzmir, İstanbul ve Ankara'da engellendi. Gazetecilere müdahale eden polisler 30 Nisan'da Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayım

29 Nisan'da İzmir'de 1 mayıs açıklaması sırasında gözaltına alınan bir kişinin görüntülerinin sosyal medyada yayılmasından sonra 30 Nisan'da Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla bir genelge yayınlandı. Yayınlanan genelgede, polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına karar verildiği duyuruldu. Bu gün de genelgeyi dayanak olarak gösteren polisler hem İzmir'de hem de İstanbul'da 1 Mayıs eylemlerini takip eden gazetecilerin görüntü almasını engelledi. 

İZMİR, ANKARA VE İSTANBUL'DA GAZETECİLERE MÜDAHALE

İzmir'deki eylemlerde de göstericilerin çektiği görüntüler polis tarafından silindi.

Taksim'e çıkmak isteyen eylemcilere müdahale eden polisleri görüntülemek isteyen Gazeteci Sultan Eylem Keleş polis tarafından engellendi. ''Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz'' diyen Keleş'e polisler ''Burası bizim güvenli alanımız, genelge talimatı geldi'' dedi. 

Polisin uygulamasına tepki gösteren DİSK Basın-İş sendikası, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, '1 Mayıs'ta çekim yapan gazeteci arkadaşlarımız polis tarafından engelleniyor, üyemiz Sultan Eylem Keleş'in ''Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz'' itirazı üzerine polisler ''Genelge talimatı var'' dedi. Tekrar ediyoruz; Emniyet'in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez' diyerek tepki gösterdi.

1 Mayıs'ta çekim yapan gazeteci arkadaşlarımız polis tarafından engelleniyor, üyemiz Sultan Eylem Keleş'in ''Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz'' itirazı üzerine polisler ''Genelge talimatı var'' dedi. Tekrar ediyoruz; Emniyet'in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez!

Ankara'daki eylemlerde de görüntü almaya çalışan Yol TV Muhabiri Özge Uyanık ise Ankara'daki eylemleri görüntülerken polis tarafından 'Çekim yapmıyorsunuz' diye engellendi. 'Neye göre?' diye soran Uyanık'a polis memuru, 'Daha dün genelge yayınlandı' cevabı verdi. Uyanık basın kartını göstermesine rağmen polis, Uyanık'ın telefonunu yere attı ve çektiği videoyu silmeye çalıştı. 

 NE OLMUŞTU?

29 Nisan'da İzmir'de DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İzmir Barosu'nun ve siyasi parti ve STK’ların katılımıyla yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı açıklamasına polis müdahale etti. Konak Kemaraltı girişinde yapılacak basın açıklaması öncesi, polis katılımcılardan 3'ünü gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, sendika yöneticilerinin araya girmesiyle serbest bırakıldı.

Bir polisin, gözaltına aldığı bir göstericinin boynuna diziyle bastırdığı görüldü. Bu görüntüden sonra da Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla bir genelge yayımlandı. Genelgede eylemlerde cep telefonu ile ses ve görüntü alan kişilerin engelleneceği ve haklarında yasal işlem yapılacağı belirtildi.

GENELGEYİ ÇHD PAYLAŞTI

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesini Twitter hesabından paylaştı.

Genelgede, 'Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi' ifadelerine yer verildi.