Tarih: 04.05.2021 15:36

Belediye aracılığıyla insan kaçakçılığıyla ilgili Bakanlık harekete geçti! Flaş genelge

Facebook Twitter Linked-in

Belediyelerin hizmet pasaportu sağlayarak yurt dışına insan göndermesine ilişkin tartışma sürüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu son olarak 28 Nisan'da, 19 ildeki 27 belediyede soruşturmanın sürdüğünü açıklamıştı.

Soylu, 'Birkaç kişi istismar etti diye bunu engelleme yaklaşımına gitmemek lazım. İstismarları önleyecek düzenlemeler getirilmeli' demişti.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'NDAN GENELGE

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 21 Nisan 2021 tarihinde, 81 valilik aracılığıyla tüm il ve ilçe belediyelerine 'Yurtdışı Çıkışlar' konulu bir genelge gönderdi. 

2021/6 sayılı genelgede, belediyelerin; yurt içinde ve yurt dışında şahıs, şirket, vakıf, dernek ve benzerleri ile yürütecekleri ortak faaliyet ve hizmet projeleri kapsamında yurt dışında düzenleyecekleri her türlü faaliyete ilişkin izin vermek iş ve işlemlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütüleceği belirtildi.

DOSYALAR BAKANLIĞA GİDECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzalı genelgede, yurt dışına çıkış iş ve işlemlerinde uyulması gereken kurallar şöyle sıralandı:

'-Söz konusu iş ve işlemlerin bakanlığımızca değerlendirilip sonuçlandırılması için makul süre göz önünde bulundurularak belediyelerin;

-Yurt içinde veya yurt dışındaki şahıs, şirket, vakıf, dernek ve benzerleri ile yürütecekleri ortak faaliyet veya hizmet projelerine ilişkin protokol metinlerini,

-En büyük mülki idare amirinden alınan izin yazısını,

-Yurt dışında yapılacak faaliyete ilişkin, faaliyete katılacakların bilgilerinin de yer aldığı meclis kararını,

-Yurt dışında yapılacak faaliyetin konusunu, süresini, taraflarını, hedefini, amacını, sağlayacağı muhtemel yararları ve maliyetini içerecek bilgi notunu bakanlığımıza göndermeleri gerekmektedir.”

'HİZMETLE İLİŞKİSİ OLMAYAN KONULAR İÇİN GÖREVLENDİRME YAPILMAYACAK'

Genelgede, ayrıca; belediyelerin seçilmiş ve atanmış personeli ile diğer belediye personelinin yurt dışına görevlendirilmelerinde uyulması gereken esaslar da şöyle sıralandı:

''- Belediyelerin bütçelerinden kendi görev ve hizmet konuları dışında harcama yapılamayacağından, görev ve hizmetle ilişkisi olmayan konular için yurt dışı görevlendirme yapılmayacaktır.

AZAMİ TASARRUF, ASGARİ PERSONEL VE SÜRE

-Görevlendirmeler; azami tasarruf ilkelerine uygun olarak, asgari sayıda personel ve asgari süreler için yapılacaktır.

-Toplantı, kongre, seminer, panel vb. organizasyonlar ile kardeş şehir ilişkileri nedeniyle yapılacak görevlendirmelerde, organizasyonu düzenleyen kuruluş (belediye, belediye birliği veya uluslararası kuruluş vb.) veya resmi makamlar tarafından yapılmış davet yazıları aranacaktır. 

DÖNÜŞTE BİLGİLENDİRME

-Yurt dışı görevlendirmeler ve temaslar hakkında belediye meclisine ilk toplantıda bilgi verilecektir.

-Görevlendirilen personele 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre harcırah (yol yevmiye) giderleri dışında herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.”

NE OLMUŞTU?

Malatya'da AKP'li Yeşilyurt Belediyesi'nin organizasyonu ile Almanya'ya giden 43 kişinin geri dönmemesi ile ortaya ve başka belediyelerde de benzerlerinin yaşandığı iddiaları üst üste ortaya atılan toplu iltica olayları muhalefetin tepkilerine neden olmuştu.

İçişleri Bakanlığı'ndan 29 Nisan'da yapılan açıklamada, 29 belediyeye yönelik 'Gri Pasaport Soruşturması' başlatıldığı bildirildi.

Büyük çoğunluğunu AKP'li belediyelerin oluşturduğu soruşturmada 3 mülkiye müfettişinin görevlendirildiği ifade edildi.

Soruşturma kapsamında CHP ve HDP'li bazı belediyelerin de inceleneceği belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, 2018'den sonra belediyelerden grup halinde yurt dışına çıkan kişi sayısının 2 bin 872, bunlardan pasaport süresi dolup da dönmeyen kişi sayısının ise 804 olduğunu söylemişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —