Tarih: 12.05.2021 10:09

Tarihi romanlaştıran yazar Mehmet Niyazi Özdemir Rahmet ve Özlemle Anılıyor

Facebook Twitter Linked-in

'Bir insanın idrakini teslim aldın mı; geçmişini, geleceğini döşersin.' -Mehmet Niyazi Özdemir-

Medeniyetimizi, hakkıyla kavramak ve anlamak isteyen bir 'ülke' evlâdının, kendisini bu toprakların yerlisi sayanların mutlak sûrette tanımaları, eserlerini okuyup tedkik etmeleri lâzım gelen bir münevver insan Mehmet Niyazi Özdemir vefatının üçüncü sene-i devriyesinde rahmet ve özlemle anılıyor. Tarih, târihî roman, hikâye türünde eserlere imzasını atmış. 'Yazılamamış Destanlar', 'Çanakkale Mahşeri', 'Yemen Ah Yemen' eserlerini kaleme almış olan üstad isimsiz kahramanları, gölgede kalanları/bırakılanları anlatmayı boynunun borcu bilmiştir.

'Ey destanlara sığmayan yiğitler; bir ölünüz bin doğana ruh verirdi.' -Mehmet Niyazi Özdemir-

Türk tarihini en iyi anlatan yazarların bile fersah fersah ilerisinde bir anlatıma bilgi ve donanıma sahip olan üstadın eserleri, 600-700 sayfa olmasına rağmen 4-5 saat içerisinde okunan, tarihi size yaşatan ve anlattığı tarihe uygun haritalar ile kitaplarını donatarak, sizi soyut düşünceden sıyrılma imkanı verip somut hayal etme yetinizi devreye geçiren türden olmuştur. Çanakkale Zaferini belki de en iyi o anlatmış, Çanakkale'yi tekrar bu milletin hafızasına nakş ettirmiş büyük fikir adamı olmuştur.

Vefatının üzerinden tam 3 yıl geçen Mehmet Niyazi Özdemir, eserleri ile hayırla yad edilecek bir külliyat bıraktı ruhu şad olsun...

HAYATI VE ÖZGEÇMİŞİ

Mehmed Niyazi Özdemir (d. 1942 Sakarya, Akyazı), Türk tarihçi, yazar ve mütefekkir.

İlk ve orta okulu Akyazı'da okudu. Liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde bitirdi. Sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi; 1967’de oradan mezun oldu. O zamanlarda hukuk fakültesinde takıntısız olarak üçüncü sınıfa geçenler, dekanlığa müracaat edip, izin alarak edebiyat fakültesinin herhangi bir bölümüne devam edebiliyorlardı. Bu imkândan faydalanarak Edebiyat Fakültesinin Felsefe bölümünden de sertifika aldı. Mezuniyetini takiben devlet felsefesi sahasında doktora yapmak için Almanya'ya gitti.

Brilon'daki Goethe Enstitüsü'nde Almanca öğrendi. Marburg Üniversitesi'ne intisap ederek burada Prof. Dr. Ditrich Pirson'un yanında 'Türk Devletlerinde Temel Hürriyetler'konulu doktorasına başladı. Uzun yıllar Almanya’da oturdu. 1988 yılından beri Türkiye’de ikamet etmektedir. Tercüman ve Zaman gazetelerinde yazdı. 1987'den itibaren ilk başta haftada üç gün, sonraları haftada bir gün Zaman gazetesinde yazdı. 10 Nisan 2016 tarihinden itibaren her pazar Yeni Şafak gazetesinde köşe yazısı yazmaya başladı. Ayrıca; Genç Akademi, Nizâm-ı Âlem, Türk Yurdu, Ufuk Çizgisi gibi dergilerde makalelerini de zaman zaman Batı dergilerinde yayınlanıyor.

Mehmed Niyazi Özdemir, tezli romanlarıyla tanınan bir yazar ve düşünürdür. Eserlerinde millî konuları işlemeyi şiar edinmiştir. Fikrî eserlerinde ise Türkiye`nin sosyal yapısı üzerine görüşlerini açıklar.

Edebî Eserleri

Varolmak Kavgası Roman

İmam-Hatip mezunu idealist bir gencin, Türkiye'deki çarpık zihniyet karşısındaki mücadeleleri ve başından geçenler, eserin konusunu teşkil etmektedir.

Bayram Hediyesi Hikâye, (1971)

İki Dünya Arasında Roman, (1977)

Tanıtım Yazıları: Almanya'da okuyan bir Türk gencinin bir Alman kızına aşkının hikâyesidir.

Ölüm Daha Güzeldi Roman

(Türkiye Millî Kültür Vakfı Ödülü verildi)

Azerbaycan'dan Türkiye'ye sığınmış ve Türkiye'de Ağır Ceza Reisliği'nden emekli olmuş ve rahmete kavuşmuş bir Azerbaycanlı Türk'ün, anayurdunda başından geçenler etrafında cereyan eden bir roman.

Yazılamamış Destanlar Hikâye

Said Nursî ve arkadaşları Süleyman Askerî, Eşref Kuşçubaşı gibi zevatın Balkan Harbi'nde Edirne'yi Bulgarlar'dan geri alışları ve Batı Trakya'da ilk Türk Cumhuriyeti'ni kuruşlarının belgeler dayanan hikâyesidir.

Çanakkale Mahşeri Tarihi Roman

Çanakkale Savaşı'nı destanî tonda anlatan roman, (1998) (Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü).

Dâhiler ve Deliler Hatıra-Roman, (2001)

Daha Dün Yaşadılar Roman, (2006)

Akyazı'nın ilçe olma aşamasında yaşanan dostluk öyküleri anlatılıyor.

Doğunun Ölümsüz Çocuğu Roman,

Yemen! Ah Yemen! Tarihi Roman

Plevne Tarihi Roman, (2011)

Fikrî Eserleri

İslam Devlet Felsefesi (19889

Yazar bu kitapta İslâm'ın temel prensipleriyle İslâm tarihinde geçmiş uygulamaları hukuk mantığıyla ele alarak İslam'da 'devlet'in ne olduğunu ortaya koymaya çalışmaktadır.

Millet ve Milliyetçilik (1979).

Türk Devlet Felsefesi (1989)

Türkiye'nin Meseleleri-I (1992).

Türkiye'nin Meseleleri-II (1992).

Medeniyet Ülkesini Arıyor(1999).

Medeniyetimizin Analizi ve Geleceği (2000)

Millet ve Türk Milliyetçiliği (2000)

Türk Tarih Felsefesi (2008)

haber: enpolitik




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —