Hibe edilen atların akıbetiyle ilgili sorular sorulmaya devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Tarım ve Orman Bakanlığı Müdürlüğü'nden açıklamalar geliyor. İBB Başkanı İmamoğlu'nun açıklamalarına yanıt veren İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün ardından bir açıklama da İBB'den geldi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda yaptığı konuşmada bin 179 atın teslim alındığını 860'ının da sahiplendirildiğini belirterek Tarım Bakanlığı'nın da iş birliğiyle beraber başvuran kurum ve kuruluşlara verildiğini söylemişti. İmamoğlu sözlerine 'Çip bizim tarafımızdan değil, Tarım Bakanlığı tarafından takip ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız soruyor nerede o atlar diye. Sayın Pakdemirli bir açıklama yapsana. Kayıp at varsa bunu bulacak olan Tarım Bakanlığı' cümlelerini de eklemişti.
Bunun ardından bir açıklama yapan İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü ise 'Sahiplendirilmiş atların 'denetim ve kontrolü' Sayın İmamoğlu'nun iddia ettiği gibi İl/İlçe Tarım Orman Müdürlükleri yetkisinde değildir' diyerek Adalar'daki atların sahiplendirilmesinde İBB ve sahiplenenler arasında 'At Sahiplendirme Taahhütnamesi' imzalanarak, iki taraf arasındaki sorumluluk ve taahhütler kayıt altına alınmıştır' ifadelerini kullanmıştı.
İBB'DEN AÇIKLAMA GELDİ
İBB de bir açıklama yaparak Adalar'daki atların sahiplendirilmesiyle ilgili yasa ve mevzuatlara göre belediyenin sorumluluğunun, sevkiyat sonrası bittiğini söyledi. İBB, Atların kimliklendirilmesi ve izlenmesi işlerinin yönetmelik gereğince Tarım ve Orman Bakanlığının yetki ve sorumluluğunda olduğunu belirtti.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'Atların kimliklendirilmesi ve izlenmesi işi 'Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik' çerçevesinde sadece Tarım ve Orman Bakanlığının yetki ve sorumluluğundadır. Yönetmeliğin, 'Tek tırnaklılar için kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar' başlıklı 7. maddesinin, 2. fıkrasında, 'Bu Yönetmelik çerçevesinde, tek tırnaklıların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması ile ilgili işlemlerin yürütülmesinden Bakanlık yetkili ve sorumludur.
'RAPORDA ATLARIN GİTTİĞİ YERİN BİLGİLERİ BULUNUYOR'
Bakanlık gerektiğinde bu yetkinin bir kısmını ve tamamını aşağıdaki şartları sağlayan ilgili kurum, kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere devredebilir' hükmü bulunmakta. Bu çerçevede, resmi veteriner hekimler tarafından kimliklendirilen atlar, mikroçiplenerek Bakanlığın Türkvet Bilgi Sistemi'nde bulunan tek tırnaklı bölümüne işlenmektedir. İBB tarafından sahiplendirilen 860 atın sevkiyatı ise Adalar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli olan resmi veteriner hekimin düzenlediği Veteriner Sağlık Raporu ile gerçekleştirildi. Bu raporda atların gittiği işletmenin numarasından vergi numarasına kadar bilgiler net görülmektedir.'
Açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi'ne göre nakil öncesi atların muayene edilmesi, sağlık raporunun verilmesi ve sevkiyat izninin resmi veteriner hekimin görevi olduğu vurgulandı.
'SEVKİYAT SONRA YÜKÜMLÜLÜKLER SAHİPLENENLERLE BAKANLIK ARASINDA'
İBB, açıklamasında sevkiyat sonrası yükümlülüklere ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
'Sevkiyatın gerçekleşmesinden sonra atlarla ilgili tüm yasal yükümlülükler 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili yönetmelikleri çerçevesinde atları sahiplenenler ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasındadır. At Sahiplendirme Taahhütnamesi'nde yer alan konular da atları sahiplenen kişi ve kurumlara, 5996 sayılı yasadaki tüm faaliyet, kontrol ve koordinasyonlarda yetkili Tarım ve Orman Bakanlığına karşı yükümlülüklerini hatırlatan maddelerden oluşmaktadır.'