Sitemiz köşe yazarı Dr. Göktan Ay, “Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik Bölümü Mezunları Platformu” ile uzun zamandır devam ettirilen “ unvan sorunlarını” konuştu..
AY: Son aylarda sosyal medyada bir hakkınızın yendiğini ve unvanınızın verilmediğini yazıyorsunuz? Konuyu açar mısınız!
PALTFORM: Sn. hocam,1997'de ilk mezunlarını veren “Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik Bölümü” mezunlarımıza, 2012 yılına kadar “hiçbir unvan” verilmedi. Bu; “sahip olunan Uçak Bakım Lisansı ve alınan uçak tipleri nedeniyle mezunlarımızın mühendislerden daha fazla maaş ve haklara sahip olmasından” kaynaklandı. Bununla birlikte unvansızlık nedeniyle yöneticilik pozisyonlarına gelememek, anayasal bir hak olan kamuda istihdam olamama ve tek bir alana sıkışma gibi sorunlardan dolayı arkadaşlarımız 2012 yılının Nisan ayında Uçak Bakım Mühendisleri Derneği'ni kurdu ve bu dernek İçişleri Bakanlığı tarafından tanındı. Bu derneğin kuruluşunun akabinde “Uçak Elektrik Elektronik Bölümü” mezunlarına 26.07.2012 tarihinde “Uçak Mühendisi” unvanı verildi.
AY: Tamam işte, unvan verilmiş, isteğiniz bu değil miydi?
PALTFORM: Hayır. Mezunlar, -hiçbir zaman- İTÜ ile aynı müfredata sahip olmadığı için “Uçak Mühendisi” unvanı istememiştir. “Makine Mühendisleri Odası”, o dönem Uçak Mühendisi unvanının iptali için dava açıyor ve mahkeme Uçak Mühendisi unvanını iptal ediyor. Yeni bir unvan için toplanan ÜAK, İTÜ'yü bilirkişi olarak atıyor ve hazırlanan bu raporda bölümlerimiz; “2 yıllık ve teknik olmayan bir bölüm” gibi gösterilerek “Eleman” unvanı veriliyor. Talebimiz, 2010'da yazılmış bir doktora tezinde bile anlatılmış Avrupa'da bizim ile eş değer müfredata sahip olan “Uçak Bakım Mühendisliği, Aviyonik Bakım Mühendisliği, Uçak Elektrik Elektronik Mühendisliği” gibi unvanlardır.
AY: Bunun üzerine başvurularınız oldu mu?
PALTFORM: “Eleman” unvanının hukuksuzluğunu, Kamu Denetçiliği Kurumu kanalı ile yaklaşık 300 başvuru ile (Bu aynı konuda yapılmış Kamu Denetçiliği Kurumu başvuru rekorudur) “Eleman unvanının” iptali sonrası, ÜAK bu kez İskenderun Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden görüş aldı. Erciyes Üniversitesi Hava Aracı Bakım Mühendisi unvanını, İskenderun Teknik Üniversitesi Uçak Bakım Mühendisi unvanını önerdi. Eskişehir Teknik Üniversitesi, İTÜ ile ortak hareket ettiğinden öğrencilere hiçbir bilgi verilmedi. Son karar, sadece sağlık hizmetleri sınıfına verilebilen “Lisansiyer unvanı” verildi ve teknik hizmetler sınıfındaki “Tekniker unvanını” kullanabileceğimiz yönünde idi. Bu hukuksuz kararda da ısrarla yurtdışındaki Uçak Bakım Mühendisliği, Aviyonik Bakım Mühendisliği, Uçak Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü yerine Uçak Mühendisliği müfredatı ile mukayese yapılmıştır.
AY: Havacılık ve Uçak Elektrik Elektronik Bölümleri alım puanları yüksek mi?
PALTFORM: Özellikle 28 Şubat döneminde Erciyes Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uçak Elektrik Elektronik Bölümleri için sadece 35 kontenjanın olduğu dönemde bölüme girenlerin en az yarısı Tıp Fakültesi kazanan diğer lise mezunları ile eş değer puanlar almasına rağmen “Teknik Lise Mezunu” oldukları için mecburen Uçak Elektrik Elektronik ve Havacılık Elektrik Elektroniği Bölümü’nü tercih etmek zorunda kalmışlardı. Daha sonra sadece lisans mezunu olarak “her sene binlerce mezunun verilmesi”, “çok sayıda uçak bakımı ile ilgili ön lisans ve lise programı açılması”, “hukuksuz bir unvan dayatılması” ve “Teknik Liselerin katsayı sorununun çözülmesi” nedeniyle puanlar düştü ama mevcut hali ile bile devlet üniversitelerindeki Mühendislik Bölümleri’nin % 90'nından daha yüksek Uçak Gövde Motor ve Havacılık Elektrik Elektronik Bölümleri’mizin. Uçak Mühendislerinin elektroniğe, Elektronik Mühendislerinin de uçağa hakim olamadığı günümüzde 4 yıllık lisans bölümleri içerisinde dünyada en çok aranan 4 bölümden birinin, Havacılık Elektrik Elektroniği bölümü olduğunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da kendi sitesinde yayınlamıştır.
AY: Bunu hukuksuzluk olarak nitelendiriyorsunuz…Nedeni ne olabilir?
PALTFORM: Unvan hukuksuzluğu yaşatılmasa, mezunlar bir çıkar grubu tarafından küstürülmese Havacılık Elektrik Elektroniği için ihtiyacımız 1997'de ilk mezununu veren bu bölümlerden rahatlıkla sağlanır ve bu hususta Avrupa'nın da önüne geçebilirdik. Gelinen durumda ise mezunlarımızın okuduğu Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde ve 4 yıllık Sivil Havacılık Yüksekokulları’nda 6 aylık TYP kursları ile havacılık ile ilgili Bölüm okumamış 2 yıllık Bölümlerden mezunlara kurs verilerek işe sokuluyor. Bizim mezunlarımız ise, 4 yıl okuyup aynı işi yapmakta. Bu fakültelerdeki hocaların bir kısmı da bu TYP kurslarından para kazandıkları için bu durumu desteklemektedir. Ayrıca bu yapılan uçuş güvenliği açısından da risktir. Uçuş güvenliği açısından bir diğer risk ise, mezunlarımızın 4 sene okuyup sahip olamadığı “uçak bakım lisansı” ile ilgili belgelere “lise mezunlarının” Yunanistan'daki “formalite ve para karşılığı” sınavlar ile “çok kısa sürede” sahip olmasıdır.
AY: Son olarak, başvurularınıza YÖK’ten gelen bir cevap var mı?
PALTFORM: Var Hocam… 27.04.2021 tarihinde ÜNVAN BİRİMİ tarafından cevaplanmıştır: 14.04.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 43/b maddesi uyarınca; Üniversitelerarası Kurul’un görüşü dikkate alınarak; a)Türkiye’de eğitim veren, Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Elektrik ve Elektroniği Programı, Uçak Elektrik-Elektronik Programı, Uçak Gövde –Motor Programlarının ders içerikleri incelendiğinde, mühendislik eğitiminin temeli olan “tasarım bileşeni” içerikli bir dersin ya olmadığı veya yetersiz olduğu, eğitim planlamasının “Havacılık Bakımı” konusunda “personel” yetiştirmek amacıyla yapıldığı anlaşılmış, ayrıca söz konusu programlarda, Uçak Mühendisliği programında bulunan Kimya, Mukavemet, Otomatik Kontrol, Makina Elemanları ve Uçak Tasarımı konularındaki zorunlu derslerin olmadığı ve Matematik, Dinamik ve Aerodinamik derslerinin kredi bakımından yetersiz olduğundan Sivil Havacılık Yüksekokulu “Uçak Elektrik-Elektronik”, “Havacılık Elektrik ve Elektroniği”, “Uçak Gövde - Motor” programlarından mezun olanların 'Mühendis' unvanını kullanmalarının uygun olmadığına ayrıca bu ve benzeri başka yerde unvanları tanımlanmamış tüm lisans programı mezunlarına spesifik unvan belirlenmesinin mümkün olmadığına, bununla birlikte ilgililerin lisans programı mezuniyetleri göz önünde bulundurularak 'ilgili dalın lisansiyeri' olarak tanımlanmalarının uygun olduğuna, b)Söz konusu programların lisans seviyesinde olduğu, lisans mezunu olarak yeterlik ve yetkinliklerinin ilgili önlisans mezunlarının yeterlik ve yetkinliklerini kapsadığı ve bunun da üzerinde olduğu dikkate alınarak, bu alanların mezunu teknikerlere sağlanan haklardan yararlanabilmeleri için ilgili lisans programı mezunlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun'da Teknik Hizmetler Sınıfında yer alabileceklerinin Çalışma Genel Müdürlüğü'ne önerilmesine, karar verilmiştir. Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri CİMER’in internet adresinden takip edebilirsiniz.
AY: Teşekkür ederiz..