Tarih: 26.06.2021 16:42

Fakülte sayısında üçüncüyüz, ilaç üretiminde ilk 20'de yokuz

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla 8 üniversiteye 10 yeni fakülte kuruldu. Fenerbahçe Üniversitesi'ne bağlı Eczacılık Fakültesi'nin eğitime başlamasıyla Türkiye'de toplam eczacılık fakülte sayısı 58'e ulaşacak. Dünyada eczacılık fakülte sayısında üçüncü sırada yer alan Türkiye'nin ilaç üretiminde ise ilk 20'de dahi bulunmaması, niteliksiz eğitim ve planlama yanlışlığını ortaya koyuyor.

Bir eczacılık fakültesinin daha eğitime başlayacağı haberini sosyal medya hesabından paylaşan Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Mehmet İrfan Demirci, dünyada 1109 eczacılık fakültesi olduğunu, 57 fakülteyle Türkiye'nin üçüncü sırada yer aldığını aktardı. Buna karşın Türkiye'nin dünya ilaç ihracatında ilk 20'de yer almadığını belirten Demirci, dünya ilaç ihracatında 60 milyar dolarla üçüncü sırada bulunan İrlanda'da 3 eczacılık fakültesi olduğunu söyledi.

Türkiye ilaç ithalatı için (tıbbi cihazlar hariç) yıllık ortalama 6,5 milyar dolar ödüyor.

MEZUN ÇOK, İŞ YOK

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) verilerine göre eczacılık fakültelerinden 2020 yılında 2 bin, 2021 yılında 2 bin 300, 2022 yılında ise 2 bin 600 civarında eczacının mezun olması bekleniyor.

Eczacılık fakültelerinin 2019 yılı kontenjanına ise 3 bin 500 öğrenci kabul edileceği tahmin ediliyor. Bu durumun eczacılıkta istihdam sorununa yol açmasına kesin gözüyle bakılıyor ve bu mesleği icra edenlerin yanı sıra eczacılık fakültelerinde okuyan öğrencileri de endişeye sevk ediyor.

'AVRUPA ORTALAMASININ ÇOK ÜZERİNDE FAKÜLTE VAR'

Şu an Türkiye'de çok sayıda eczacılık fakültesi açıldığını söyleyen Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, 'İleride genç meslektaşlarımız için çok ciddi bir problem yaşanabilir. Bunun temel sebebi de Avrupa standartlarının çok üzerinde fazla sayıda fakülte açılması ve bu fakültelerin birçoğunda yeterli öğretim görevlisi bulunmayışı ve maalesef bunların eczacılık eğitimine akredite olmayışı.

Günümüz şartlarına baktığımız zaman eczacı sayımızda çok ciddi bir aşırılık yok ancak sınıra dayanmış durumda. Yeni mezunların gelmesiyle bu denge tersine dönecek, bunu biz ciddi bir tehlike olarak görüyoruz' dedi.

Eczacılık fakültelerinde okuyan öğrenciler ise mesleklerinin geleceği konusunda endişe taşısalar da 'yalnızca eczane açmıyoruz, mesleği icra edeceğimiz farklı dallara yöneliriz' düşüncesi taşıyorlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —