Prof.Dr.Turan Sağer’in, ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi’ni konuştuk

Sitemiz köşe yazarı Dr.Göktan Ay’ın, YTÜ Sanat ve Tasarım Fak. Dekanı ve ÜAK SADEK Başkanı Prof.Dr.Turan Sağer ile “SADEK’te 3 yılı” değerlendirdikleri söyleşiyi veriyoruz..

Ropörtaj 3.07.2021 09:28:34 0
Prof.Dr.Turan Sağer’in, ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi’ni konuştuk

AY: Hocam, Pandemi dönemi nasıl geçti?

SAĞER: Pandemi dönemi, “Sanat Eğitimi” ve “Sanat Etkinlikleri” bakımından oldukça zorlu ancak sonuç olarak verimli geçmiştir. Özellikle sanat eğitiminin uygulamalı alanlarında hocalarımız çevrimiçi eğitimler hakkında yeni kazanımlar edinmiştir. Sanatsal etkinlikler de bu süreçte dijital ortamlardan aktarılmıştır. 

AY: SADEK çalışmaları nasıl gidiyor?

SAĞER: Pandemi sürecinde de çalışmalarımız devam etmektedir. Bu süreçte değişik zamanlarda toplantılar düzenleyerek fakülteler arası işbirliklerinin oluşmasını ve tecrübe paylaşımlarının gelişmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

AY: Sanat ve Tasarım Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’ni kurdunuz. Kaç üyeniz var? Alan akademisyenleri olumlu buldu mu?

SAĞER: SATEAD (Sanat ve Tasarım Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) kuruldu. 120 üyesi bulunmaktadır. SAK’ta (Sanat Akreditasyon Kurulu) kuruldu. Alt grupları oluşturuldu ve yönergeler hazırlandı. Bu yönergeler tüm üniversite ve paydaşlarla paylaşıldı. 70’e yakın öneri geldi. Şimdi arkadaşlarımız bu öneriler doğrultusunda yönergeleri tekrar düzenliyorlar. Alan akademisyenleri şu an için olumlu karşılamaktadırlar.

AY: Afyon toplantınızda,  “Sanat Dalları Eğitim Konseyi” için Web Sitesi Tasarlanması kararı almıştınız. Neden hala tasarlanmadı?

SAĞER:. SATEAD kurulunca, üyelerimiz derneğin web sitesinin olmasını daha uygun buldular. Bu yüzden satead.org.tr adresi ile site kuruldu. Bilgileri buradan paylaşıyoruz. Konsey için de hem Dekanlar hem de Müdürler için Whatsapp grubundan sürekli bilgi paylaşımı sağlanmaktadır.

AY: “Sanatta Yeterlik” Mezunlarının “Unvan Kullanabilmeleri” yıllardır kangren halinde sürüyor. Şu ana kadar SADEK’ de çözemedi. Neden olmuyor?

SAĞER: Afyon’daki toplantımızda Prof. Sabri Yener başkanlığında konsey üyelerinden seçilen bir grup bu konu üzerine çalıştı ve rapor hazırladı. Biz ÜAK yönetim kuruluna sunduk. Konsey olarak sadece öneri yapabiliriz. Yetki ise ÜAK yönetim kuruluna aittir.

AY: Görsel İletişim ve Tasarımı Bölümleri’nin; hem Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi hem Güzel Sanatlar Fakültesi, hem de “İletişim Fakültesi” içinde olmasını doğru buluyor musunuz?

SAĞER: Kuramsal çalışan hocalarımız Sosyal Bilimler alanını sanatsal çalışan öğretim elemanları ise Sanat Fakültelerini tercih ediyorlar. Doçentlik alanlarında da bu şekilde ayrılmış durumdadır.

AY: Müzik ve GSF öğrenci Kontenjanları; ilgili Fakültelerce mi?, YÖK Tarafından mı? belirlenmelidir? Sizce kontenjanlar neye göre belirlenmelidir.?

SAĞER:

Kontenjanlar, öğretim üyesi sayısı ve bölümlerin alt yapılarına göre belirlenmektedir. Mevcut durumda zaten böyledir. Ancak YÖK ihtiyaç duyulan bazı alanlarda insiyatif kullanabilmektedir.

AY:  Üniversiteler “müzikle ilgili birimlerinin”, “Müzik ve Sahne Sanatları Fakülteleri” adı altında birleştirilmesi konusunda neler söylersiniz!...

SAĞER: Bu konu uzun zamandan beri tartışılan bir konudur. Müzik alanında böyle bir yapılanmaya gidilmesi özellikle idari yapılanma ve bütçe kullanımı açısından daha uygun olduğu ifade edilmektedir. Konservatuarlar açısından daha faydalı olur diye düşünmekteyim. Çok yönlü olarak düşünülüp karar verilmesi gereken bir konudur.

AY: Teşekkür ederim…

SAĞER: Ben de size çok teşekkür ederim.


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °