AK Parti yeni torba yasa teklifini Meclis'e sundu

AK Parti yeni torba yasa teklifini Meclis'e sundu

AK Parti milletvekilleri, ekonomiye ilişkin düzenlemeler ile kamuda çalışanlara ilişkin birçok düzenlemeyi de içeren 18 Kanun ve 2 KHK'da değişiklik öngören yeni torba kanun teklifini TBMM'ye sundu. Buna göre, iki haftalık gözalt

Adalet ve Kalkınma (AK) Partisi milletvekilleri, ekonomiye ilişkin düzenlemeleri de içeren birçok düzenlemeyi Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sundu. Yeni teklif ile terör örgütleriyle mücadele kapsamında kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerinin geri alınması gibi birtakım tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresi 31 Temmuz’dan itibaren 3 yıl uzatılabilecek.

Öte yandan terörle mücadele kapsamında çıkarılan OHAL kararnameleri ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum atanması uygulaması da üç yıl boyunca devam edecek. Bu süre içerisinde terörle mücadele kapsamında TMSF bu yetkiyi kullanmaya devam edecek.

İKİ HAFTALIK GÖZALTI UYGULAMASI DEVAM EDECEK

Teklifin yasalaşması durumunda iki haftalık gözaltı uygulaması, TMSF’nin şirketlere kayyum olarak atanması ve kamu görevlilerinin “terörle mücadele” adı altında görevden alınması uygulaması üç yıl daha yürürlükte olacak.

Teklifte ayrıca, korucuların ücretinin asgari ücret altında kalmaması ve tütün ticareti yapanlara yönelik cezaların 1 yıl ertelenmesi de yer alıyor.

Dünya'da yer alan habere göre, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu personelinin başka kurumlara geçişini önlemek ve kurumsal hafızayı daimi kılmak amacıyla kurumda tabip ve eczacı olarak çalışanlara döner sermayeden ek ödeme yapılması öngörüldü.

Terörle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülmesi amacıyla gözaltı sürelerinin bazı suçlarla ilgili olarak yeniden düzenlenmesini ve ek gözaltı sürelerinin getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulanışı 31 Temmuz’dan itibaren 3 yıl uzatılması teklif edildi.

Torba teklifte ekonomi alanında değişiklikler ise Dünya'dan Canan Sakarya haberine göre şu şekilde:

Kambiyo mevzuatına göre farklı alanlarda yapılan düzenlemeler ve bu alanlarda çalışacak firmalara yönelik olarak mali güç tespiti, piyasaya giriş izni vb. her türlü denetim yapılabilmesine yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki tanındı. Ayrıca, faaliyet izni verilmesinden hareketle, Hazine ve Maliye Bakanlığına bu tür izinlerden para alma imkanı sağlandı.

Rekabet Kurumu’nda bazı çalışanların soruşturma ya da inceleme yaptıkları alanlarla ilgili kuruluşlara transfer olduğu basına yansımıştı. Getirilen düzenleme ile görevden ayrıldıkları tarih itibariyle, geçmiş iki yıl içinde yürüttükleri soruşturmaların konusu olan sektörlerdeki firmalara geçmesi yasaklandı.

Tarım Bakanlığından izin almadan tütün ticareti yapanlara verilen cezalar bir yıl ertelendi.