ABD kongresi Uygurlara ses oldu

ABD kongresi Uygurlara ses oldu

Uygur Hareketi öncülük etti, Amerikan Kongresi’nde Uygur Grubu oluşturuldu.

Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Türk topluluklara yönelik Çin Komünist Partisi’nin uyguladığı soykırım politikalarına karşı yeni bir adım daha atıldı.

Uygur Hareketi tarafından başlatılan girişimle, Amerikan Kongresi’nde Uygur Grubu oluşturuldu. Amerikalı parlamenterler Tom Suouzzi ve Chris Smith tarafından oluşturulan Uygur Grubu, Doğu Türkistan halkının soykırımdan kurtulmasını sağlayacak politikalar geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Amerikan Kongresi’nde Çin’in Doğu Türkistan’da sürdürdüğü soykırım politikalarına karşı bir dizi adımlar atıldı. Uygur İnsan Hakları ve Uygurların zorla çalıştırılmasından yararlanan şirketlere yönelik düzenlemelere dair kararlar bunlar arasında yer aldı. Son olarak Uygur Hareketi’nin Amerikan Kongresi’ndeki girişimlerinin sonucunda Doğu Türkistan halkının haklarını savunmak üzere özel bir çalışma grubu kuruldu. Uygur Grubu’nun kurucularından Kongre Üyesi Tom Souzzi, “En basit hali ile söylemek gerekirse, Çin Komünist Partisi tarafından, 21. Yüzyılda yürütülen koordineli bir insan hakları ihlali durumu ile karşı karşıyayız” dedi.

Kongre Üyesi Chris Smith de, “Uygurlar, Kazakları ve çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu halklara yönelik soykırım, kitlesel tutuklamalar, Çin Komünist Partisi’nin işlediği korkunç suçlar arasındadır. Xi Jinping işkence yaparken ve bütün bir topluluğu ortadan kaldırmaya çalışırken ABD, sessiz kalamaz. Uygur Grubu, ezilenlerle birlikte Komünist Çin Hükümetinin Doğu Türkistan’daki sorumlu olduğu acımasız insan hakları ihlallerine dikkat çekecek ve dünyanın gördüğü en kötü insan hakları trajedilerinden birini sona erdirmek için çalışacak” değerlendirmesini yaptım.

Uygur Hareketi’nin kurucusu ve İcra Direktörü Rushan Abbas da “Her gün Doğu Türkistan’dan gelen korkunç haberlerle karşı karşıyayız. Bu vahşet ve soykırıma aynı boyutta tepki göstermek gerekiyor. Bu grubun kurulması ile Amerika’da Uygur davasına destek verenlerle daha örgütlü hareket edecek, insanların konuşmaya bile cesaret edemediği suçları durdurmaya yönelik somut politikalar geliştirmenin yoluna sahip olacağız. Hep birlikte mücadele ederek bu soykırımın sona erdiğini ve sorumluların adalet önüne çıkarıldığını göreceğiz” şeklinde konuştu.

Doğu Türkistan’da yaşanan bu soykırım, sadece Amerika’nın değil hem diğer ülkelerin hem de büyük uluslararası organizasyonlar ve şirketlerin de sorumluluk alması gerektiren bir hadise olarak değerlendirildi. Geçen günlerde Amerikan Kongresi’nde yapılan özel oturumda, Komünist Çin rejiminin ‘ödüllendirmeye yarayacak’ Kış Olimpiyatlarına sponsorluk yapan şirketlerin yöneticilerin Pekin hükümetinin yaptıklarını görmezden gelmeleri, Uygur Soykırımı konusunda daha fazla baskı yapılması gerektiğini ortaya koydu. Amerikan Kongresi’nde kurulan Uygur Grubu da bu kapsamda atılmış önemli bir adım olarak kabul edildi. Bu sayede Çin komünist rejiminin insanlığa karşı işlediği suçlarla gerçekleştirdiği Uygur Soykırımına karşı daha etkin adımlar atılacak.