Karamollaoğlu'ndan 'baraj' tepkisi: Başarısızlığın üstünü örtmez

Karamollaoğlu'ndan 'baraj' tepkisi: Başarısızlığın üstünü örtmez

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, Eski Milli Eğitim Bakanı Selçuk'un istifa etmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede "19 yılda 7 kere bakan, neredeyse 77 kere de sistem değişti" dedi. YKS'de barajı geçemeyen yaklaşık

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu bugün düzenlendiği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Karamollaoğlu, konuşmasının başında İYİ Parti lideri Meral Akşener'e yönelik provokasyona yönelik açıklamalar yaptı.

YKS'de binlerce öğrencinin baraj puanının altında kaldığını anımsatan Karamollaoğlu, eğitim sistemine sert eleştirilerde bulundu. 'Bugün ortalama 500 bin öğrencimiz üniversite sınavlarında barajı geçemedi, tercih dahi yapamayacaklar. Hiçbir başarı tesadüf olmadığı gibi hiçbir başarısızlık da tesadüf değildir ve bu başarısızlık kesinlikle öğrencilerimize değil, eğitim sistemimize aittir' diyen Karamollaoğlu, 'Barajı düşürme teklifleri de bu başarısızlığın üstünü örtmez, bunu da bilmek lazım' diye konuştu.

Karamollaoğlu, 'Dün kendi memleketim Sivas’ta Sayın Meral Akşener’e provokatif bir müdahalenin yapılmasını üzüntü ile karşıladım. Aslında bizim kardeşlerimiz hakikaten misafirperverdir. Dışarıdan gelen kim olursa olsun, nazik davranırlar. Ben Sayın Akşener’i biraz önce aradım, bizzat geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Bazen özellikle bu hadiseleri medya provokatif bir şekilde aktarmayı görev biliyor, bunu da doğru bulmuyorum' dedi.

'ÜLKE ADETA KURTLAR VADİSİ SETİNE DÖNDÜ'

Aylardır devlet-mafya-medya üçgeninde çok ciddi iddiaların ortaya atıldığını aktaran Karamollaoğlu, 'Bunca şayia ortaya dökülmesine rağmen kimsenin kılı kıpırdamamaktadır. Bunu anlamak hakikaten mümkün değil' dedi.

'Ne var bu şayialarda?' diye soran Karamollaoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

'Ne yok ki; Uyuşturucu ticareti, kara para aklama, hâkimlere savcılara talimat verme, rüşvet, yolsuzluk, otelleri tankla gasp etme… Yok, yok ülke adeta kurtlar vadisi dizi setine dönmüş durumda. İnşallah birileri müdahale eder ve gerçekleri bize aktarırlar, bu haksızlığın hukuksuzluğun üzerine giderler diye ümit ediyorum.'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un istifasını değerlendiren Karamollaoğlu, iktidarın 7. kez Milli Eğitim Bakanı değişikliğine gittiğini anımsattı.

'DEĞİŞEN BAKANLARIN HEPSİ...'

'Herkes bilmeli ki; gençlik bir cevherse, o cevherin işleneceği süreç de eğitim sistemidir. Bakınız 19 yıldır ülkeyi aynı iktidar, aynı anlayış yönetiyor' diyen Karamollaoğlu, '19 yılda 7 kere bakan, neredeyse 77 kere de sistem değişti. Değişen bakanların hepsi de, bir önceki sistemi eleştirip, yeni bir sistem getireceğini söyleyerek göreve başladı. Sonuç? Hüsran, hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Maalesef Cumhuriyet tarihinin bu konuda en çok yanılan iktidarıyla karşı karşıyayız' ifadelerini kullandı.

'EĞİTİMDE YAPILAN YANLIŞ GELECEK 100 YILIMIZI ETKİLER'

Reform olarak getirilen her sistemin bir öncekini mumla arattığını belirten Karamollaoğlu, 'Gariplik şurada ki; yapanlar da kendileri şikâyet edenler de… Ancak eğitim başka yanlışlara benzemez. Eğitimde yapılan bir yanlış gelecek 50 yılınızı, gelecek 100 yılınızı etkiler. Pandemi döneminde ne yazık ki eğitim sisteminde çok ciddi zafiyetler gösterildi. Çocuklarımızın, gençlerimizin büyük çoğunluğu yeterli teknik altyapıya sahip olmadığı için eğitimden mahrum kaldılar' diye konuştu.

'ÖĞRETMEN AÇIĞI 109 BİN 616'

Karamollaoğlu herkesin üzerine düşen görevin gençleri geleceğe hazırlamak olduğunu ve en önemli gündemin Eylül ayında okulların yüz yüze eğitimle açılması olduğunu aktararak sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bir başka önemli husus öğretmenlerimizin sorunlarının çözülmesidir. Çünkü bir ülkede nesiller öğretmenler eli ile yetiştirilir. Bu noktada öğretmenlerimizi nitelik bakımından daha iyi bir noktaya taşımak ve sorunlarını çözmek hepimizin vazifesidir. Burada birkaç rakamı zikretmek istiyorum şu an toplam öğretmen adedi 1 milyon 117 bin, 942 bini resmi okullarda, 174 bini özel okullarda çalışmaktadır.
Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 69 bin 326 ücretli öğretmen çalıştırıldı ama bu bile ihtiyacı karşılayamadı çünkü öğretmen açığı 109 bin 616’ydı.

'ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİĞE ÜNİVERSİTE MEZUNU OLAN HERKES BAŞVURABİLİYOR'

Ücretli öğretmen nasıl göreve getiriliyor? İlçe Milli Eğitim dönem başında açıklıyor; şu branşlardan şu kadar öğretmene ihtiyacımız var. Üniversite mezunu olan herkes başvurabiliyor. Dikkat edin; formasyon eğitimi alan ya da eğitim fakültesinden mezun olanlar başvurabilir gibi bir zorunluluk yok. Lisans mezunu, meslek yüksek okulu mezunu hatta açık öğretim mezunu olmanız yeterli.

'BARAJI DÜŞÜRMEK BU BAŞARISLIĞIN ÜSTÜNÜ ÖRTMEZ'

Sonra bu öğretmenler haftada 30 saat derse girdikleri halde asgari ücretin altında bir maaşla çalıştırılıyor. Atanan, kadrolu bir öğretmene ödenen ücretle üç veya dört ücretli öğretmen çalıştırılıyor. Emek ve eğitim sömürü başka bir şey değil. Bugün ortalama 500 bin öğrencimiz üniversite sınavlarında barajı geçemedi, tercih dahi yapamayacaklar. Hiçbir başarı tesadüf olmadığı gibi hiçbir başarısızlık da tesadüf değildir ve bu başarısızlık kesinlikle öğrencilerimize değil, eğitim sistemimize aittir.

Barajı düşürme teklifleri de bu başarısızlığın üstünü örtmez, bunu da bilmek lazım.

'SİSTEM DEĞİŞMEDEN KİM GELİRSE GELSİN HİÇBİR ŞEY DÜZELMEZ'

Maalesef sistem bu arkadaşlar. Bu sistem değişmeden kim gelirse gelsin hiçbir şey düzelmez. İtibardan edilmeyen tasarruf, eğitimden edildiği sürece hiçbir sorun düzelmez. İktidar istiyor ki bu düzen böyle gitsin ama sorunlar da çözülsün. Kusura bakmayın kimsenin elinde sihirli değnek yok. Çözüldü mü bu zamana kadar? Çözülmedi. Yedi kere izledik bu filmi şimdi sekizincisi gösterime girdi.'