Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, rutin seyrin dışında akşam saatlerinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koronavirüsle mücadelede 100 milyonuncu doz aşıya ulaşıldığını belirten Bakan Koca, tablonun ise buna rağmen neden böyle olduğ

Günde 9.09.2021 19:28:00 0
Fahrettin Koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Ocak'ta başlayan aşı kampanyasında bugün 100 milyonuncu doz aşının yapıldığını söyledi. '100 milyon doz 84 milyona hayırlı olsun' diyen Koca, Mu varyantına yakalanan iki kişinin de İstanbul'da olduğunu ve ayakta takip edildiklerini belirtti. Koca, TURKOVAC aşısıyla ilgili de 'Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz' dedi.

Fahrettin Koca, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek Covid-19 salgınının seyri ve aşılama faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Hastanelerdeki Covid-19 vakalarıyla ilgili, 'Şu an hastanelerimizdeki aktif vakaların yüzde 90’a yakın bir bölümü, aşı olmamış veya aşısı tamamlanmamış kişilerdir. 3 doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2’den daha azdır' dedi. Koca'nın açıklaması şöyle:

'100 MİLYON DOZ 84 MİLYONA HAYIRLI OLSUN'

'Saat 12:54’te toplam aşı dozu sayısında 100 milyona ulaştık. Covid-19’a karşı aşı kampanyamız, 13 Ocak’ta, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın vatandaşlarımıza örnek olmak üzere ilk aşıyı olmasıyla başlamıştı. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza böylesine önemli bir toplumsal harekete önderlik etmeleri sebebiyle huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ederim. 100 milyon doz 84 milyona hayırlı olsun.

'SAĞLIK ÇALIŞANI ARKADAŞLARIMIZA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM'

100 milyonuncu doz aşı, Kocaeli Gebze’de bir hastanemizde yapıldı. 100 milyonuncu doz aşıyı olan 36 yaşındaki yurttaşımıza, aşıyı uygulayan hemşire arkadaşımıza, aşıdan sorumlu doktorumuza, aşı sürecinin bugünkü simgesi olarak bizlere yaşattıkları gurur için teşekkür ediyorum. 100 milyon doz, ortak ve büyük bir başarının adıdır. 100 milyon doz için milyonlarca insan karar verdik, harekete geçtik. 100 milyon doz aşıda kararıyla, emeğiyle katkısı olan herkesi kutluyorum. Yeri geldiğinde yüksek yaylalara çıkan, aşı yapmak için tarlalara giden, aylarca dağ tepe demeden görev yapan sağlık çalışanı arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.

'İLK DOZ AŞISINI OLUP İKİNCİ DOZ AŞISINI YAPTIRMAYAN 11,3 MİLYON KİŞİ VAR'

Şu dakikalar itibariyle 100 milyon dozun bir hayli üzerindeyiz. 18 yaş ve üzeri nüfusta ilk doz aşı oranımız yüzde 82. İkinci doz aşıyı olma oranımız yüzde 63,8. 6 milyon 32 bin kişi ise tam doz aşısını yaptırmış durumda. 100 milyon doz başarısı bizi büyük bir sonuca hazırlıyor. Toplum bağışıklığı, aşı dozlarının tam olmasıyla sağlanabilir. İlk doz aşısını olup ikinci doz aşısını yaptırmayan 11,3 milyon kişi bulunuyor. Zamanı gelen ikinci doz aşımızı yaptıralım.

'HATIRLATMA DOZU ZAMANI GELEN YAKLAŞIK 6 MİLYON İNSANIMIZ VAR'

Şu an hastanelerimizdeki aktif vakaların yüzde 90’a yakın bir bölümü aşı olmamış veya aşısı tamamlanmamış kişilerdir. Aşısı tamamlanmış kişi, iki doz inaktif aşı olup ikinci doz aşısından 3 ay sonra hatırlatma dozunu yaptıran veya iki doz mRNA aşısı olan kişidir. 3 doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2’den daha azdır. Bugün itibariyle hatırlatma dozu zamanı gelen yaklaşık 6 milyon insanımız var.

'TEDBİRLERİ NE YAZIK Kİ ESKİ CİDDİYETLE SÜRDÜRMÜYORUZ'

Şimdi veya başka zaman aklınıza gelmiş olabilecek bir soru var: 100 milyon doz aşıya rağmen dünkü tabloda vaka sayısı neden 23 bin 914’tü? Bu soruya karşılık olarak size şu açıklamayı yapacağım. Tam doz aşılanma oranına henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Aşının tam dozla sağlanan koruyucu gücüne toplumun büyük kısmı olarak sahip değiliz. Tedbirleri ise ne yazık ki eski ciddiyetle sürdürmüyoruz. Öte yandan dünyanın her yerinde salgınla mücadeleyi zorlaştıran bir faktör var. Virüsün yeni varyantları daha hızlı yayılıyor, sonuçları ise ciddi riskler doğuruyor. Bilim Kurulu’muzun aşıda hatırlatma dozunu programa alması, olası büyük risklerin önünü kesmiştir. İki doz aşılama yapan İsrail ve Amerika’da vaka tırmanışları ve ölüm sayıları, Türkiye olarak aldığımız kararın isabetini gösteriyor.

'TURKOVAC AŞISINDA ONAY ALMASI HALİNDE EKİM AYI İÇİNDE SERİ ÜRETİME GEÇECEĞİZ'

Yerli aşımız TURKOVAC, acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldi. Bir tesiste üretimine başladığımız TURKOVAC aşımız, bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilebilecek alt yapıya ulaştı. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz.'

Açıklamalarının ardından Bakan Koca'ya sorulan sorular ve Koca'nın cevapları ise şöyle:

'MU VARYANTI TAŞIYAN İKİ VAKA DA İSTANBUL'DA'

“Vatandaşlarımız varyantlar konusunda daha tedirgin olmamalı. Çünkü varyantlarla ilgili de koruyucu tedbirlerin bir farklılığı yok. Yani varyantlara karşı da aşı olmamız gerekiyor. Şu an toplumda yüzde 90’ın üzerinde Delta varyantı var. Mu varyantı taşıyan iki vaka da İstanbul’dan. İki vaka da ayaktan takip edilen, ciddi bir sorunu olmayan vaka. Mu varyantının daha ağır seyrettiği şeklinde genel bir kanaat olduğunu biliyoruz ama bizim iki vakamızda da şu an öyle bir durum söz konusu değil.

'MRNA AŞISINDA HATIRLATMA DOZU GEREKLİ OLACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR'

mRNA aşısı için de biz şu an 3,5-4 aylık iki doz aşı sonrası sonuçlarımızı biliyoruz. Bu sonuçlara göre de koruyuculuğun azalmakla birlikte devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla mRNA aşıları için hatırlatma gerekli olacak mı? İsrail ve diğer ülkelerdeki örneklere bakıldığında gerekli olacak görünüyor. Ama bunun zamanı muhtemelen 8 veya 9 ay sonra olabilir.

12-14 YAŞTA AŞI ORANI YÜKSEK DEĞİL

12 yaş, 13 yaş, 14 yaş gibi yaş aralığında aşılamanın daha yüzde 3’ü geçmediğini görüyoruz. Oran yüksek değil.

Kitlerin bir sorunu yok. Ama varyantlarla ilgili ayrıca sekans analizi yapıyoruz. Yani sadece PCR kitleriyle hangi varyantın olduğunu değil, sekans analizi yaparak varyant analizini kesinleştirmiş oluyoruz.

AŞI KARŞITLIĞI

Ben o kelimeyi kullanmak istemiyorum, en fazla aşı olmayı erteleyenlerimiz olmuş olabilir. Şu an aşı doz miktarı anlamında dünyada sekizinci sıradayız. Bizden önce Avrupa ülkesi anlamında sadece Almanya var. Zannediyorum iki hafta içinde Almanya’nın doz sayısını da geçmiş olacağız. Gerektiğinde vatandaşın ayağına giderek bu aşıların yaptırılabileceğine inanıyorum, bir sorun olacağını düşünmüyorum.

'ÖĞRETMENLERİMİZDE EN AZ BİR DOZ AŞI OLMA ORANI YÜZDE 90'I GEÇTİ'

Öğretmenlerimizin iki doz aşısını yaptıranların oranı yüzde 77’yi buldu. En az bir doz aşısını yaptırmış öğretmenlerimizin oranı da yüzde 90’ı geçti. Hastalığı geçirenlerin oranı ise yüzde 4,4’lerde. Yani şu an yüzde 95’lere yakın aşılanmış olan ve koruyuculuğu olan kişilerden bahsediyoruz.”


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °