Bolu Valiliği'nden yabancılara 'ilginç' uyarılar: 21.00'den sonra dışarı çıkmayın

Bolu Valiliği

Bolu Valisi Ahmet Ümit, kentte yaşayan Irak, Suriye, Afganistan, İran ve diğer ülkelerden gelen göçmenlerin temsilcileriyle bir araya geldi. Vali Ümit çeşitli uyarılarda bulunduğu temsilcilere, kamusal alanlarda toplu olarak bulunmayın dedi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın ardından Bolu Valisi Ahmet Ümit de şehirde yaşayan göçmenlerle ilgili dikkat çeken bir çıkışa imza attı.

Bolu Valisi Ahmet Ümit, yabancı uyruklu misafirlerin dikkat etmesi gerekenleri valiliğin internet sitesinde yayınladığı 'Yabancı Misafir Temsilcileriyle Toplantı Yapıldı' başlıklı yazıda madde madde sıraladı. Valilik'ten yapılan tavsiyeler akla Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı getirdi. Özcan, kentte yaşayan yabancı uyruklu kişilere 10 kat su zammı ve katı atık vergisi ücreti zammıyla ilgili önerge vermişti. Özcan'ın önerisi Plan Bütçe Komisyonu tarafından yeterli araştırmanın yapılamaması nedeniyle oylanamadı.

Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda Bolu Valisi Ahmet Ümit’in başkanlığında düzenlenen toplantıya, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Haluk Saygılı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür V. Timuçin Erem, Bolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Seçkin Özgen, Bolu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsmail Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Hanefi Taştan, İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğrt. Üy. Muhammed Emin Demirkol, İl Göç İdaresi Müdür V. Derya Erdoğan ile ilimizde yaşayan yabancı uyruklu misafirlerin temsilcileri katıldı.

ahnet-umit.jpg

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR AKTARILDI

Vali Ahmet Ümit yapılan toplantıda yabancı uyruklu misafirlerin dikkat etmesi gereken hususlar tercümanlar aracılığıyla yabancı uyruklu misafirlerin temsilcilerine aktarıldığını ifade etti. Özellikle huzur ve güven ortamının sürekli olması amacıyla Türk halkının tepkisini çeken, yabancılara karşı anti pati uyandıran eylem ve hareketleriyle ilgili bazı araştırmalar yaptırdık” dedi.

Valilik tarafından yayınlanan 24 maddelik tavsiyeler listesinde yabancı uyrukluların yemek yaparken aşırı baharatlar kullanılarak koku sebebiyle komşuların rahatsız edilmemesi istenirken özellikle kadınlara karşı sabit bakışlardan, rahatsız edici sözlerden ve davranışlardan uzak durulması ve yüksek sesle konuşulmaması önerildi.

gettyimages-507856282.jpg

İŞTE BOLU VALİLİĞİ'NİN YAYINLADIĞI LİSTE

Yapılan araştırmaların neticesinde elde edilen sonuçlara göre gerekli uyarıları şöyle sıralandı:

— Türk toplumunun gelenek ve göreneklerine saygılı olunması,

— Toplumla uyum içerisinde hareket edilmesi,

— Park, bahçe, meydan gibi kamusal alanlarda gruplar halinde dolaşılmaması.

— Sosyal medya üzerinden paylaşılan mesajlara dikkat edilerek birlik ve beraberliği bozucu yanlış anlaşılmalara sebep olacak ifadeler kullanılmaması,

— Siyasi tartışmalara girilmemesi ve gerginliklerden uzak durulması,

— Toplumun tepkisini çekecek eylem ve davranışlardan uzak olunması,

— Özellikle kadınlara karşı sabit bakışlardan, rahatsız edici sözlerden ve davranışlardan uzak olunması,

— Kendi aranızda bireyler arasında meydana gelen münferit olayların büyütülmemesi,

— İş yeri sahiplerinin iş yerlerinin isimlerinin Türkçe konulması,

— Covid 19 aşılarının yaptırılması,

— Türkçe dil kurslarına ve meslek edindirme kurslarına katılım sağlanması,

— Saat 21:00’den itibaren zorunluluklar dışında herkesin evinde olması,

— Herhangi bir şekilde diğer sakinleri rahatsız edecek yüksek sesli konuşmalardan ve görüntülerden uzak durulması.,

— Yüksek sesle etrafı rahatsız edecek şekilde müzik dinlenilmemesi,

— Kişisel temizliğe ve çevre temizliğine dikkat edilmesi,

— Toplumumuzun ahlaki değerlerine karşı hassas olunması,

— Kamu düzenini ve güvenliğini bozan kişiler görüldüğünde mutlaka güvenlik güçleriyle irtibat kurulması,

— Park, bahçe, meydan gibi kamusal alanlarda gruplar halinde bulunulmaması,

— Kurumsal sosyal medya hesapları dışında yapılan paylaşımlara itibar edilmemesi,

— Toplumda meydana gelen olumsuz olayların sosyal gerginlik haline dönüştürülmemesi,

— Kanunlara göre bir suç işlendiğinde bu eylem mutlaka cezalandırılacağından nelerin suç olduğunun öğrenilmesi, güvenlik kuvvetlerimize yardımcı olunması.

— Hepimizin sığınağı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kıymetinin bilinmesi, ülke menfaatlerini koruma konusunda hassas olunması,

— Türk Bayrağı’nın dışında herhangi bir bayrak, flama, afiş ve benzeri sembollerin taşınmaması,

— Mutfaklarda aşırı baharatlar kullanılarak koku sebebiyle komşuların rahatsız edilmemesi,

Hususlarında bütün yabancı misafirlerimizden daha duyarlı ve titiz olmasını istedi.

goc.jpg

Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Biz aynı kültürün ve aynı coğrafyanın insanlarıyız. Bu salonda bulunan herkesin kader birlikteliği var. Bizler bu coğrafyanın insanları olarak hakimiyetimizi ve varlığımızı sürdürebilmek için hep birlikte hareket etmeliyiz. Biz bugün burada kendi ilimizde yaşayan yerli ve yabancı tüm vatandaşlarımızın huzur, kardeşlik ve refah ortamında yaşamlarını idame ettirebilmeleri için bazı konuları hatırlatmalarda bulunmak amacıyla bir araya geldik. Kadim tarihimizde bize sığınan her kim olursa olsun, din, dil, ırk, cinsiyet vb. hiçbir ayrım gözetmeksizin mazlumların yanında olduk.

Tarihin her döneminde olduğu gibi özellikle son yıllarda da devletimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Komşularımızdaki insanlık dramına seyirci kalmayarak açık kapı politikası uygulamıştır.

gocmenler.jpg

TÜRK ADETLERİNE GÖRE HAREKET EDERSENİZ DAHA RAHAT YAŞARSINIZ

İç savaşlardan, karışıklıklardan, siyasi ve sosyal birçok nedenlerden dolayı ülkelerinden göç etmek zorunda kalan yabancılara tarih boyunca göstermiş olduğu merhameti ve hamiliği tekrar ortaya koyan devletimiz, imkanları ölçüsünde ülkemize gelen göçmenleri kabul etti. Misafirletimizde Türk toplumunun gelenek ve göreneklerine uygun hareket ederse daha rahat ederler” dedi.

Toplantıya iştirak eden ilimizde yaşayan yabancı uyruklu misafirlerin temsilcilerinin talep, istek ve görüşlerini dinleyen Vali Ümit, “Elbette ki Bolu’da yaşayan tüm yabancılar sizler değilsiniz. Ama biz sizleri kendi ülkelerinizden Bolu’ya gelen ve burada yaşayan diğer insanlara burada konuşulanları anlatmanız için davet ettik. Sizlerden beklentimiz; burada konuşulan konuları, toplumsal sorunları ve çözüm yollarını çevrenizdeki tüm yabancı misafirlerimize anlatmanızdır. Birlik ve beraberliğe önem vererek tahriklere kapılmadan doğrudan ayrılmamanızdır.

Amacımız hep birlikte karşılıklı anlayış, huzur, barış, kardeşlik ve refah içerisinde yaşamaktır” dedi.

 

kaynak: karar