Tarih: 03.10.2021 08:50

Dünyaya ‘Uygur’un çığlığını duyun’ çağrısı

Facebook Twitter Linked-in

Dünyanın dört bir yanında meydanları dolduran Uygur Türkleri, Çin Ulusal Günü’nde Pekin’in Doğu Türkistan’daki zulmüne karşı eylem yaptı. İsveç’ten ABD’ye, İngiltere’den Almanya’ya sokaklara dökülen Uygurlar “Soykırım durdurulsun”, “Toplama kampları kapatılsın” ve “Uygurların sesini duyun” sloganları attı. Washington’da Lincoln Anıtı önündeki eyleme destek veren ABD Kongre Üyesi Vicky Hartzler, Amerikan şirketlerinin tedarik zinciri ağından Uygur bölgesini çıkarması gerektiğini söyledi.

Doğu Türkistan’da Çin zulmünden kaçan tanıkların ifadeleri, bölgede bir milletin sistemli şekilde yok edildiğinin ortaya koyarken, ABD’nin başkenti Washington’da gösteri düzenleyen Uygur Türkleri, Çin Ulusal Günü’nde Pekin yönetiminin politikalarını protesto etti.

Lincoln Anıtı önünde toplanan çok sayıda Uygur Türkü, taşıdıkları pankartlarla Çin’in uygulamalarına karşı tepkilerini dile getirdi. Mavi şemsiyeler taşıyan Uygur Türkleri, “Soykırıma hayır”, “Şimdi adalet” ve “Uygurların sesini duyun” şeklinde sloganlar atarak hem ABD yönetimi hem de uluslararası kamuoyuna Çin’e karşı seslerini yükseltme çağrısı yaptı. Gösteriye katılan ABD Kongre Üyesi Vicky Hartzler, Amerikan şirketlerinin tedarik zinciri ağından Uygur bölgesini çıkarması gerektiğini belirtti.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu Üyesi Nury Turkel “Çin’in soykırım uygulamalarına tüm uluslararası toplumun karşı durması gerektiğini” ifade etti. Uygur Türkü aktivist Rabia Kadir ise ABD yönetimi ve Kongresine seslenerek Uygur Türklerine destek olmaları çağrısında bulundu. Çin zulmüne karşı protestolar İngiltere’de yükseldi. Başkent Londra’daki Piccadilly Circus meydanında toplanan farklı gruplardan protestocular, ellerinde “Özgür Tibet”, “Özgür Hong Kong”, “Özgür Doğu Türkistan” yazılı pankartlar taşıyarak, Çin Komünist Partisi’ni protesto etti ve “Çin yalan söylüyor, insanlar ölüyor” sloganları attı.

uygur-ses.jpg

Gösteride Çin karşıtları adına konuşan Sam, insan hakları savunucuları, avukatlar ve aktivistlerin Çin Komünist Partisi’nin hedefinde olduğunu belirterek, 72 yıl önce kurulan Çin’de insanların zorla kaybedildiğini, zulme uğradığını ve hapse atıldığını söyledi. Çin’in Uygur Türklerine yönelik vahşet politikasına İsveç’te de tepkiler yükseldi.

Çin’in Stockholm Büyükelçiliği önünde toplanan çok sayıda Uygur Türkü “Soykırım durdurulsun” ve “Toplama kampları kapatılsın” şeklinde sloganlar attı. İsveç Uygur Maarif Derneği Ekonomi Başkanı Adem Galip, yaptığı açıklamada, 1 Ekim’de Çin Ulusal Günü’nün 72’nci yıl dönümü olması nedeniyle Çin’i Uygur Türkeri’ne yönelik baskı ve soykırım politikasını protesto ettiklerini söyledi.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor. Pekin’in “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun “yeniden eğitim kampları” şeklinde tanımladığı yerlerde Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon kişinin tutulduğu tahmin ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —