Dolar milyonerlerinin göçü, beyin göçünü geride bıraktı. Güney Afrika merkezli New World Wealth'in yayınladığı 'Milyoner Göçü' raporuna göre, son 3 yılda Türkiye'den giden 10 bin milyonerin yanı sıra 13 bin girişimci ve iş insanı
2016-19 arası Türkiye’den yurt dışına 10 bin, dolar milyoneri göç etti. Türkiye, son yıllarda artan sayıda milyoner göçü veriyor. Dünyanın zenginlerinin harcama alışkanlıklarını izleyen New World Wealth’in araştırmasına göre, 2016-2019 yılları arasında Türkiye’den İngiltere, Portekiz ve Malta gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yurtdışına giden milyoner sayısı ise 10 bine ulaştı.
Dünya’dan Kerim Ülker’in aktardığına göre milyonerin yanı sıra 13 bin girişimci ve iş insanı da oturma izni alabilmek için çeşitli milyonlarca dolar para transfer etti. Türkiye bu sayılarla, Çin ve Hindistan’ın ardından dünyada en çok milyoner göçü veren 3’üncü ülke oldu. Türk milyonerlerin göç ettiği ülkeler arasında ise, Portekiz en dikkat çeken ülkelerden biri.
Altın Vize (Golden Visa) adında uygulanan sistemle yapılan göçlerde, Çin 4 bin 484 vatandaşıyla ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 868 vatandaşıyla Brezilya, 385 vatandaşıyla da Türkiye izledi. Konut ve minimum 250 bin euroluk sermaye yatırımında bulunma şartının olduğu oturum izni programı ile birlikte Portekiz, 5 milyar 37 milyon euroluk yatırım aldı.
'TÜRKLER İNGİLTERE'DEN VİZE ALMAK İÇİN EN AZ 2 MİLYON STERLİN ÖDÜYOR'
Yatırım karşılığı verilen Altın Vize, Malta, Yunanistan gibi ülkelerde de Türkler dikkat çeken paya sahip. Bu ülkeler arasında şartların en zor olduğu ülkelerden biri İngiltere. İngiltere’de yapılan bir araştırma, Türklerin ülkeye girmek ve yaşamak için milyonlarca doları gözden çıkardığını ortaya koyuyor. Londra merkezli Spotlight on Corruption adlı kuruluşun yaptığı araştırmaya göre, Türk milyonerler İngiltere’den vize almak için en az 2 milyon sterlini gözden çıkarıyor.
TÜRKLER 9'UNCU SIRADA
Yapılan araştırmaya göre, İngiltere’de 2008-2020'de toplam 12 bin 649 adet Altın Vize verildi. 2008'de başlayan bu uygulamada en fazla altın vize alanlar ise Çinliler oldu. Çin’deki 4 bin 106 milyoner İngiltere’ye yaptığı yatırımlar karşılığında 4.106 vize aldı. İkinci sırada 2.526 Rus vatandaşı var. Hindistan’dan 692, ABD’den 685, Pakistan’dan 283, Kazakistan’dan da 278 başvuru kabul edildi. Listenin 7’nci sırasında bulunan Hindistan’dan ise 254 başvuru onaylanırken, Suudi Arabistan 223 altın vize ile 8’inci, Türkiye 221 ile 9’uncu, Mısır ise 206 başvuru ile vize aldı. Altın vize, varlıklı bireylerin Birleşik Krallık'ta kayıtlı şirketlere yatırım yapmaları durumunda Birleşik Krallık'ta yaşama hakkını satın almalarına olanak tanıyor.