1 ayda 155 bin öğrenci uzaktan eğitime geçti

Yüz yüze eğitime geçişle birlikte ilk dört haftada 5 bin 900 sınıf karantinaya alındı. Öğrenci Veli Derneği’den Yılmaz'a göre bu sayı 155 bin öğrenciye denk geliyor. Bu da eğitimine uzaktan devam eden 155 bin öğrenci bulunduğu anla

Eğitim 6.10.2021 11:45:58 0
1 ayda 155 bin öğrenci uzaktan eğitime geçti

Yaklaşık iki yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle öğrenciler eğitimlerine uzaktan devam ediyorlardı. Ancak aşılama hızının artmasıyla birlikte yeni eğitim dönemi yüz yüze olarak başladı. Yüz yüze eğitime geçiş ise salgında pek çok sıkıntıyı beraberinde getirdi. Henüz bir ayı aşkın yüz yüze eğitim sürecinde peş peşe sınıfların karantinaya alındığı haberi geldi. İlk dört haftanın sonunda 5 bin 900 sınıf karantinaya alındı. Bu sınıflarda yüz yüze yerine uzaktan eğitime geçildi.

MEB tedbirlerin artırıldığını açıklarken Sağlık Bakanlığı da öğrencilere yönelik karantina süresinin 14 günden 10 güne düştüğünü söyledi.

'TALEPLER HAYATA GEÇİRİLMEZSE ARTIŞ DEVAM EDECEK'

Veliler ise gidişattan kaygılı ve bu duruma tepki gösterdi. DW Türkçe'den Serkan Ocak'ın haberine göre; Öğrenci Veli Derneği’den (Veli-Der) Ömer Yılmaz, 'Salgında alınamayan önlemler bu salgın miktarının artmasına neden oluyor. Bu bizi daha çok kaygılandırıyor. Buna dair bizim taleplerimiz vardı. Bu taleplerin hayata geçirilmesi elzem. Hayata geçirilmediği her vakit bu salgındaki artış devam edecektir” diyor.

'HİÇ AÇILMAYAN PENCERELER İŞLER HALE GETİRİLMELİ'

Yılmaz’a göre, 5 bin 900 sınıf demek yaklaşık 155 bin öğrenciye denk geliyor. Bunun azımsanmayacak bir rakam olduğuna işaret eden Yılmaz, alınması gereken önlemlerin basit olduğunu belirtti.

Yılmaz, “Bir an önce sınıfların seyreltilmesine yönelik ikili eğitim ve hafta sonunun değerlendirilmesi. Sınıfların dersliklerin havalandırılması, basit açılır bir yöntemle çift mekanizma yapılması. Hiç açılmayan pencerelerin işler hale getirilmesi. Çünkü çok yoksun bırakılmış okullar var. O okullarda acil eylem planı düzenlenerek bunlar yapılmalı' ifadelerini kullandı.

OKUL BAŞINA 0.38 TEMİZLİK GÖREVLİSİ DÜŞÜYOR

Okullarda en büyük sorun temizlik personelinin yetersizliği. MEB verilerine göre Türkiye’deki okulların sayısı 70 binin üzerinde. Bu okullarda temizlikten sorumlu ek kadro sayısı ise sadece 27 bin. Yani okul başına 0.38 temizlik görevlisi anlamına geliyor. Yılmaz, acilen eksik kadroların tamamlanması gerektiğini belirterek “Okullar doğru düzgün temizlenmiyor, çok büyük sorunlar var hijyene yönelik. Atanması gereken personelin bir an önce atanması gerekiyor” diyor.

'YETERLİ ÖNLEMLER ALINMADAN AÇILDI'

Öğretmen Feray Aytekin Aydoğan, salgının başından itibaren bir salgın yönetimi değil algı yönetimi yapıldığını savunarak 'Salgında yüz yüze eğitim yeterli önlemler alınmadan açıldı. Şu anda karantina sınıf bazlı gerçekleştiği için yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliği yönünde bir algı var ancak bizim gerçekliğimizde art arda sınıflar kapanıyor, karantinaya alınıyor, her geçen gün pozitif tanısı konan öğrencilerimizin sayısı artıyor' diyor. Aydoğan, böyle giderse, yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olmadığı görüşünde.

'60 KİŞİLİK SINIF MEVCUTLARINDA FİZİKİ MESAFENİN SAĞLANMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Salgının başından bu yana ek bütçe sağlanmadığını belirten Aydoğan, yeterli öğretmen atamasının da yapılmadığını belirtiyor. Hijyen için gerekli ihtiyaçların de temin edilmediğinin altını çizen Aydoğan, öğretmenlerin tüm bu sorunlarla baş başa bırakıldığını şöyle açıklıyor: “Büyük kentler başta olmak üzere 30-40-50-60 kişilik sınıf mevcutlarının olduğu durumda fiziki mesafenin sağlanması mümkün değil. Endişeler, kaygılar gitgide artıyor. Yüz yüze eğitim için tüm önlemler birlikte alınmalı, aşı, hijyen, temizlik, fiziki mesafe, havalandırma tüm önlemler birlikte hayata geçirilirse yüz yüze eğitim mümkün olabilir.”


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °