Büyükada İskelesi’nde yaşananlarla gündeme gelen TÜGVA, AK Parti’li belediyeler ve bakanlıklar tarafından yapılan tahsis işlemleri ve kamu ihaleleri ile biliniyor.
AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen ve Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu’nda yer aldığı TÜGVA, mahkeme kararına rağmen Büyükada İskelesi’ndeki kafeteryayı boşaltmaması ile yeniden gündeme geldi.
Ancak AK Parti yönetimindeki İBB döneminde TÜGVA’ya tahsis edilen kafeterya, vakfa yapılan ilk kıyak değil.
Daha önce de söz konusu vakıf, yok pahasına tahsis edilen yer ve kamu ihaleleri ile birçok kez gündeme gelmişti.
KİLİS’İN TEK MÜZESİ TÜGVA’YA
2019 yılında Kilis’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kilis Etnografya Müzesi'nin tarihi binası Neşet Efendi Konağı, Bilal Erdoğan’nın yöneticisi olduğu TÜGVA’ya verildi.
Bina, müze yapılmak üzere 2009 yılında Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilmiş, 20 Haziran 2012 tarihinde de Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı.
Söz konusu müze Kilis’te bulunan tek müzeydi.
AK PARTİ’Lİ BELEDİYEDEN BÜYÜK KIYAK
2019 yılının Sayıştay raporlarında da vakfa ait ilginç bilgiler yer aldı.
Raporda yer alan bilgilerle, AK Parti’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, belediye kasasından TÜGVA ve TÜRGEV isimli vakıfların 1 milyon liralık kira ödemesini yaptığı ortaya çıktı.
SAMSUN’DA ÜCRETSİZ YER TAHSİSİ
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından İlkadım İlçesi, Samsun Evleri’nden B Blok olarak adlandırılan ev, 10 yıllığına TÜGVA Samsun İl Temsilciliği’ne ücretsiz tahsis edildi.
İBB’YE AİT 2 BİN METREKARELİK ARSA TÜGVA GENÇLİK MERKEZİ OLDU
İstanbul Eyüpsultan’a bağlı Abdülvedüt Mahallesi’nde bulanan ve mülkiyeti İBB’ye ait olan 2 bin 143 metrekarelik arsa üzerinde 'Eyüp Gençlik Merkezi ve Zeminaltı Otopark Projesi' planlanmıştı.
Ancak söz konusu projeye ilişkin 2015 yılında hazırlanan zemin ve temel etüt raporunda projenin ismi TÜGVA Gençlik Merkezi olarak yer aldı.
‘’ASLINA UYGUN İŞLEV GÖRMESİ İÇİN…’’
AK Parti’li belediyelerin vakfa yönelik kıyakları, bunlarla bitmedi.
AK Parti’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yayın organı Bursa’da Zaman dergisinde yer alan bilgilere göre, Bayezid Paşa Medresesi, belediye tarafın ‘aslına uygun işlev görmesi amacıyla’ TÜGVA ile iş birliğine gidilerek eğitim ve kültür merkezine dönüştürüldü.
7.7 MİLYON LİRAYA İHALE EDİLEN BİNA
Bursa’da üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı Görükle’de Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bir ihale düzenlendi.
İhalenin ismi ‘Bursa Büyükşehir Belediyesi Görükle Gençlik Merkezi İnşaatı Yapım İşi’ olarak yer alırken; 2015 yılındaki bu ihale 7.7 milyon liraya askıya çıktı.
Ancak söz konusu bina, şu an TÜGVA yurdu olarak kullanılıyor.
BELEDİYENİN YAPTIĞI YURTLAR TÜGVA’YA VERİLDİ
Son dönemde üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorunu ile birlikte vakıf ve cemaatlere verilen yurtlar da gündeme gelmişti.
O yurtlardan biri de İzmit Belediyesi tarafından yapılan öğrenci yurdu.
140 kişilik kapasiteye sahip belediye yurdu, TÜGVA’ya verilirken; yine AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen TÜRGEV’e de Kocaeli Belediyesi 430 kişilik yurdu tahsis etmişti.
HALK KÜTÜPHANESİ YERİNE TÜGVA ŞUBESİ
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde ise Çorlu Halk Kütüphanesi, TÜGVA’ya şube binası olarak verilirken; binanın açılışına Bilal Erdoğan katıldı.
Ayrıca açılışta konuşan TÜGVA Çorlu Şube Başkanı Burak Karcı, binanın TÜGVA’ya tahsis edildiğini ve yapının etüt merkezi olarak kullanılmayacağını söyledi.
İBB'DEN EN ÇOK YARDIM YAPILAN DERNEK
AK Parti’li belediyelerden aldığı ihaleler ve desteklerle Türkiye’nin birçok nokrasına ulaşan TÜGVA, aynı zamanda İBB'den en çok yardım alan dernek oldu.
Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, İBB’nin 2018 için hazırladığı STK-Okul-Yurt Raporu’nda en çok yardım yapılan derneğin 74.3 milyon lira ile TÜGVA olduğunu belirtmişti.
HATIRLAYALIM
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2019 Yerel Seçimleri ile birlikte CHP’ye geçince yeni başkan Ekrem İmamoğlu, vakfa; bakım, onarım ve kiralama gibi masraflar adı altında 76.5 milyon lira harcandığını açıklamıştı.
TÜGVA’NIN PARTNERLERİ
Son olarak ise TÜGVA’nın resmi internet sitesinde ‘partnerlerimiz’ başlığı altında yer alan kurumlar dikkat çekti.
Vakfın resmi sitesinde yer alan ve Gazeteci Murat Ağırel’in Sarmal isimli kitabında da yer verdiği özel ve kamu kuruluşları şunları:
-Turkcell
-THY
-Türk Telekom
-Halkbank
-Ziraat Katılım Bankası
-Dışişleri Bakanlığı
-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
-Gençlik ve Spor Bakanlığı
-Milli Eğitim Bakanlığı
-Sağlık Bakanlığı
-Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
-TİKA
-YTB
-Ajans Press
-İbn Haldun Üniversitesi
-İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
-İstanbul Medya Akademesi
-İstanbul Ticaret Üniversitesi
-SETA
-Spor İstanbul
-Turkuvaz Medya Grubu
kaynak: gerçekgündem