Tarih: 20.10.2021 17:10

Akşener ve Kılıçdaroğlu'ndan ortak açıklama

Facebook Twitter Linked-in

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve beraberindeki heyet, CHP Genel Merkezi'nde partinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.

Millet İttifakı liderlerinin görüşmesinde Kılıçdaroğlu’na, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu, Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek eşlik etti.

İki lider, ziyaret ardından kameraların karşısına geçti, açıklamada bulundu.

'TÜRKİYE'NİN YENİ BİR YOL HARİTASINA İHTİYACI VAR'

Akşener: Biz iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dair bir çalışma yapmıştık ve kamuoyuyla paylaşmıştım çalışmayı. Partimiz adına bu çalışmayı diğer siyasi partilere de takdim etmek üzer bir ziyaret sistemi oluşturduk. Bugün de CHP'ye hem bu çalışmamızı takdim ettik hem de Sayın Kılıçdaroğlu ile arkadaşlarıyla Türkiye'ye dair ekonomi ve dış politika başta olmak üzere istişarede bulunduk. Türkiye'de uzun zamandır istişare kavramı kayboldu.

Kılıçdaroğlu: Güzel bir toplantı gerçekleştirdik. Türkiye'nin hemen hemen her alanda ciddi sorunları var ve bu sorunlardan Türkiye'nin arınması lazım. Türkiye'nin kendisine yeni bir yol haritası çizmesi daha güçlü, daha dinamik bir yapıya ulaşması lazım. Bunun için de istişarelerde bulunduk. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemle olarak da bize bir çalışma verdiler. Ayrıca 6 siyasi partinin genel başkan yardımcıları bu konuda bir çalışma yapıyorlar. O konuda da arkadaşlar bilgi verdi. Şunu ifade etmek isterim; Türkiye'ni çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur, sorumlu politikacılar olarak bizler bütün sorunlara kilitlenmiş vaziyetteyiz. İnşallah Türkiye'yi bu sorunlardan kurtaracağız.

SORU-CEVAP

10 ÜLKENİN OSMAN KAVALA ÇAĞRISI

Akşener: (A Haber muhabirine) Osman Kavala sizin tanımınıza göre Sorosçu. Öyle mi? Peki Soros'la masaya kim oturdu? Ben ve Kılıçdaroğlu değil. Dışişleri Bakanlığı'na böyle bir talepte bulunulmasını doğru bulur muyuz? Hayır bulmayız. Ama böyle taleplerin Türkiye'ye yapılır olmasına yol açmayı da doğru bulmayız. Rahip Brunson'ı hatırlatan eylem ve söylemlerden Türkiye'nin uzak durmasını, Türkiye'nin itibarını öne koymasını tavsiye ederiz. Bütün bunların önüne geçecek tek yol gerçekten hukukun işletilmesidir. Türkiye'deki yargıyı, hukuk oluşturan kurumların işlemesidir.'

Kılıçdaroğlu: Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına uyacağı sözünü verdi. Anayasa değişikliği teklifi Meclis'ten oy birliğiyle çıktı. Bir ülkenin itibarı imza attığınız sözleşmenin arkasında durmaktır. Sözleşmenin gereğini yapmıyor ve arkasında durmuyorsanız itibar kaybeden Türkiye ve onu yönetenler olur. AİHM'in bir kararı varsa, o kararın da uygulanmasını isteriz. Eğer Türkiye demokratik bir ülkeyse, bir hukuk devleti ise bu çerçevede hareket etmesi lazım. Bir şeye de dikkatinizi çekmek isterim; Türkiye'ye dışarıdan yapılacak hiçbir müdahaleyi doğru bulmayız. Ama dışarıdan müdahale edilmesine ortam hazırlayacak yönetimi de kabul etmeyiz. Öyle bir yönetim de olmaz. Ama geldiğimiz nokta üzücü bir nokta.'

BÜLENT ARINÇ'IN 'CHP'NİN OYLARI ARTTI' AÇIKLAMASI VE TÜSİAD BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARI

Kılıçdaroğlu: Sayın Arınç'ın ifadeleri güzel bir şey, gerçeği Sayın Arınç da görüyor. Gördüğü için de çok mutluyuz.

TÜSİAD Başkanı da TÜSİAD yönetimi de hiç üzülmesinler, Türkiye'ye gerçek anlamda demokrasiyi getireceğiz. Hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını getireceğiz. Bu konuda kararlıyız.

Akşener: Mahşerin dört atlısı üzerimize üzerimize geliyor dedi Sayın Başkan, doğrudur. Laiklik konusundaki hassasiyet üzerinden sordunuz; yıllardır şunu söylerim laiklik bir hukuk kuralıdır. Laikliği bugüne kadar siyasetçiler, iş insanları, din insanları konuştu ama hukukçuların konuştuğu pek görülmedi. Ekonominin patronu güvendir, güveni oluşturacak olan hukukun üstünlüğüdür. Demokrasi ile laikliğin yan yana oluşunun bugünlerde daha iyi anlaşılıyor olmasını çok olumlu bulduğumu ifade etmek isterim.

IRAK VE SURİYE TEZKERELERİ

Akşener: Biz, TBMM'ye gelen bütün tezkerelerle ilgili olarak önceden bir ekip kurarız. Onlar tartışırlar, bir rapor oluşturulur ve sonra bu vekil arkadaşlarımızla paylaşılır. Bana sunulan raporda eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi ifade etmek isterim.

Kılıçdaroğlu: Bu konuyu ayrıntılı olarak görüşüp kararımızı parlamentoda ifade edeceğiz.

PARLAMENTER SİSTEM ÇALIŞMALARI

Akşener: Parlamenter sisteme dair ana hatlarıyla ziyaret ettiğimiz arkadaşlarımızın hiçbir itirazı yok. 6 siyasi partinin genel başkan yardımcıları zaten birlikte çalışıyorlar. Metin aralık ayı gibi biz genel başkanlara sunulacak.

Kılıçdaroğlu: Aralık ayında umarım 6 siyasi partinin de üzerinde uzlaştığı temel ilkeler ortaya çıkmış olur.

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU'NUN ZİYARETLERİ

Kılıçdaroğlu: (İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanı olma talebi iddiaları) Bana gelmiş herhangi bir talep yok. Ayrıca giderken de benden zaten izin aldı.

AK PARTİLİ KANDEMİR'İN 'TEBDİL-İ KIYAFET' AÇIKLAMASI

Kılıçdaroğlu: Ekonominin durumunu bilmek için tebdil-i kıyafetle gezmeye gerek var mı? Akıl alacak şey değil, bunlar gerçekleri görmüyorlar mı? Gazeteleri okumuyorlar mı, vatandaşları dinlemiyorlar mı? Bunlar acaba televizyonda mı izlemiyorlar, sadece havuz medyasının televizyonlarını mı izliyorlar? Türkiye güllük gülistanlık mı? Bütün dünyanın bildiği gerçeği bilmiyorlar mı? Gerçeği öğrenmek için tebdil-i kıyafet giyip halkın içinde gezecekler. Hangi çağda yaşıyor bunlar ya? Yaşadıkları çağı da bilmiyorlar.

Akşener: Temel mesele, o tebdil-i kıyafetin anlamı AK Parti yöneticisi ve AK Parti mensubu olarak vatandaşın arasında gezememe korkusu. Tebdil-i kıyafetin anlamı o.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —