Merkez faiz indirecek mi?

Merkez faiz indirecek mi?

TCMB’nin faiz kararı, son günlerde sürekli rekor kıran dolar/TL kurunun seyrinde de belirleyici olacak. TL’deki değer kaybı, TCMB’nin 23 Eylül’deki toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19’dan yüzde 18’e ind

Kur ve enflasyon karşısında alınan önemler, ekonomide çarkların dönmesine yetmiyor. Değersizleşen TL’ye rağmen atılan faiz adımları, kurun rekorlar kırmasına enflasyonun da zirveye çıkmasına neden oluyor.

TCMB’nin faiz kararı, son günlerde sürekli rekor kıran dolar/TL kurunun seyrinde de belirleyici olacak. TL’deki değer kaybı, TCMB’nin 23 Eylül’deki toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19’dan yüzde 18’e indirmesiyle hızlanmıştı.

Piyasaların beklemediği şekilde TCMB’nin faiz indirimine gitmesi dolar/TL kurunun yükselmesine neden oldu. Piyasalar TCMB’nin bugün yapacağı toplantıda faiz indirmesini bekliyor.

Reuters haber ajansının anketine göre TCMB’nin politika faizini 50 ya da 100 baz puan indirmesi öngörülüyor. Piyasalardaki bu beklenti kurun daha da yükselmesine yol açıyor. Salı günü dolar/TL kuru, piyasaların bu beklentisi doğrultusunda 9.37’yi aşarak rekor kırdı. Faiz anketlerine katılan 17 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin 50 baz puan indirimle yüzde 17,50’ye düşürüleceği yönünde. 17 kurum arasında 3 kurum politika faizinin 1 puan düşürüleceğini tahmin ederken, 4 kurum ise faizin sabit tutulacağını öngördü.

Katılımcılar bir sonraki TCMB hamlesinin ne yönde ve ne zaman geleceğine ilişkin soruya Kasım ayında indirimlerin devam edeceği beklentisiyle yanıt verdi. Ankette yıl sonuna ilişkin faiz beklentileri de derlendi. Buna göre yıl sonuna ilişkin genel beklenti faizin yüzde 16,50’ye indirileceği yönünde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştükten sonra üç TCMB başkan yardımcısını görevden alması TL’deki değer kaybını hızlandırmıştı.

Faiz kararlarında oy hakkı bulunan TCMB başkan yardımcıları Semih Tümen, Uğur Küçük ile PPK üyesi Abdullah Yavaş görevden alındı. TCMB’nin son dönemde başkanlarının çok sık değiştirilmesi ve en son yaşanan görevden alınmalar, TCMB’nin uzun zamandır süren bağımsızlığına dair tartışmaları alevlendirdi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, TCMB başta olmak üzere düzenleyici kuruluşların bağımsız olması gerektiğine vurgu yaptı. İlk görevi fiyat istikrarını sağlamak olan TCMB’nin en son aldığı faiz kararına ilişkin TCMB Başkanı Kavcıoğlu “Para politikasında çekirdek enflasyon gelişmelerini değerlendirdik” demişti.

BANKALAR BASKI ALTINDA

Fitch Ratings, Türk bankaların büyük bölümünün kredi notlarının zorlu operasyonel ortam nedeniyle baskı altında kalmaya devam ettiğini belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yayımlanan raporda, Fitch’in Türk bankacılık sektörü için operasyonel ortam puanının ‘B+’ olduğunu hatırlatılarak, bu puanın “Türkiye’nin makro ve siyasi oynaklığını, para birimi zayıflığını, enflasyonist baskılarını ve yatırımcı algısını” yansıttığı ifade edildi. Raporda, “Bankaların varlık kalitesi operasyonel ortam oynaklığı, kayda değer döviz borçlanması, yüksek TL faiz oranları ile inşaat, gayrimenkul, enerji ve turizm gibi yüksek riskli sektörlerle ilişkileri nedeniyle baskı altında” denildi.