G20 Liderler Zirvesi başladı

Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi, İtalya'nın başkenti Roma'da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında liderlerin resmi karşılanma törenine katıldı.

Dünya 30.10.2021 14:19:43 0
G20 Liderler Zirvesi başladı

Roma'nın EUR bölgesindeki 'La Nuvola' kongre merkezindeki tören alanına gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı alanda İtalya Başbakanı Mario Draghi karşıladı. El sıkışan iki lider daha sonra kameralara poz verdi

İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin G20 liderlerini karşılamasının ardından liderler aile pozu verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aile fotoğrafı çekimi sırasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile ayak üstü sohbet etti.

3e0105a2-9625-4cb6-a749-2d284d544304.jpg

İtalya'nın dönem başkanı olduğu G20'de liderler, 2008'den bu yana 16’ncı zirve için koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle iki yıllık aradan sonra ilk yüz yüze zirvede buluşuyor.

Başkent Roma'nın 'EUR' semtindeki Nuvola Kongre Merkezi’ndeki zirveye 35 ülke ve uluslararası kuruluştan temsilciler katılıyor.

Zirveye, Türkiye, İtalya, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası kuruluşlardan lider ve temsilciler katılıyor.

G20 zirvelerinde İspanya düzenli olarak 'kalıcı bir konuk' ülke olarak katılırken; İtalya dönem başkanı olarak Azerbaycan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Filipinler, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur'u da zirveye davet etti.

ZİRVE PROGRAMI

Liderlerin gündeminde iklim değişikliğiyle mücadele, Kovid-19 salgını ve sonrası ekonomik toparlanma, dijital ekonominin vergilendirilmesi ve Afganistan gibi dış politika konuları yer alacak. Zirve boyunca eşitsizliklerle mücadele, kadınların güçlendirilmesi, enerjide dönüşümü hızlandırma, küresel ticaret sisteminde şeffaflık gibi konuların da ele alınacağı ifade ediliyor.

İtalya Başbakanlığının paylaştığı programa göre, liderler, 'Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık', 'İklim Değişikliği ve Çevre' ile 'Sürdürülebilir Kalkınma' başlıklarında 3 oturuma katılacak.

İlk gün oturumunun ardından, liderler için özel kültürel program hazırlandı. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da konuk liderlere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda akşam yemeği daveti verecek.

G20 liderleri, zirvenin ikinci ve son gününde ise 'İklim Değişikliği ve Çevre' ile 'Sürdürülebilir Kalkınma' oturumlarına katılacak.

Kapanış oturumunun ardından liderler, kendi ülkelerinden gelen gazetecilere yönelik birer basın toplantısı düzenleyecek.


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °