Tarih: 31.10.2021 10:49

'Sosyal medya yasası' denilmişti: İnternet medyası düzenlemeleri de içinde

Facebook Twitter Linked-in

'Dezenformasyonla mücadele' adı altında başlatılan 'sosyal medya yasası' çalışmaları sürüyor. AK Parti kulisleri, çalışmanın yalnızca sosyal medyayı kapsamayacağını, kitle iletişim araçlarının da çalışmada yer alacağını belirtiyor.

Gazete Duvar'ın kulis bilgilerine dayandırarak hazırladığı 'Duvar Arkası' bölümünde; 'Kitle iletişim araçları' kapsamında yürütülen çalışma içinde internet medyası ile ilgili düzenleme de var.

İNTERNET MEDYASI

İnternet medyasının basın kartı, ilan dağıtımı, vergilendirme gibi gündemleri kapsamında mevcut yasalar güncellenecek. Geçen yıl çıkarılan bir yasa ile sosyal ağlara Türkiye’de temsilcilik açma şartı getirilmişti. Twitter, Facebook gibi birçok sosyal ağ, temsilci belirledi ancak bu, kağıt üzerinde kaldı. Çalışma kapsamında sosyal ağların “göstermelik ve yasanın arkasından dolanan tutumuna karşı ne yapılabileceği' de tartışılıyor. Konu önümüzdeki haftadan başlamak üzere Facebook, Twitter ve Instagram temsilcilerini ağırlayacak Meclis Dijital Mecralar Komisyonu toplantısına katılacak temsilcilere de iletilecek. Tutum değişmezse ofis açılması zorunluluğu getiren bir düzenleme daha yapılabileceği belirtiliyor. Yürütülen çalışma kapsamında ayrıca çocuklar ve gençler için koruyucu tedbirleri içeren yeni düzenlemeler de öngörülüyor.

YARGI ALANI

Parlamenter sistem isteyen 6 partinin ortak çalışmasında yasama ve yürütme başlıklarının ardından önümüzdeki haftalarda yargı alanına geçilecek. Bağımsız ve tarafsız yargı konusunda öncelikli başlıklardan biri Hakim ve Savcılar Kurulu olacak. CHP, HSK’nin lağvedilip yerine yürütmenin üye atama hakkının bulunmayacağı “Adalet Yüksek Kurulu” adı verilen yeni bir yapı öneriyor. 15 üyeli HSK öneren İYİ Parti ise atamalarda yürütme ağırlığının azaltılmasından, kadın kotası konulmasından ve HSK kararlarına yargı yolu açılmasından yana. DEVA Partisi ise HSK’nın Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılmasını, kurullara üye seçiminde Meclis’in etkisinin artırılmasını, adaylara kamuya açık mülakat ve cinsiyet kotası istiyor. Gelecek Partisi de Kurul’un ikiye ayrılmasından ve HSK kararlarına yargı denetimi yolu açılması gerektiğini düşünüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —