İklim Zirvesi'nde neler konuşulacak?

İskoçya’nın Glasgow kentinde, 31 Ekim-12 Kasım arasında gerçekleştirilecek COP26 İklim Zirvesi bugün başlıyor. Zirvede, küresel sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar 2 santigrat derecenin altında tutulması, hatta 1.5 derece ile s?

Dünya 31.10.2021 16:22:25 0
İklim Zirvesi

Dünyayı tehdit eden iklim kriziyle mücadele için liderler bugün İskoçya’nın Glasgow kentinde buluşuyor. Bu yıl 26’ncısı düzenlenecek olan İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) ana tema iklim değişiklikleri ve doğal afetler. COP26 Zirvesi kapsamında Glasgow’da gerçekleştirilecek toplantılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden da dahil olmak üzere çok sayıda lideri bir araya getiriyor.

Glasgow’da 31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek zirve öncesi kentte üst düzey güvenlik önlemleri alınırken, zirvenin yapılacağı binaya çıkan çok sayıda yol araç trafiğine kapatıldı. Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin katılacağı iklim zirvesine bu yıl da binlerce kişinin katılım göstermesi beklenirken, konferans alanın girişine kurulan Kovid-19 test merkezleri ile katılımcılara PCR testi uygulanacak.

KÜRESEL SICAKLIK ARTIŞININ SINIRLANDIRILMASI ANA GÜNDEM

Bu yılki zirve, öncelikle küresel sıcaklık artışının sınırlandırılmasına odaklanacak. Ülkeler, küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırmak için çaba göstereceklerini bildirdi.

Şimdi tüm ülkelerden, 1,5 derece hedefine uygun olarak ulusal hedeflerler belirlemeleri isteniyor. Bilim insanları, dünyanın 1,5 derece hedef için emisyonların 2030 yılına kadar 2010 seviyelerine kıyasla yüzde 45 azaltılması ve ardından da 2050'ye kadar net sıfır emisyona düşürülmesi gerektiğini ön görüyor.

1,5 derece hedefi için karbondioksit ve diğer sera gazlarının 2050'ye kadar emisyonunun durdurulması gerekiyor. Bu noktada fosil yakıtların yakılması ve diğer bazı endüstriyel işlemler gündemde. Ayrıca ormanlar ve sulak alanların çoğaltılması önem teşkil ediyor.

Ayrıca zirvede, yoksul ülkelere iklim konusundaki hedeflere ulaşmaları için yardım etmeyi planlayan iklim finansmanı, doğaya dayalı çözümler ve kömür yakıtının kullanılmasının yavaş yavaş bırakılması gibi konular da konuşulacak.

TÜRKİYE, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAĞINI SÖYLÜYOR

Ekim ayının başında Paris İklim Anlaşması'nı onaylayan Türkiye, 2053 net sıfır hedefine giden yol haritasını belirleyebilmek amacıyla 2022'nin başlarında kapsayıcı bir İklim Şurası oluşturacağını duyurdu.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın adını 'Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı' olarak değiştirdiğini açıklayan Türkiye, ekonominin her sektöründe, iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı politikalar benimseyeceğini bildirdi.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °