İddiayı iki diplomatik kaynağa dayandıran ajans, ziyaretin Büyük Britanya'nın Türkiye'nin güvenlikle ilgili taleplerini karşılayamaması nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.
Haberde Cumhurbaşkanlığı'ndan ziyaretin neden iptal edildiğiyle ilgili açıklama yapılmadığı hatırlatıldı.
Buna göre, ismini vermek istemeyen bir diplomatik kaynak, Erdoğan'ın konferansa katılımıyla ilgili protokol sorunlarının olduğunu belirtirken, diğer bir kaynak da İngiliz yetkililerin Türkiye'nin protokol ve güvenlikle ilgili taleplerini karşılamadığını bildirdi.
Diplomatik kaynak 'Cumhurbaşkanımız böyle bir karar aldı çünkü güvenlik aracı ve güvenliğe ilişkin bazı diğer taleplerimiz tam anlamıyla karşılanmadı' ifadelerini kullandı.
MOTORLU ARAÇLARA KISITLAMA
Öte yandan, Middle East Eye'a konuşan diplomatik kaynaklar, 'Organizatörlerin konferans sırasında Türk heyetinin büyüklüğüne ve Türk yetkililerin kullanabileceği motorlu araçlara kısıtlamalar getirdiğini ve bunun güvenlik endişelerini artırdığını' iddiasında bulunarak bu nedenle Erdoğan’ın zirveye katılmama kararı aldığını bildirdi.
TÜRKİYE ANLAŞMAYI ONAYLAYAN SON G20 ÜLKESİ OLDU
Sera gazı salınımını küresel seviyede azaltılmasını hedefleyen Paris İklim Anlaşmasına taraf olmak için hazırlanan kanun teklifi 6 Ekim'de tüm partilerin oyları ile TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş, Türkiye anlaşmayı onaylayan son G20 ülkesi olmuştu.
Erdoğan Birleşmiş Milletler'in 76'ncı Genel Kurulu'nda 'Paris İklim Anlaşması'nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz' demişti.
Paris İklim Anlaşması'na uyacaklarını belirten Erdoğan'ın protokol için belirlenen araç sayısını az bularak COP26 toplantı katılımını iptal etmesi dikkat çekti.