Hem fakirleşip hem büyüyoruz

EBRD 2021 yılı Türkiye büyüme beklentisini baz etkisinden kaynaklı yükselttirken, 2022 için büyümenin sürmeyeceğini belirtti. Türkiye için 2021 beklentilerini yüzde 5,5’ten yüzde 9’a yükselten banka, 2022’de Türkiye ekonomisinin y?

Ekonomi 5.11.2021 08:53:43 0
Hem fakirleşip hem büyüyoruz

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 2021 Türkiye büyüme beklentisini yükseltti. Ekonomi büyürken, işsizlik ve enflasyon rakamları rekor kırıyor. TL’deki hızlı değer kaybıyla halkın alım gücü düşmeye devam ediyor.

Banka büyümenin baz etkisinden kaynaklı olduğunu belirterek, koronavirüs nedeniyle kapanma sonrasında gelen güçlü iç talep ve zayıf liradan faydalanan güçlü ihracat ile desteklendiğini vurguladı. EBRD Türkiye için 2021 büyüme beklentisini yüzde 5,5’ten yüzde 9’a yükseltirken 2022’de Türkiye ekonomisi için öngördüğü yüzde 4 büyüme oranını yüzde 3,5’e düşürdü.

2022 yılında Türkiye’de büyümenin sürmeyeceğini öngören kurum Merkez Bankası’nın ‘kafa karıştırıcı’ para politikası tutumu ile kalıcı yüksek enflasyonun büyümeyi tehlikeye sokabileceğini belirtti. Bu büyümenin ihracat kaynaklı olacağını belirten EBRD, yine de artan enerji maliyetlerinin ve erken faiz indirimlerinin risk oluşturduğuna dikat çekti.

Gelecek yıl için yüzde 3,5 büyüme öngörüyoruz ancak özellikle para politikasının yarattığı belirsizlikler sebebiyle tahmin yapmak zor diyen EBRD Ekonomisti Roger Kelly, “Son enflasyon raporunda Merkez Bankası’nın mesajı kafa karıştırıcıydı. Odağın cari dengeye çevirilmesi beklediğimiz bir şey değildi. Bunun son faiz indirimleri için bir gerekçe mi yoksa geleceğe yönelik bir politika mı olup olmadığını göreceğiz. Gevşek para politikası ve zayıf lira Türkiye’nin süregelen kırılganlıkları düşünüldüğünde risk teşkil ediyor” dedi.

Öte yandan makroekonomik istikrara yönelik risklerin arttığını da vurgulayan EBRD, riskleri şöyle sıraladı: Kovid-19 kaynaklı geri çekilmeler, yüksek enerji fiyatları, erken gevşetilen para politikasına ilişkin riskler, enflasyonun gelişmiş ülke ekonomilerindeki geri dönüşü ve jeopolitik gelişmeler.

İŞLER KÖTÜLEŞİRSE SERMAYE DIŞARI AKAR

Makroekonomik istikrarın sağlanması ve doğrudan yabancı yatırımların artışının sağlanması için daha öngörülebilir bir politika ortamının kilit önemde olduğunu belirten Kelly, “Olumlu tarafından bakarsak, yetkililer doğrudan yabancı yatırımlardaki düşüşe cevap verecek adımlar atıyor. Yakın zamanda doğrudan yabancı yatırımları artırmaya ve kaliteli doğrudan yabancı yatırımları çekmeyi amaçlayan 2021 ile 2021 yıllarını kapsayan yabancı yatırım stratejisini yayımladılar” ifadelerini kullandı.

Kelly Türkiye ekonomisinin yabancı sermayeye ihtiyacı düşünüldüğünde 4 puan negatif getirinin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Kelly, ‘’Eğer yabancı sermayeye hatırı sayılır bir şekilde bağımlı bir ekonominiz varsa ve tahmin edilebilirliği olmayan bir politika ortamında olduğunuz da biliniyorsa işlerin kötüleşeceğini düşünenler de mutlaka ilk fırsatta sermayesini dışarı çıkaraktır’’ dedi.

MOODY’S DE TAHMİNLERİNİ REVİZE ETTİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2021 yılı için yüzde 6’dan yüzde 9’a çıkardı. Kuruluşun raporunda büyümenin 2022 ve 2023 yıllarında da devam edeceğine değinilirken, 2022 yılında yüzde 4,8, 2023 yılında ise yüzde 5’lik bir büyüme beklendiği duyuruldu. Moody’s raporda küresel ekonominin bu yıl yüzde 5,8, 2022 yılında yüzde 4,4 ve 2023 yılında yüzde 3,2 büyüyeceği tahminine de yer verdi.


Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °