Dünyanın en çok tanınan ve bir o kadar da popüler olan sosyal medya uygulaması Facebook, yeni vizyonunu paylaştı. Uygulamanın kurucusu CEO Mark Zuckerberg, sosyal medya ağını sanal paylaşım alanına dönüştürmeyi hedefliyor. Şirketin ismi de Meta olarak değiştirileceği hedeflenirken, Facebook’un adı ise aynı kalacak.
Bu değişimle birlikte şirket AB’de yaklaşık 10 bin kişiyi istihdam edecek. Böylece şirket sosyal medyanın yanında artık sanal gerçeklik ve oyun alanlarına da giriş yapacak. Yeni sistemle birlikte metaverse üzerinden kullanıcılar hayal edebilecekleri her şeyi yapabilecek.
Bir hologram yardımıyla bir nevi ışınlanma olarak dikkat çeken açıklamada Zuckerberg “Gelecekte, işe gidip gelmeden ofise, arkadaşlarınızla bir konsere veya ebeveyninizin oturma odasına anında bir hologram olarak ışınlanabileceksiniz. Teknolojinin bu ilerleyişini birbirimizle olan iletişimimizin daha doğal olması olarak görüyoruz. Facebook’un tarihçesinde internete metin girdik, ardından kameralı telefonlar geldi.
İnternet daha görsel ve mobil oldu. Bağlantılar iyileştikçe daha zengin videolara sahip olduk” dedi. Artık görüntülü aramalardan sonra şimdi de kullanıcılar sanal ortamda bir araya gelecek. Facebook’un kendi sanal evrenine verdiği isim Horizon.
Henüz piyasaya sürülmemiş olan Horizon’la insanlar sanal ortamda bir araya gelecek. Bu platform hem iş hem eğlence için kullanılabilecek. Zuckerberg, Rockstar Games’in Oculus sanal gerçeklik gözlükleri için GTA San Andreas’ın yeniden tasarlandığını açıkladı. Facebook Horizon eğitim amaçlı da kullanılabilecek. Facebook içerik üreticilerine 150 milyon dolar yatırım yapacağını söyledi.
SNOW CASH KİTABINDAN ESİNLENDİ
Metaverse, artırılmış gerçeklik ürünlerine ve hizmetlere deniliyor. Facebook CEO’su Zuckerberg, Metaverse için yeni nesil internet tanımında bulunuyor. Metaverse’in temeli, yazar Neal Stephenson’un 1992 yılında yazdığı Snow Cash kitabına dayanıyor. Stephenson kitabında fizik, artırılmış gerçeklik ile sanal gerçekliğin bir internet ortamında paylaşıldığı teorisini işliyor. Bazı oyun şirketleri hali hazırda Metaverse dünyasını kısmen uygulamaya geçmiş durumda. Örneğin bunlardan biri Roblox.
kaynak: karar