Danıştay, polisin olduğu olaylarda cep telefonları ile video çekilmesinin engellenmesine dair genelgenin yürütmesini 'Haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı' gerekçesi ile durdurdu.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesi yayımlandığı tarihte siyasetin gündemine oturmuştu. O genelgeye ilişkin hem siyaset, hem muhalif cephesinden hem de STK'lardan tepki gelmiş ardından da genelge yargıya taşınmıştı. Yargı ilk kararı verdi ve yürütmenin durdurulmasına hükmetti.
Polisin olduğu olaylarda halkın cep telefonları ile video çekmesinin engellenmesine dair genelge, Danıştay kararı ile durduruldu. Danıştay 10. Dairesi kararı oy birliği ile aldı. Gerekçede söz konusu genelgenin haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetini kısıtlayan hükümler içerdiği, bunu kısıtlayıcı atıflar yaptığı ifade edildi. Temel hak ve özgürlüklerin ancak kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı.
NE OLMUŞTU?
Genelge, Emniyet tarafından 27 Nisan 2021'de yayımlanmıştı. Muhalefet cephesinden genelgeye sert tepki gelmişti. Hem sansür iddiaları atılmıştı, hem de toplumsal olaylarda halkın görüntü çekmesinin engellenmesine yönelik bir düzenleme olduğu iddia edilmişti. Genelgede söz konusu polisin olduğu olaylarda vatandaşın görüntü almasına fırsat verilmemesi, ısrar edenler hakkında da adli işlem yapılması talep edilmiş, izinsiz olarak kişilerin ses ve görüntülerinin kayda alınmasının özel hayatın gizliliğini oluşturacağı ifade edilmiş, aynı zamanda görüntü alınması sırasında polisin görevini yapması engellendiği belirtilmişti.
Bu karar sonrası tartışılan görüntü genelgesi hükümleri uygulanamayacak. Danıştay 10. dairesi, genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.
Danştay'ın kararı: