Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi ve çevresinde solunumu engelleyecek düzeye gelen hava kirliliğyle mücadele amacıyla beş fabrika geçici olarak kapatıldı, okullarda da bir hafta süreyle eğitime ara verildi. Temel ihtiyaç maddesi taşımayan
Hindistan hükümeti, başkent Delhi’de artan hava kirliliği nedeniyle okulları ve üniversiteleri süresiz olarak kapattı. Delhi’deki sis tabakası, havai fişeklerin yasaklanmasına rağmen kullanıldığı 4 Kasım’daki Diwali Festivali’nden bu yana ortadan kalkmadı. Bunun üzerine Hindistan Anayasa Mahkemesi, eyalet yönetimlerini ve federal hükümeti önlem almaları yolunda uyardı.
Delhi Hava Kalitesi Yönetimi Komisyonu toplanarak yeni acil durum önlemlerini kamuoyuna açıkladı. Kentte geçtiğimiz haftalarda bazı okullar zaten kapanmıştı. Ancak şehrin tümünde ve çevresinde yeni önlemler alındı.
İnşaatlar 21 Kasım’a kadar durduruldu, sadece istisnai olarak ulaşım ve savunmayla ilgili projelerin devam etmesine izin verildi. Delhi’de 11 kömür santralinin sadece beşi çalışıyor. Alınan yeni önlemler uyarınca kamyonların, Delhi ve çevre bölgelere girişine izin verilmeyecek. Ayrıca araç kullanımının yarattığı kirliliği azaltmak için şirket çalışanlarının yüzde 50 evden çalışması önerildi. Delhi’nin havasındaki PM2.5 denilen, akciğerlere yapışan her tür küçük parçacık, seviyesi Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenli olarak belirlediğinin çok daha üstünde. Delhi’nin bazı noktalarında bu seviye önceki gün, “ciddi” olarak kabul edilen 400 ve üzerinde ölçüldü. Hava kalitesi endeksine göre PM2.5’in sıfır ve 50 arasında olduğu durumlar “iyi” olarak değerlendirilirken 51 ve 100 arası “tatmin edici” görülüyor. Hava kirliliği özellikle kış aylarında çiftçilerin anız yakmasıyla yükseliyor. Ayrıca Diwali Festivali’nde kullanılan havai fişekler de aynı döneme denk geliyor ve kirlilik seviyesini arttırıyor.
kaynak: karar