Çin'in trol ordusuna Twitter'dan darbe

Twitter, Çin'de devlet bağlantılı olan ve Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine yönelik kanıtlara 'karşı propaganda' yapan binlerce hesabı kapattı. Söz konusu paylaşımlarda, Uygur profili kullanılarak devlet propagandası yapıld?

Dünya 4.12.2021 19:46:17 0
Çin

Twitter, Çin'in Sincan'da Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini yalanlamak amacıyla açılan binlerce propaganda hesabı tespit etti. Sahte Uygur profilleri oluşturarak, bölgede mutlu bir şekilde yaşadıkları görüntüler paylaşan söz konusu hesapların, doğrudan Çin devletiyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Twitter, bunun üzerine bu hesapları kapattı.

The Guardian'ın aktardığına göre; paylaşım yapılan ağlar araştırıldığında, genellikle pornografik veya Kore dizileriyle ilgili paylaşımlar yapan hesapların dönüştürüldüğü, Çinli diplomatlar ve yetkililer tarafından desteklendikleri fakat çok az etkileşim aldığı öğrenildi. Twitter, Çin'de yasaklı olmasına rağmen yetkililer sık ​​sık denizaşırı ülkelerde hesap kullanıyor.

'UYGUR' GİBİ DAVRANIP ÇİNLİ YÖNETİCİLERİ SAVUNMUŞLAR

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'ndeki (ASPI) düşünce kuruluşundaki analistlere göre, Twitter'ın kapattığı 2 bin 160 hesabın içerikleri 'utanç verici bir şekilde' üretilmiş ve inkar edilemez bir boyutta.

Çin bağlantılı bu hesaplar iki grupta yer alıyor; en büyüğü Çin Komünist Partisinin propagandasını güçlendiren 2 bin 48 hesaptan oluşan bir ağ ve özel bir şirket olan 'Changyu Culture' ile bağlantılı 112 hesaplık bir ağ. Her ağdan 30.000'den fazla paylaşım tespit edildi ve bunlarda genellikle #StopXinjiangRumours (Sincan'daki söylentileri durdurun) etiketi altında propaganda aracı olan 'kanıtlar' paylaşılmış. Ayrıca Sincan'ın 'gerçeği' olduğunu iddia ettikleri videolar paylaşılıp, Çinli yöneticileri hedef alan mesajlara 'Uygur' olarak cevap verilmiş.

'ÇOK MANTIKSIZ BİR GİRİŞİM, SAHTE OLDUĞU AŞİKAR'

Paylaşımlar ayrıca eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun hesabını ve Sincan eyalet yetkilileri tarafından desteklenen bir pazarlama grubu olduğu bilinen ve şu anda askıya alınan Changyu Culture YouTube kanalıyla bağlantılı birçok videoyu defalarca yanlış etiketlemiş. ASPI, olayın son derece mantıksız bir propaganda girişimi olduğunu çünkü sahteliğinin aşikar olduğunu ancak yine de endişe kaynağı olduğunu söyledi.

ASPI, tanımlanan hesapların yüzde 97'sinin beşten az takipçiye sahip olduğunu ve hesapların yüzde 73'ünün sıfır takipçiye sahip olduğunu tespit etti. Paylaşımların yüzde 98'inde beğeni veya 'retweet' yokken, geri kalanının genellikle Çinli diplomatlar ve yetkililer tarafından desteklenerek içeriği yayıp ona meşruiyet kazandırdığını ortaya koydu.

ASPI araştırmacısı Albert Zhang, 'Hedef aslında Çin hükümetine şüpheyle bakan insanlar değil, Çin devlet medyasına güvenen ve batılı ana akım medyaya şüpheyle bakan insanlara yönelik' dedi.


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °