Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, ithalata bağımlı ilaç ve tıbbi cihaz sektöründeki birçok firmanın sermaye erimesi yaşadığını belirterek, kamu ve üniversite hastanelerinden vadesi geçmiş alacaklarının 9 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. Bu borcun son üç ayda yüzde 50 arttığını vurgulayan Demir, sektöre bir an önce ödeme yapılmaması durumunda kısa süre içinde kapanmaların başlayacağını söyledi.
Reuters'a konuşan Ocak 2020’den beri alacakları olduğunu bildiren Metin Demir, “O zaman döviz kuru altıydı. Şimdi kaç olduğunu biliyorsunuz” dedi. Tıbbi cihaz tedarikçileri, borçların sözleşme tarihindeki döviz kuruna göre Türk Lirası olarak ödenmesinden şikayetçi.
Firmaların sermayesinin tükendiğini söyleyen Demir, tıbbi malzeme için yüzde 85 oranında dışa bağımlı olduklarını belirterek, “Acilen ödeme alamazsak, muhtemelen sektördeki şirketler kapanmaya başlayacak” dedi.
“HÜKÜMET İNDİRİM TALEP ETTİ”
Demir, hükümetin bu yılın başlarında, borçları indirimli veya uzun vadede ödemeyi teklif ettiğini, ancak tedarikçi firmaların bu şartları kabul edemediğini söylemişti.
Sendika’nın kamu ve üniversite hastanelerinden alacakları, daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde gündeme gelmişti. SEİS, Berat Albayrak ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya hastanelerden 18 milyar TL alacakları olduğunu, sektördeki nakit akışının bozulduğunu ve kredi borcu içinde olduğunu bir açık mektupta anlatmıştı