Tarih: 12.12.2021 11:09

Kütahya’da Örnek Bir Kütüphane!…(3)

Facebook Twitter Linked-in

AY: Nadir Eserlerden Örnek Verebilir misiniz?!

GEDİK: Öncelikle hangi eserler nadir eser sayılır, kısaca bahsetmek istiyorum. Nadir eserler birçok farklı niteliklerinden dolayı bu kategoriye dâhil olmaktadır. Örneğin; 1453-1699 dönemine ait İnkunabel dediğimiz yazmalar, 1729-1803 dönemi basma eserler, 1900 öncesi tüm kitaplar, özel baskı teknikleriyle basılmış eserler, imzalı kitaplar, baskısı tükenmiş kitaplar, ciltleri farklı özelliklere sahip kitaplar ve eski harfli Türkçe basma eserler v.b eserler nadir eser olarak kabul edilmektedir.

Koleksiyonumuzun yarısından fazlasının eski harfli Türkçe eser olmasından ötürü bile nadir eser sayılmaktadır. Yalnızca bir kısmından bahsedebildiğimiz nadir eser sayılma nitelikleri göz önüne alındığında söylememiz gerekir ki Kütüphanemizin 4/3 çeşitli özelliklerinden dolayı nadir sayılan eserlerden oluşmaktadır.

AY: Bağış kitap-eser konusunda destek alıyor musunuz?

GEDİK: Dermemizin konu bütünlüğüne uygun olması, fiziki olarak materyalin kullanılabilir durumda olması v.b şartlara sahip olduktan sonra bağış yayın kabul edilmektedir.

AY: Kitap-eser almak için bütçeniz nasıl?

GEDİK: Kitap alınması için ayrıca bir bütçe kalemi ayrılmamış olmakla birlikte Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bütçesinden yayın alım ihtiyaçları karşılanmaktadır.

AY: Kütüphane merkezi bir yerde konumlanmış. Bu okurun artmasını sağlıyor mu? Okullardan gruplar halinde ziyaretler yapılıyor mu?

GEDİK: Evet, kütüphanemiz çarşıda, herkesin ulaşabileceği bir bölgede yer alıyor. Okullarda pandemi öncesi özellikle Kütüphaneler Haftası ve diğer önemli gün ve haftalar da belirli zamanlarda yapılan etkinlikler kapsamında okullar tarafından toplu ziyaretler yapılmakta idi. Maalesef bu dönem 15 kişiden fazla grupların gelmesine izin verilmiyor.

AY: Kütüphane olarak, dışarıya açık söyleşiler, imza günleri yapılıyor mu?

GEDİK: Pandemi öncesinde çok sık olmasa da uygun şartlar oluştuğunda zaman zaman kitap yazarları ile okurları buluşturma amaçlı ufak çaplı söyleşiler yapılmakta iken maalesef iki seneden bu yana benzer bir faaliyet düzenlemedi.

AY: Yerel medya, kütüphane ile ilgili haber yapıyor mu?

GEDİK: Yerel bir TV kanalında Kütüphanemizde yerinde yapılan bir çekimle iki saatlik bir tanıtım programı yapıldı. Kütüphanemize dışarıdan geliş yolu ile başlanarak binanın her katı oda oda gösterildi. Bu program uzun süre yayınlandı ve kütüphanemizin tanıtımında oldukça faydalı oldu. Program ile ilgili güzel geri dönüşler sağlandı. Yine konuğu olduğum bir tv programında Kütüphanemiz ile ilgili oldukça keyifli bir sohbetle hoş bir tanıtım yapıldı.

Dumlupınar Üniversitesinin düzenlediği Vefa Gecelerinde topluma farklı alanlarda hizmet veren değerli kişilere verilen ödüller arasında rahmetli Mustafa Yeşil için de bir ödül verildi. Adına verilen bu ödül ile Mustafa Yeşil’in Kütahya’mıza yaptığı hizmetlerin ve Kütüphanesinin tanıtımının da gündeme taşınması fırsatı bulunarak topluma anlatılması için bu vesile değerlendirildi.

AY: Teşekkür ederiz.

GEDİK: Kütüphanemizin tanıtılmasına vesile olduğunuz için biz de size teşekkür ederiz.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —