ABD'den Çin'e 'Uygur' boykotu

ABD

ABD yönetimi, Çin'deki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek, Pekin'de yapılacak Kış Olimpiyat Oyunları'nı geçtiğimiz hafta diplomatik olarak boykot etme kararı aldı. ABD bu kararın ardından ikinci bir adım daha atarak Doğu Türki

ABD Temsilciler Meclisi, Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde imal edilen ürünlerin ABD’ye ithal edilmesini yasaklayacak bir yasa tasarısını kabul etti.

Söz konusu tasarı, ABD’nin Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygur halkına Çin tarafından uygulanan baskılara karşı atılan adımlara eklenen yeni bir girişim oldu.

BIDEN'IN YASAYI ONAYLAMASI BEKLENİYOR

Tasarı, Senato’dan da geçtikten sonra onay için ABD Başkanı Joe Biden’ın önüne gidecek. Başkan Biden’ın da yasayı onaylaması bekleniyor. Beklenti, yasa tasarısının Senato’dan hemen bugün geçerek Başkan’ın onayına sunulacağı şeklinde.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de açıklamasında, “Yönetim, küresel üretim zincirinin zorla işçi çalıştırma durumundan arındırılması amacıyla bu yasanın uygulanması için Kongre’yle yakın işbirliğinde olacak. Öte yandan yarı iletkenler ve temiz enerji dahil ülke içi ve üçüncü taraf temel tedarik zincirleri için de çalışılacak” dedi.

Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri aylardır yasa üzerinde çalışıyor ve tartışıyordu.

ÜRÜNLERİN ZORLA ÇALIŞTIRILAN UYGURLAR TARAFINDAN ÜRETİLMEDİĞİNİ KANITLAMALARI İSTENECEK

Üzerinde uzlaşılan yasa tasarısına göre ABD’li firmalar, ithal ettikleri ürünlerin Doğu Türkistan'da zorla çalıştırılan kişiler tarafından üretilmediğini kanıtlamak durumunda. Aksi takdirde bu ürün ve malları ABD pazarına sokmaları mümkün olmayacak.

Çin, Doğu Türkistan'daki müslüman azınlığa kötü muamelede bulunduğu ve toplama kamplarında tuttuğu iddialarını yalanlıyor. Ancak çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve ABD, Çin hükümetinin bölgede soykırım yaptığını düşünüyor.

ABD’de Cumhuriyetçi Parti üyeleri, uzun süredir Biden yönetimini Doğu Türkistan yasasını ağırdan almakla eleştiriyorlardı.