Emekliler Ne Olacak?

Asgari ücretin 4253 lira olmasının ardından gözler emekli maaşlarına çevrildi. Türkiye’de ortalama emekli maaşı 2350 lira seviyesinde. İşte detaylar…

Ekonomi 17.12.2021 17:06:09 0
Emekliler Ne Olacak?

Akp Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı 2022 yılı asgari ücreti ilk günden 425 liralık bir kayba uğrasa da Türk Lirası bazında 4253 lira olarak tescillendi. Maaşları şu an bir ev kirasına dahi yetmeyen emekliler ise bir umutla yapılacak maaş iyileştirmesine odaklanmış durumda. Artan enflasyon karşısında kış mevsimine girilmesi ile birlikte ekonomik bunalım altına giren emekliler hayat mücadelesinde yok sayılmaktan oldukça şikâyetçiler. Tüm Emekli Sendikası'na bağlı emekliler Manisa'nın Şehzadeler ilçesindeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda eylem yaparakgeçim sıkıntılarını dile getirmişlerdi.

Emeklinin son 1 ay içerisinde yoksullaştığını ifade eden sendikanın il temsilcisi Gezen Şu ifadelere yer verdi:

“Pandemi de en az 1500 liraya çıkarıldığı söylenen emeklinin maaşı yaklaşık 100 dolar. Şaka gibi. Son bir ay içerisinde emekliler ile birlikte toplum yüzde 30 yoksullaştı. Aldığımız 1500 lira maaş ile nasıl geçinmemizi bekleyebilirler. Biz emekliyiz. Yıllarca bu ülkeye çeşitli alanlarda hizmet etmiş kişileriz. Emekliliğimizi rahat geçirmek, parklarda oturup çayımızı içip sohbet etmemiz gerekirken, meydanlarda ‘Geçinemiyoruz' diye haykırıyoruz. Artık torunlarımızı bile yüzüne bakamıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılayamadığımız bu durumda, torunumuzun yüzüne nasıl bakabiliriz.”

Samsun’da bir araya gelen Tüm Emekli-Sen üyeleri, eylem yaparak geçinemediklerini belirtmişlerdi.Emekliler adına basın açıklaması yapan Tüm Emekli-Sen Samsun Şube Başkanı Ali Yılmaz, son bir ayda yüzde 30 yoksullaştıklarını kaydederek, “Kimilerine göre ekonomini uçuyor. Hey şey tıkırında. Onların yaşadığı yerlerde öyle demek ki. Halkın nasıl yaşadığını bilmeyenler, ekonominin çok iyi olduğunu söyler tabi. Çok yerden maaş alan arsızlar iki kilo et alma da yarım kilo et al, ölür müsün der tabi” diye konuşmuştu.

“13.5 MİLYON EMEKLİ BU İKTİDARDAN KURTULACAK GÜÇTE”

Hükümetten taleplerini karşılamalarını ve insanca yaşamak istediklerini dile getiren Ali Yılmaz, “2022 yılı bütçesi halkın taleplerini karşılayacak bir bütçe olsun. Tüm Emekliler Sendikası olarak, tercihlerini halktan yana yapan iktidarı yaratmak için, emek, demokrasi, barış ve adalet için herkesi mücadeleye çağırıyoruz. 13.5 milyon emekli, 6 milyon EYT’liönünde sonunda, bu iktidardan kurtulacak gücü kendi örgütlü mücadelesinde bulacak. Sermayeye, faize, silahlara değil, emekçiye, emekliye, halka bütçe istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Şu an en düşük emekli maaşı ise 89 dolara düşmüş durumda.

Haber: ENPOLİTİK


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °