SEKA özelleştirilip satıldıktan sonra kağıda yüzde 462 zam geldi!

SEKA özelleştirilip satıldıktan sonra kağıda yüzde 462 zam geldi!

Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1936 yılında kurulan SEKA, özelleştirilmiş ve fabrikalarıyla arazilerinin yerine AVM'ler yapılmıştı. Türkiye, SEKA'nın satılmasıyla birlikte kağıtta dışa bağımlı oldu. Son 15 yılda yüzde 462 z

Atatürk'ün talimatıyla kurulan ve Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşu SEKA'nın özelleştirilmesi, fabrika ve arsalarının satılıp yerlerine AVM'ler dikilmesi sonrası kağıtta tamamen dışa bağımlı hale geldik. 9 SEKA fabrikası kapanınca ithal kağıda son 15 yılda yüzde 462, son bir yılda ise yüzde 120 zam geldi.

GAZETELER KAPANDI
Sözcü'nün haberine göre 800 yerel gazete kapandı. Şimdi de kitap sektörü krize girdi, yayınevleri kapanmaya başladı. Yılbaşından bu yana gazete kâğıdı fiyatlarına yüzde 60, matbaa giderlerine yüzde 40, kitap kağıdına yüzde 60, birinci hamur kâğıda da yüzde 120 zam geldi.CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ve 20 milletvekili, kağıt sektöründeki sorunlar için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

YAYINCILAR KRİZDE
Yaşanan kur artışlarından dolayı yerel gazeteler başta olmak üzere basın yayın sektörünün büyük krize sürüklendiğini savunan Tutdere, bu krizin araştırılarak alınacak tedbirlerin belirlenmesinin yayınevlerinin ve gazetelerin kapanmasının önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Abdurrahman Tutdere, kağıt krizinin sebebinin SEKA'nın özelleştirilmesine dayandığı belirtti. Sadece kültürel kâğıt grubunu oluşturan baskı yapılabilir nitelikteki yazı ve gazete kağıtları değil, hemen hemen tüm gruplarda kağıtta dışa bağımlı olunduğunu anlatan Tutdere, “Endüstriyel kağıt grubunu oluşturan temizlik kağıtları, dayanıklı ambalaj kâğıdı ve karton fiyatları yükseldi ve kriz derinleşti” dedi.