Nebati: 20 Aralık'ta kura hiçbir müdahale yapılmadı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomideki sıcak gelişmeleri, dövize endeksli mevduat hesabı uygulamasının detaylarını ve son durumu katıldığı televizyon programında anlatıyor.

Güncel 29.12.2021 21:13:15 0
Nebati: 20 Aralık

Kurdaki düşüşün ardından fiyatları düşürmeyenlerle ilgili hangi adımlar atılacak? Yaz aylarında Türkiye'de nasıl bir ekonomik iklim bekleniyor? Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı bir televizyon programında cevaplıyor.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

Türkiye'de cımbızlama bir hastalık haline dönüştü. Bir bakıyorsunuz bir cümleyi almış bunu kullanıyorlar. Bunu hastalıklı bir şekilde ortaya sürmek, hastalık diyorum buna. Sosyal medyada kim olduğunu belli olmayan birileri, hakaret ediyor, cımbızlama yapıyor buradan algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar.

DOLARDA SON DURUM

Bugün Merkez Bankası 12 Lira olarak açıklamıştı. Artık insanlar dolar indi mi çıktı mı die bakmayacak. TL mevduat sahipleri koruma altında, yükselişten etkilenmeyecek. 18 liraya giderken ki rakamlar sürekli değişti ve yukarı doğru değiştir.

'20 ARALIK GECESİ KURA HİÇBİR MÜDAHALEDE BULUNULMADI'

Merkez Bankası müdahale ederse açıklamak zorunda, dolaylı müdahale de belli bir müddet sonra zaten gözüküyor. Kesinlikle hiçbir şekilde kura müdahale edilmedi. Çok sığ bir piyasa ve insanların psikolojisi ile oynuyorlar. Dövizi bilerek yükseltmek intihardır, böyle bir şey olmaz. Türkiye'de herkes dolara bakar. Döviz değil direk dolara bakar. Bizim bir hocamız vardı. 'Ne zaman ki televizyonu açtınız, doları görmeye başladınız homoekonomikus olmuşuzdur.' derdi.

'PSİKOLOJİK HARP UYGULADILAR'

Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hep şunu söyledik. Tamamen psikolojik bir harp haliydi, 20 Aralık gecesine kadar.

Katar ile sahte belgeler yayınladırlar. Psikolojik harp uyguladılar. Küçük yatırımcıları döviz almayı teşvik ettiler. Küçük yatırımcı için 50 bin lira bütün varlığıdır belki de. Bunun hakkını nasıl ödersiniz.

Küçükler büyüklerinden peşinden koşup giderler. Medya kanallarında 'dolar gidiyor bir an önce gidin dolar alın' deniyorsa, bir eski merkez bankası başkanı 'gidin dolar alın' diyorsa... Hayatının en büyük falsosunu yaptı. Bak size klavuzluk yapanların derdi siz değilsiniz, derdi başka bir şey. Bundan keyif aldılar ve küçükleri yaktılar.


Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °
Cuma 25.1 ° / 14.6 °