Erdoğan emekli ve memur zammını açıkladı

Memur ve emekliler için yapılan zammın ana gündem maddesi olması beklenen Bakanlar Toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapıldı. Toplantı sonrası açıklama yapan Erdoğan, memur maaş artış oranının yüzde 30.5'e çıkarı

Güncel 3.01.2022 21:03:04 0
Erdoğan emekli ve memur zammını açıkladı

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

MEMUR MAAŞLARI

Memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30.5 oranına çıkararak onlara destek sağlamış oluyoruz.

EMEKLİ MAAŞLARI

Emekli maaşlarında genel olarak enflasyon oranı kadar artış yapıyoruz. İlave olarak düşük maaş alan emeklilerimizle ilgili alt sınır belirledik. Hiçbir emeklimiz 2500 TL'nin altında maaş almayacak. Aylık geliri 1500 liradan başlayan emeklilerimizin maaşlarını yükseltmiş oluyoruz. Temmuz ayında yüzde 7 artışa ek olarak enflasyon farkı da eklenecektir.

KORONAVİRÜS SALGINI

Temizlik maske ve mesafede milletimizden dikkat istiyorum. Yüz yüze eğitime devam edeceğiz.

'İSTİHDAMDA YILLIK 2 MİLYONU BULAN ARTIŞ SAĞLADIK'

Geçtiğimiz 20 yılda altyapıda ilerleme sayesinde Türkiye'yi sağlık krizinden önemli yönde ayrıştırmayı sağladık. Her ne kadar birileri milletimizin moralini bozmaya çalışsa da dünyayı izleyen herkes Türkiye'nin durduğu yeri takdirle karşılıyor. 2021 yılı ihracat rakamlarını açıkladık. Salgının ekonomiler üzerindeki baskısının arttığı geçmiş yıl Türkiye, hızlı büyüme eğilimini sürdürmüştür.

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı yüzde 80'e dayanırken istihdamda yıllık 2 milyonu bulan artış sağladık. Biz ihracatımızı yüzde 33 yükseltmeyi başararak farkımızı ortaya koyduk. Geçtiğimiz yıl ulaştığımız 225 milyar 368 milyon dolarlık ihracatla Cumhuriyet tarihinde ilk defa küresel ihracattan aldığımız payı yüzde 1'in üzerine taşıdık.

'DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ 46 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ'

2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımızı 6 kattan fazla arttırdığımızı görüyoruz. 20 yıl önce 88 milyar doları bulmayan dış ticaret hacmimiz 500 milyar dolar sınırına dayandı. Dış ticaret açığımız 46 milyar dolara geriledi.

Dış ticaretimizde milli paramızı kullanım seviyemizin 183 milyar liraya ulaşması bir diğer önemli gelişmedir. 225 milyar 368 milyon dolarlık 2021 yılı ihracatımızın ülkemize, milletimize, sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.

Girdiğimiz yeni yılda ihracatımızı çok daha ileri seviyelere çıkarmak için pek çok program, plan, proje var. İnşallah hepsini kararlılıkla harekete geçireceğiz. Dış ticaret fazlası veren hedefimize daha çok yaklaşıyoruz. Salgının turizm sektöründe yol açtığı olumsuz etkileri hızla ortadan kaldırmak için aldığımız tedbirlerin, teşvik ve desteklerin karşılığını özellikle gördüğümüz sezonu geride bıraktık. 29 milyon turist sayısı, 24 milyar doları açan turizm geliri ile kapattık. Turizmde önceki yıla göre ziyaretçi sayısında yüzde 83, gelirde yüzde 100'lük artış sağladık.

KOSGEB'TE KAPSAM GENİŞLETİLİYOR

Büyük atılım sayesinde kayıtlarımızın önemli kısmını telafi etmekle kalmadık, Akdeniz havzasında rakiplerimizi geride bıraktık. Artık hedefimiz çok daha yüksek gelir seviyesine çıkmaktır. 2022 yılı bu hedefe biraz daha yaklaştığımız verimli, bereketli, kazançlı bir sezon olacaktır inşallah.

KOSGEB destekleriyle ilgili bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Nisan ayında mikro, küçük işletmelere yönelik hızlı destek programı başlatmıştık. Bu programın kapsamını yeni mezun gençlerimizi istihdam edecek şekilde genişletiyoruz. Meslek lisesi, üniversite mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüt eden işletmelere 100 bin lira destek veriyoruz.

Bu destek rakamı faizsiz olarak iki yıl sonra 24 ayda geri ödenecek. 75 bin yeni meslek lisesi, üniversite mezunu gencimizi istihdama dahil etmektedir. Başvuruları bugün açılan programa işletmelerimizi katılmaya davet ediyoruz.

Türkiye 2021 yılında ekonomide yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari denge odaklı büyüme yaşadı. Dünya ticaret hacminin yüzde 5,3 küçüldü. Küresel ticaretin yeniden hareketlenmeye başladığı büyümede çift haneli rakamları yakalayacağımıza inanıyoruz.

Salgın döneminde G-20 içinde en hızlı toparlanan ve büyüyen ülkelerin başında geliyoruz. Türkiye'nin sergilediği performans bizi dünyanın en büyük 10 ekonomisine girme hedefimize adım adım yaklaştırıyor. Karşılaştığımız sıkıntılar, ödediğimiz bedeller de var. Bunlardan biri döviz kurunda yaşanan dengesiz dalgalanmadır. Kurdaki yükselişi bir seviyeye kadar ekonomik işleyişe ve ülkemizin ihracattaki hedeflerine uygun olduğu için sorun etmiyorduk. Ama bir yandan sonra iş arkasında kötü niyetlerin belirdiği farklı görünüme büründü. Kimi siyasetçi, medya kuruluşu, akademisyenler piyasaları paniğe sürükleyerek senkronize kampanya başlattılar.

3-4 yıl önce yurt dışı benzer saldırılara maruz kaldık. Aldığımız tedbirler sayesinde yurt dışından Türk ekonomisine yönelik sinsi saldırıların önünü büyük ölçüde kesmiştik. Son kampanyada daha çok yurt dışındaki yatırımcıları panikleterek aynı amaca varılmak istenmiştir. Dalgalanmanın durulmadığı görülünce 20 Aralık'ta açıkladığımız tedbir paketi ile piyasaların yeniden dengeye gelmesini sağladık.

Dışarıdan yapılabilecek saldırılara karşı bin benzerini içeride de kurmuş olduk. Parasının değerini korumak isteyen vatandaşlarımız, iş dünyasına sunulan alternatiflerin piyasalar tarafından kabul gördüğünü gördü. 78 milyarlık geçişin yaşanması, vatandaşlarımızın ekonomi programımıza olan güvenin işaretidir.

Katılım finans kurumlarını da dahil ederek bu uygulamayı genişletiyoruz. Bu yaklaşımı yeni araçlar, yöntemlerle 2022'de daha da güçlendireceğiz. Tedbir paketinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği imkanlarla hayata geçirilebilecek olanların tamamını uygulamaya soktuk. Merkez Bankası Döviz Tevdiat ve Altın Hesaplarından TL'ye dönüşmesine ilişkin tebliğleri yayınladık.

İhracatçı ve ithalatçı firmalara TL vadeli döviz satım ihalesine başlandı. Bu satışlardaki stopaj oranı sıfıra çekildi. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması çalışmaları kapsamında hurda altın değerlenmesinde kullanılmasında asgari rakamında değişiklik yapıldı.

Bankalardaki altın hesaplarında tutulan birikimler fiziki altın olarak da alınabilecek. Darphane altın ürünleri bazında açılan hesaplar fiziki altın olarak istenebilecek. Kredi garanti fonu daha aktif çalışmasıyla ilgili protokol yakında hayata geçiriyor.

TL için hazine desteğine 1 puanlık indirim yapılmasına, BES'te devlet katkısının yüzde 30'a çıkarılmasına, gelire endeksli senetinin ihracına, tüm bunlara ilişkin kanun düzenlemeleri yarın Meclis'e sunulacak. Ülkemizde ve dünyada hammadde zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyat farkı çalışması Meclis'e sunulma aşamasındadır.

FİYAT ARTIŞI

Ülkemizdeki fiyat artışının 2 sebebi vardır birincisi salgın dönemindeki küresel yükselmedir. Enerji fiyatlarındaki aşırı yükseliş sebebiyle pek çok ülke 3 kat artırdı. Geçtiğimiz yıl elektriği yarı fiyatının altına doğal gazı beşte bir fiyatına sunduk. 2021 yılında vatandaşlarımız lehine doğal gazda 80 milyar lira elektrikte 20 milyar lira kamu yararına fedakarlık yaptık. vatandaşımızın cebinden çıkacak 165 milyon lirayı karşıladık. hane halkının kullandığı doğal gaz ve elektrikte tarifeler vatandaşlarımız lehine düzenlenmiştir. Ülkemizde 2002 yılında 150 kilowat 125 metreküp doğalgaz kullanımı asgari ücretin yüzde 47'sini oluşturuyordu. Şimdi yeni tarifeyle ödenen tutar asgari ücretin yüzde 13'ü seviyesinde. Kömür yardımları yeni yılla birlikte doğal gaz faturası desteği olacak.

Marketlerdeki bazı ürünlerdeki artışın küresel artışla izah edilemeyeceğini görüyoruz. Bu konunun takipçisiyiz. Talimatları verdik. Stokçuluk yapanlara da cezaları artıracağız.

ENFLASYON

Bugün 2021 yılı enflasyonu yüzde 36 olarak açıklandı. Vatandaşlarımızın böyle bir tablo ile karşılaşmasından üzüntülüyüz. Enflasyonla en büyük mücadeleyi veren biziz. Yüzde 6'lara kadar enflasyonu indirmiştik tekrar tek haneli rakamlara indireceğiz. Küresel emtia fiyatları ve döviz kurundaki dalgalanmalarında etkisi var.


Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °
Perşembe 7.7 ° / 1 °