Baharatçılar, Dünya Pazarlarına Açılmayı Hedefliyor

Baharatçılar, Dünya Pazarlarına Açılmayı Hedefliyor

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB),baharat üreticisi üyelerine yönelik ?Sektör Analizi? ve ?UR-GE? bilgilendirme toplantısı düzenledi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB),baharat üreticisi üyelerine yönelik ?Sektör Analizi? ve ?UR-GE? bilgilendirme toplantısı düzenledi
İslahiye Ticaret Odasının ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Gaziantep, Kilis, Nurdağı ve İslahiye?den çok sayıda baharat üreticisi firma temsilcisi katıldı.
GTB Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Köse ve Meclis Üyesi Ziya Dinler, toplantıda baharat işletmecilerini, Gaziantep Ticaret Borsasının, Ekonomi Bakanlığının destekleriyle yürüttüğü ?Uluslararası Rekabeti Geliştirme? (UR-GE) projeleri hakkında bilgiler verdi. Dinler ve Köse, yaptıkları açıklamalarda, baharat üreticilerinin kendi aralarında kümelenmeyi sağlaması durumunda, UR-GE projesiyle hedef pazarlarda, kurutmalık ve pul biber gibi baharat ürünlerini daha rahat tanıtma ve ihracat yapma fırsatı yakalayacaklarını ifade etti. Toplantıda ayrıca, GTB Proje Departmanı tarafından UR-GE?nin önemi ve sağladığı avantajlar hakkında katılımcılara bir de sunum yapıldı.
HEDEF DÜNYA PAZARLARI
Baharat sektöründe yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantının ikinci bölümünde ise sektör temsilcileri dünya pazarlarında daha etkin yer alabilme isteklerini dile getirdiler. Türkiye?nin dünya biber üretiminde Çin ve Meksika?nın ardından üçüncü sırada yer aldığını hatırlatan sektör temsilcileri, buna rağmen pul biber ihracatında istenilen seviyede olamadıklarını ifade etti. Uluslararası piyasalarda kalıcı olmak için tarladan, imalat aşamasına kadar olan süreçte yaşanan bir takım sorunların çözülmesi gerektiğini kaydeden baharat üreticileri, çözüm aşamasında çiftçiden, imalatçıya kadar herkese büyük görevler düştüğünü söyledi.
İhracatta hedeflenen başarının yakalanabilmesi için üreticilerin ürün aldıkları biber tarlaların da hangi ilacın kullanıldığına kadar tüm evreleri gözetim altında tutması gerektiğini vurgulayan üreticiler, kaliteli ürünün ancak bu şekilde dünyaya arz edilebileceğini belirtti.