Kazakistan’da Doğal Gaz Zammı Protestoları İstifa Getirdi

Kazakistan’da yeni yılla birlikte doğal gaza yapılan zam halkı sokağa döktü. Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, başbakanın istifasını kabul edip ülkenin başkenti Nursultan ve en büyük şehri Almatı’da 14 günlük olağanüstü h?

Dünya 5.01.2022 17:36:06 0
Kazakistan’da Doğal Gaz Zammı Protestoları İstifa Getirdi

Kazakistan Hükümeti’nin yeni yıl itibariyle ülkedeki likit doğal gaz fiyatlarını dünya piyasa fiyatlarına endekslemesinin ardından ülkede başlayan protestolar giderek büyüyor. Devlet Başkanı Tokayev, ülkedeki düzenin tekrar kurulmasını sağlamak amacıyla 19 Ocak’a kadar Başkent Nursultan ile Almatı’nın yanı sıra yoğun olarak doğal gaz çıkartılan bölge olan Mangistav bölgelerinde olağanüstü hâl ilan edip vatandaşları sağduyuyla hareket etmeye çağırdı.

200 GÖZALTI

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, yaşanan olaylardan ötürü 95 polisin yaralandığını ve 200’e yakın protestocunun gözaltına alındığını açıkladı. Kimi bölgelerde çevreye zarar verip yolları kapatan protestocular, Almatı Belediye binasını işgal etme girişiminde de bulundu.

HÜKÜMET İSTİFA ETTİ

Yılbaşı sonrasında başlayan protestolar Başbakan ve kabinesinin istifasını getirdi. Devlet Başkanı Tokayev başbakan ve kabine üyelerinin istifalarının kabul edildiğini duyurdu ve protestocuları sağduyuyla hareket etmeye çağırdı. Hükümetin istifasının sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı olayları yakından takip ettiğini bildirdi. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklama şöyle:

'Kazakistan’da 2-3 Ocak 2022 tarihlerinde başlayan ve bu sabah Hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto eylemlerini yakından takip ediyoruz. Dost Kazakistan’ın istikrarına önem atfediyoruz. Temennimiz, kardeş Kazak halkının barışı ve huzurudur. Kazakistan yönetiminin bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır. Kazakistan halkının sağduyusuna güveniyor ve olayların en kısa sürede yatışmasını temenni ediyoruz. Olaylarda güvenlik güçleri dahil yaralanan Kazak kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz.'

DÜNYANIN EN BÜYÜK 12. DOĞAL GAZ İHRACATÇISI

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre dünyada en fazla doğal gaz ihraç eden 12. ülke konumunda olan Kazakistan, diğer fosil yakıtlar konusunda da dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Kazakistan vatandaşları büyük doğal gaz rezervlerine sahip ülkelerinde bu denli yüksek zam yapılmasını protesto ediyor.


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °