Prof. Dr. Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı 4 Ocak 2021'de başlattığı protestoların birinci yıl dönümünde Güney Kampüs’te toplanan akademisyenler, öğrenciler ve mezunlar birlikte nöbet tuttular. Akademik yöneticilerin, atama ile gelmesinin üniversitelerin bağımsız bilim çalışmalarına zarar vereceğine değinerek demokratik yollarla seçilmemesine karşı çıktı.
Akademisyenler, protestolarının ikinci yılına girerken mücadeleye devam edeceklerini belirttikleri basın açıklamalarında taleplerini bir kez daha dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
''Gücümüzü şiddet ve zor aygıtlarından değil, ilkesel birlik ve beraberliğimizden alıyoruz. 3 Ocak 2021’de belirttiğimiz üzere üniversite senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği ilkelerden vazgeçmeyeceğimizi huzurunuzda yineliyoruz.
AKADEMİK YÖNETİCİLER, ATAMAYLA DEĞİL SEÇİMLE BELİRLENMELİDİR
Üniversitenin herhangi kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması bilimsel ve toplumsal değişim açısından vazgeçilmezdir. Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullardan ve akademik yöneticilerden olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksek okul müdürü, bölüm başkanı ile akademik yöneticiler atamayla değil, seçimle belirlenmelidir.
KABUL ETMİYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ
Üniversitenin özerk anayasal kurumlar olarak akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır. Direnişimizin ikinci yılına girerken aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğimizden kimsenin en ufak kuşkusu olmasın. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz.''
NE OLMUŞTU?
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektörlük görevine gelmesiyle birçok öğrenci gözaltına alındı ve tutuklandı. Öğrencilerin yanı sıra Öğretim Üyeleri de soruşturmaya maruz kaldı. Tepkilerin odağı olmasıyla birlikte Bulu görevden alındı ve vekaleten üniversite kadrosundan Prof. Dr. Naci İnci atandı. İnci'nin atanmasıyla beraber 16 akademisyen hakkında soruşturma başlatıldı. Öğretim üyelerinden Can Candan da soruşturmaya maruz kalanlardan biri olarak soruşturmadan tam bir ay sonra savunmaya çağrıldı. Soruşturmalara, gözaltı ve tutuklamalara karşı üniversitenin akademik kadroları, öğrencileri ve mezunları birlikte 'demokratik üniversite' çağrısı yapmaya devam ediyor.