Tutuklu Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen'in yargılandığı davada savunma yapan Özen, 'Tutsaklığım siyasidir' derken, Gök ise hastane çıkışı ters kelepçe uygulandığını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Prof. Dr. Naci İnci’nin şikayetiyle 6 Ekim 2021 günü tutuklanarak cezaevine götürülen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen ile birlikte toplam 14 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Özen ve Gök duruşmaya SEGBİS ile bağlandı.
'TUTSAKLIĞIM SİYASİDİR'
Duruşmada söz alan Caner Perit Özen, 'Tutsaklığım siyasidir, ceza ve gözdağı mahiyeti taşımaktadır. Bizim kayyımlar gibi önünde el pençe durduğumuz hesap verdiğimiz efendimiz yok. Son suçlama olarak ne diyeceğimi bilemedim. Bir ay önce koğuşumuza iddianame geldi. Bunu görünce gözlerime inanamadım. Şok oldum ve sabaha kadar güldüm. İddia makamına beni güldürdükleri için teşekkür ederim' dedi.
'TERS KELEPÇE İŞKENCESİ UYGULANDI'
Ersin Berke Gök de 'Hastane çıkışı ters kelepçe işkencesi uygulandı. Sonrası tutsaklık. Psikolojik ve fiziksel işkenceler, emir vermeler, yemek vermemeler yüzünden güçten düşüp hasta olduğumda da verilmeyen ilaçlar. Giremediğim dersler, eğitim hakkımın gasp edilmesi' diye konuştu.
Öğrenciler, 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'görevi yaptırmamak için direnme', 'kamu malına zarar verme', 'kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma' gibi suçlamalardan yargılanıyorlar.
DAVA ÖNCESİ BOĞAZİÇİLİLERDEN AÇIKLAMA
Dava öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen Boğaziçililer açıklama yaptı. Açıklamaya öğrenciler dışında akademisyenler, mezunlar ve aileler de katıldı.
sendika.org'da yer alan habere göre, “Berke’ye Perit’e özgürlük”, “Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük” ve “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganlarının atıldığı eylemde ilk açıklamayı Boğaziçi öğrencileri yaptı. Burada “Bizler kayyumlardan da onları kukla gibi oynatanlardan da korkmuyoruz. Ancak onlar bizden o kadar korkuyor olacaklar ki kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar için uygulanmayan 6284 yasasını kendisi için bir günde çıkarttırdı ve bugün arkadaşlarımız asılsız suçlamalarla 6 yıldan 32 yıla hapis istemi ile yargılanıyor” denildi.
'DEMOKRASİ MÜCADELESİNE OMUZ VERMİŞ HERKESİ SELAMLIYORUZ'
Perit’in annesi Canseli Özen de aileler adına açıklamalarda bulundu. Sonrasında tekrar Boğaziçi öğrencileri bir açıklama yaptı. Burada yapılan açıklamada “7 Ocak 2022 günü, Berke ve Perit’in tutuklanmasının üzerinden 94 gün geçmişken, direnişimiz boyunca bizlerle birlikte bu demokrasi mücadelesine omuz vermiş herkesi Çağlayan’dan selamlıyoruz” denilerek şöyle devam edildi:
'2021’in ilk günlerinde, Melih Bulu’nun Boğaziçi’ne kayyum rektör olarak atanmasıyla başlayan direnişimiz; 1 yılın sonunda, ilk günden bu yana bir arada olduğumuz dostlarımızla, aynı kararlılıkla sürüyor. HDP belediyelerine atanan kayyımlar ile Boğaziçi'ne atanan rektörler arasında nasıl fark yoksa, kayyum rektörün inisiyatifiyle kapatılan BÜLGBTİ+ kulübü ile Soylu tarafından her fırsatta hedef gösterilen LGBTİ+’lar nasıl ötekileştirme siyasetinin hedefiyse, Boğaziçi eylemleri nedeniyle tutuklanan arkadaşlarımız ile diğer siyasi tutsaklar da aynı demokrasi sorununun bir sonucu olarak cezaevindeler.
Bugün Berke’yi ve Perit’i üç aydır tutsak edildikleri zindandan almaya ve Erdoğan iktidarının mahpus siyasetine karşı birleşik mücadelemizle dimdik durduğumuzu haykırmaya geldik. İktidarın saldırılarıyla tutsak edilen dostlarımızı alacak, muktedirlere karşı yine omuz omuza direneceğiz. Demokrasi sorunu çözülene, siyasi tutsaklar özgürlüğe kavuşana dek yılmadan mücadele edeceğiz.'
Son olarak da Boğaziçi akademisyenleri açıklama yaptı. Akademisyenlerin açıklamasının ardından eylem sona erdi.