Süleyman Girgin, Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de elektrikli cihazına bağlı olarak yaşayan ALS hastası 4 yaşındaki Gurur Yaşar ve ailesini ziyaret etti.
“4.5 MİLYON CİVARINDA HASTA YOĞUN ELEKTRİK KULLANAN TEDAVİ CİHAZI KULLANIYOR”
Girgin, ziyarette, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e çağrıda bulunarak şunları söyledi:
“Evde elektrikli cihazlarla tedavi gören hastaların elektrik faturalarından muaf tutulması yönünde bir çalışmanız var mıdır? Türk Toraks Derneği’nin verilerine göre; 4 milyon solunum hastasının en az 600 bini evde cihazlara bağlı olarak yaşıyor. Buna ek olarak, Türkiye’de 40 yaş üzeri nüfusun yüzde 40’ında KOAH hastalığına rastlandığı ve bu hastaların yüzde 15’e yakın kısmının solunum cihazına bağlı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca ALS, MS hastaları da evde tedavilerinde elektrikli cihazları kullanmak zorundadır. Sonuç olarak, Türkiye’de 4,5 milyon civarında hasta, yoğun elektrik kullanan tedavi cihazlarını kullanmak zorundadır.'
“MUĞLA’DA 391 KİŞİ SOLUNUM CİHAZI KULLANIYOR'
Girgin, 'Muğla’da KOAH, ALS, SMA ve trafik kazası gibi nedenlerle 391 kişi solunum cihazı olarak bilinen oksijen konsantratör kullanıyor. Büyükşehir Belediyesi Evde Bakım Hizmetleri sürekli olarak bu ailelerin yanında. Ancak cihazlar sürekli olarak elektriğe bağlı olarak çalışmakta ve her hastanın evinde ayrıca bir de jeneratör var. Bu cihazlar çok fazla elektrik çekiyor. Elektrik kesilmesi durumunda aileler jeneratörleri devreye sokuyor' dedi. Girgin, 'Bu aileler bu kadar yüksek elektrik kullanan cihazlarla şişen faturaları nasıl ödeyecek' diye sordu.
“ELEKTRİK BU AİLELER İÇİN NEFES DEMEK”
Elektriğin bu aileler için nefes demek olduğunu belirten Girgin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'‘Kendimiz mum ışığında idare edelim yeter ki bu cihazlar çalışsın’ diye nice fedakarlıklara katlanıyorlar ama yine de kabaran elektrik faturalarını karşılamakta zorlanıyorlar. Elektrik fiyatları, son 4 yılda 5’e katlanmıştır. Bu fahiş zamların elektrikli cihazları kullanmak zorunda olan hastalarımızı mağdur ettiği açıktır. Ayrıca elektrikte kademeli tarife modeline geçilmesiyle bu hastalarımızın mağduriyeti katmerlenmiştir. Deyim yerindeyse kademeli tarife bu aileler için ölüme dönüşmüştür. Bu bir sosyal yaradır. Faturayı ödeyemeyecek durumda olan hastalar hayati tehlike ile karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle bu hastaların yaşadığı mesken elektrik faturalarından muaf tutulmalı, bu ailelerden fatura ücreti talep edilmemelidir.'
'ELEKTRİKTEN TASARRUF İÇİN NEREDEYSE MUM IŞIĞINDA OTURACAĞIZ'
Çocuğunun kas hastası olduğunu ve elektrikli cihaza bağımlı yaşadığını belirten Hamdi Yaşar, 'Faturalarımız oldukça kabarık. Bizim hiç lüksümüz yok. Çocuğumuz için biz neredeyse mum ışığında oturacağız. Diğer taraflardan tasarruf ediyoruz. Yeni fatura korkunç gelecek eminim. Biz eskiden kıstığımız halde 400-500 lira geliyordu. 150 kilowatt bize iki hafta demiyor. Yeni zamlarla 700-800 lira gelecek gibi duruyor. Elektrik gerçekten bizim için bir nefes. Bizim gibi ailelere elektriklerin ücretsiz verilmesini talep ediyoruz” dedi.