'Mega proje' mağdur etti: Bakanlar Atatürk Havalimanı'na indi

Bakan Soylu ve Bakan Karaismailoğlu'nun yoğun kar yağışı altındaki İstanbul'a gelirken iktidarın 'büyük projesi' İstanbul Havalimanı'na değil, tarifeli uçuşlara kapatılan Atatürk Havalimanı'na inmesi gündem oldu. Bu gelişme, İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Ankara'dan, yoğun kar yağışı yaşanan İstanbul'a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile AFAD Başkanı Yunus Sezer, tarifeli uçuşlara kapatılan Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.

İSTANBUL HAVALİMANI'NIN ÇATISI ÇÖKTÜ

Bu durum, mevcut gündemde pek tabii çok dikkat çekti. Çünkü iktidar kanadından 'çok büyük bir proje olarak' sunulan, 'dünyanın en büyük havalimanlarından biri' olarak övgüyle bahsedilen İstanbul Havalimanı, yoğun kar yağışı başladığı andan itibaren yolculara muazzam bir mağduriyet yaşattı. Görüş mesafesi olmadığı için uçaklar kalkamadı, yolcular uçaklarda, havalimanında mahsur kaldı. Ardından dün, İstanbul Havalimanı'nda Turkish Cargo'ya hizmet sunan tesisin çatısında, biriken kar kütleleri ve fırtına nedeniyle çökme oluştu. Güvenlik kameralarına yansıyan çökme anında, bir kişinin çatının altında kaldığı ortaya çıktı.

ist.jpg

UZMANLAR İSTANBUL HAVALİMANI'YLA İLGİLİ UYARMIŞTI

Bakanların, bu ekstrem hava koşullarında iktidarın 'mega projesi' İstanbul Havalimanı'na değil, Atatürk Havalimanı'na inmeyi tercih etmesi de geçmiş tartışmaları tekrar gündeme getirdi.

İstanbul Havalimanı 2018 yılında açılmış, Atatürk Havalimanı da tarifeli uçuşlara kapatılmıştı. O dönem yeni havalimanı, meteoroloji uzmanlarının eleştirileriyle karşılaşmış; uzmanlar, havalimanının konumu itibarıyla Atatürk Havalimanı'ndan çok daha elverişsiz olduğunu, bilhassa kış aylarında kaza ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurgulamıştı. ÇED raporu ise yeni havalimanının ekolojik dengeye ciddi zarar vereceğini belirtmişti. Fakat bu uyarılar, verilen kararı etkilememişti.

Bugünkü mevcut koşullarda, ilave pistlerle kapasitesinin artırılması önerisi kabul görmeyerek kapatılan eski havalimanı, kar ve fırtınadan etkilenmezken daha üç yıllık olan yeni tesisin çatısının çökmesi ve pistlerin kapanması ise dikkat çekti.