Eğitim Sendikaları 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu Değerlendirdi

Eğitim Sendikaları

Eğitim sendikaları, Meclis’te bugün görüşülecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Eğitim Sen ve Eğitim İş, kanun teklifinde ciddi eksiklikler olduğunu savunurken Türk Eğitim-Sen, Cumhurbaşkanı

Öğretmenlik Meslek Kanunu, TBMM Genel Kurul'da bugün görüşülecek. Yeni düzenlemeyle öğretmenlik, kariyer temelli meslek grupları arasına girecek ve 4 grupta sınıflandırılacak. Aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kadroları ile görev ve sorumluluklar netleştirilecek.

10 yıl kıdemi olan ve sınavı başarıyla geçen uzman öğretmenlerin maaşlarında bin lira artış olacak. KPSS’yi kazanan bir öğretmenin asli öğretmenliğe geçiş yapmak için bir yılın sonunda girdiği Adaylık Kaldırma Sınavı da (AKS) kaldırılacak. Sınav yerine, Adaylık Kaldırma Komisyonu kurulacak.

Öğretmenlikte kariyer basamakları, 2006 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde getirilmiş, bir defa uygulanmıştı. Teklifle yeniden düzenlenen kariyer basamaklarına göre; 10 yıllık uzman öğretmenler, başöğretmen unvanı alabilecek. 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan 3 bin 600 ek gösterge düzenlemesi de teklifte yer alıyor.

Kanunundan beklenti içerisinde olan bir diğer kesim de ücretli öğretmenlerdi. Ücretli öğretmenlerin ‘can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç olmak üzere’ tayin hakkı kanunda yer almadı. 

Eğitim sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi

EĞİTİM İŞ: 'CİDDİYETTEN UZAK BİR KANUN' 

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Sürecin başlangıcından itibaren konunun takipçisi olduk. Eğitim İş olarak kanunun bu haliyle öğretmenlerin ve eğitimcilerin yararına hiçbir şey içermediğini, teneffüs arasında bile hazırlanabilecek kadar ciddiyetten uzak olduğunu defalarca ifade ettik. Bu haliyle yalnızca öğretmenleri değil, velileri ve öğrencileri de ayrıştıracak niteliktedir” dedi.

EĞİTİM SEN: “ADAYLIK KALDIRMA KOMİSYONU SİYASAL KADROLAŞMAYI ÖNÜMÜZE GETİRECEK”

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım ise şunları söyledi:

“Meslek kanununun hazırlanış biçiminin tamamen antidemokratik olduğunu ifade etmek gerekir. Meslek kanunu tasarı, öğretmenlerin haklarını, taleplerini içermediği gibi eğitimin yapısal sorunlarını daha fazla derinleştirecek, eğitim emekçilerinin sorunlarını, hak kayıplarını daha fazla artıracak bir meslek kanunu olarak önümüzde durmaya devam ediyor. Öğretmenlerin statü farklılaşması ve maaş artışlarına indirgenen bir meslek kanunu tasarısı ile karşı karşıyayız. Tasarıda geçen Adaylık Kaldırma Komisyonu’nun eğitim emekçilerinin atanmasında ve yönetici atamalarında karşılaştığımız mülakat sorununu, siyasal kadrolaşma problemini bir kez daha önümüze getireceğini, liyakatsizliği ve adaletsizliği artıracağını söylemek mümkün.”

Özel sektör öğretmenlerinin haklarının kanun kapsamına alınmadığını da belirten Simge Yardım, “3600 ek gösterge talebimizin ekonomik krizin bu kadar derinleştiği bir süreçte bir seçim vaadine dönüştürülerek 2023 yılına ertelenmiş olması da kabul edilemez” diye konuştu.

TÜRK EĞİTİM-SEN: “SINAV ŞARTI MUTLAKA KALDIRILMALI”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ise “Kanun teklifinde sadece öğretmenlerin kariyer planlamasına dair düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Bize göre burada da eksiklikler vardır. Kanundaki sınav şartı mutlaka kaldırılmalıdır. Çünkü öğretmenlik sadece bilme mesleği değil, bildiğini aktarma mesleğidir. Burada esas alınması gereken tek kriter, deneyim ve tecrübe olmalıdır. 10 yılını doldurmuş her öğretmen uzman öğretmen, 20 yılını doldurmuş her öğretmenimizde doğrudan baş öğretmen olmalıdır” dedi.

“CUMHURBAŞKANI 'KADROLU VE SÖZLEŞMELİ AYRIMINI KALDIRACAĞIZ' DEMİŞTİ”

Geylan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milli Eğitim Şurası’nda “Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler arasındaki ayrıma son vereceğiz” dediğini hatırlatarak, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla öğretmenlerin sadece kadrolu istihdam edileceği hükmü getirilmelidir. Mevcut kanun çıkarıldığında şunun bilinmesini istiyoruz ki bu kanun eksiktir” diye konuştu.

EĞİTİM BİR SEN: “ÖĞRETMENLİK KARİYER MESLEĞİNE DÖNÜŞÜYOR, OLUMLU BULUYORUZ'

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Latif Selvi ise sendika olarak Öğretmenli Meslek Kanunu’nu önemli bulduklarını söyledi.

Selvi, “Öğretmenlik, meslek kanunuyla bir kariyer mesleğine dönüşüyor. Kariyer mesleğini olumlu olarak görüyoruz. Bu meslek, kamu sistemi içerisinde özellikli meslek demektir. Bunun için kanunun bizatihi kendisi son derece önemlidir. Ancak meslek kanunu, kapsamı itibariyle başka kariyer mesleklerinde olduğu gibi daha kapsamlı olarak düzenlenmiş olsaydı daha iyi olurdu. Mesela en azından öğretmenlerin uğradığı şiddete dair bazı düzenlemelerin olması, özel okullarda çalışan öğretmenleri kapsıyor olması gerekiyordu' dedi.  

Kariyer basamaklarının öğretmenlik mesleğinin özellikli bir meslek olmasını sağladığını belirten Selvi, şöyle konuştu:

'Öğretmenlik mesleğinin kariyer mesleği olması, öğretmenlerin özellikli bir meslek olmasını sağlıyor. Kariyer mesleği, kamuda tanımlanmış bir kavram. Özel meslek statüsü kazanmak öğretmenler için çok önemli. Kariyer basamakları önemli. Kariyer basamaklarındaki sınav puanlarında bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Sınav puanının 70’ten 60’a indirilmesi daha doğru olurdu. Kanununda 3600 ek göstergenin 2023 yılına bırakılmış olması gerekmezdi. Düzenlemeden itibaren geçerlidir ifadesi yer alabilirdi.

Ücretli öğretmenliği bir istihdam biçimi olarak benimsemiyoruz ama devlet ihtiyaç duymuş. Ücretleri de asgari ücretin üzerinde bir rakamla belirlenmeli, atama ve yer değiştirme muhakkak olmalıydı.'