CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, 2021 yılında, son 10 yıl ortalamasının 16 katı ormanın yandığını söyledi. Orman Kanunu’nun 2002-2020 döneminde 27 defa değiştirildiğini belirten Bakırlıoğlu, “Adalet ve Kalkınma P
TBMM Küresel İklim Değişikliğinin Etkilerinin En Aza İndirilmesi Amacıyla Oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu, TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşüldü. Genel Kurul’da, CHP Grubu adına Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu konuştu.
Bakırlıoğlu, “Ormanlarımız, bugün kriz hâline gelmiş olan iklim değişikliğinin ve Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının baskısı ve yıkımı altındadır. Artan odun üretimi, artan yangınlar ve yangınlarla mücadelede tüm Türkiye'nin şahit olduğu basiretsiz yönetim, madencilik başta olmak üzere enerji ve turizm sektörlerinden sağlanan tahsislerdeki olağanüstü artış, yani özetle Adalet ve Kalkınma Partisi politikaları ülkeyi hızla ormansızlaştırmaktadır” dedi.
Bakırlıoğlu, “2021 yılına girdiğimizde orman yangınlarının artacağı, neredeyse bilinen bir gerçeklikti. Bu durumda ne yapmak gerekir? Yangında müdahale edecek o uçak sayısını, ekipman sayısını, eleman sayısını artırmak, yani hazırlıklı olmak gerekmez mi? 2021 yılı yangın sezonuna girdiğimizde ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hiçbir hazırlığının olmadığını acı tecrübelerle yaşadık” diye konuştu.
2021 yılı içinde 178 bin hektar ormanın yandığını, bunun son 10 yılın ortalamasının 16 katı kadarına tekabül ettiğini belirten Bakırlıoğlu, “Kaybın bu kadar fazla olmasının nedeni, hiç şüphe yok ki basiretsiz yönetim. Bakanlık, 2020 yılında Türk Hava Kurumu uçaklarını hangarda çürümeye terk etmişken 4 yangın söndürme uçağı için ihaleye çıkmıştı, ancak 2 uçak kiralayabildi. 2021 yılında ise 5 uçak için ihaleye çıkıldı, ancak 3 uçak tedarik edildi. Bu uçaklar da yangın sezonunun başlamasından sonra, temmuz ayında hizmete başladı; yani iş işten geçtikten sonra” dedi.
Ormanları tehdit eden başka bir hususun madencilik olduğunu söyleyen Bakırlıoğlu, “Maden Kanunu'nda yapılan değişikliklerle iktidarınız döneminde maden tahsisi katlanarak artmaktadır. Öyle ki 2003-2015 yılları arasındaki 13 yıllık iktidarınız dönemiyle bir önceki 13 yıllık dönemi kıyasladığımız zaman, maden tahsis sayısının yüzde 143, tahsis edilen alanın ise yüzde 170 arttığını görmekteyiz. Bu artışlar orman varlığını artık tehdit eder noktaya getirmiştir” diye konuştu.
Orman Kanunu’nun 2002-2020 döneminde 27 defa değiştirildiğini söyleyen Bakırlıoğlu, “Bu sayede ormanlar yapılaşmaya açıldı ve bu, iktidarın bir politikasıydı, bir tercihiydi. Üretim katlanarak ve kontrolsüzce artmaktadır, bu durum da iktidarınızın bir tercihidir. Taşeronlaşma, geçici işçilik, esnek çalışma, güvencesiz çalışma koşulları oluşturmak, liyakati dikkate almamak iktidarınızın bilinen genel bir tercihidir. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, ormanlarımız için iklim krizinden daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır” dedi.