Karabük'te Silahla Vurularak Öldürülen Vildan Akkaya Davası Ertelendi

Karabük’te 2020 yılı Mart ayında boşandıktan 2 gün sonra Vildan Akkaya’yı öldürdüğü gerekçesiyle tutuklu yargılanan Aydın Yılmaz’ın Karabük Adliyesi’nde 6. kez duruşması yapıldı. Duruşma, savcılığın esas hakkındaki mü

Asayiş 4.02.2022 17:07:27 0
Karabük

11 Mart 2020 tarihinde Karabük merkeze bağlı Yeşil mahalle Yonca sokakta meydana gelen olayda yaklaşık 1,5 yıl evli kaldıktan sonra şiddetli geçimsizlik nedeniyle anlaşmalı boşanan, mahkeme tarafından boşanmalarına karar verilmesi ve alınan boşanma kararından 2 gün sonra Aydın Yılmaz tarafından silahla ağır yaralanan 37 yaşındaki Vildan Akkaya, 6 gün süren yaşam savaşını Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde kaybetmişti.

Olayın ardından bugün davanın 6. duruşması yapıldı. Adliyede Akkaya’nın ailesi ve avukatı hazır bulunurken Karabük T tipi kapalı cezaevinde bulunan sanık Aydın Yılmaz mahkemeye SEGBİS yöntemiyle bağlandı. Olay 5. Yargı paketinden önce işlendiği için eş veya boşandığı eşe karşı işlenen kasten öldürme suçunun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören TCK 82/d maddesine girmiyor.

Ailenin avukatı, Aydın Yılmaz’ın tasarlayarak kasten insan öldürme suçundan yargılanması için dosyasını mahkemeye sundu. Mahkeme duruşmayı savcının esas hakkındaki mütalaasını sunacağı 18 Mart 2022 tarihine erteledi.

'BİZ VİLDAN’IN KASTEN, PLANLI BİR ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ SAVUNUYORUZ'

Akkaya ailesinin avukatı Nilda Baltalı, 'Bugün Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği olarak Vildan Akkaya cinayetinde duruşma salonundaydık. Biz karar verilmesini beklerken adli tıp raporunda katil Aydın Yılmaz’ın akıl sağlığının yerinde olduğu ve cinayeti işlemekten mesul tutulabileceği konusunda bir rapor bekleniyordu. Bu rapor geldi. Rapor istediğimiz gibi sonuçlandı ancak biz Vildan’ın kasten, planlı bir şekilde öldürüldüğünü savunuyoruz, dosyadaki bilgiler de bu yönde' dedi.

Baltalı şunları söyledi:

'Türkiye’de kadın cinayetlerinde malesef ağırlaştırıcı sebepler gözetilmeden çok düşük cezalar veriliyor. Biz hem Vildan’ın ailesi olarak hem de Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak buna artık son verilmesini istiyoruz. Birçok kadın cinayetinde emsal kararlar alındı, tasarlanarak kasten öldürülmesine karar verilmesi durumunda Vildan’ın katili ömür boyu hapiste kalacak. Bunun çok büyük önemi var bizce. Bu yüzden tasarlamanın unsurlarının gerçekleştiğini söyledik. 18 Mart’taki duruşmamızda artık savcı mütalaasını verecek, esas hakkındaki mütalaasında Vildan’ın öldürülmesinin ne şekilde gerçekleştiğini değerlendirecek ve karar verilecek.'

 'DEVLET BU KADINI KORUYAMAMIŞ'

Nilda Baltalı, öldürülen kadınları için en ağır cezayı talep ettiklerini belirterek, 'Hiçbir şekilde ihmal unsuru bırakılmaksızın cezalandırılmaları gerekiyor çünkü Vildan daha önce 2 kere uzaklaştırma kararı talep etmiş. Devlete, 'bu kişi beni öldürecek beni koruyun' demiş ve bu devlet bu kadını koruyamamış. Türkiye’deki kadınların katillerini ödüllendirmiştir. Biz bu yüzden Vildan’ın katilinin en ağır cezayı hak ettiğini düşünüyoruz. İhmalkârlıkta da artık bir son bulunması gerekiyor' dedi.

 'ELİNDE SUSTURUCU TAKMIŞ TABANCA İLE GELDİ'

Vildan Akkaya’nın annesi 65 yaşındaki Fatma Akkaya ise şunları söyledi:

'Benim kızımı seviyorum diyor, sevmiyor aslında çiçekle geleceğim dedi, çiçekle gelmesi lazımdı. Elinde susturucu takmış tabanca ile geldi. Benim kızımın kafasına arka kapıdan girip direkt sıkmış. Taksi çağırmış taksiyle geliyor, taksi kapıda bekliyor. Kaçacaktı, benim oğlum orada yakalamasaydı kaçıp gidecekti. Akli dengem yerinde değil diyor ama tabancasına susturucu takıyor, akli dengem yerinde değil diyor, akli dengesi yerinde. Benim kızım anlaşmalı boşandı bundan 3 kere uzaklaştırma aldı halen daha kızımın peşini bırakmadı. Eşim 3 kere kalp krizi geçirdi, beyin kanaması geçirdi, onun yüzünden psikolojimiz bozuldu tansiyon hastası olduk.  Diyecek bir şey bulamıyorum o cezaevinde nefes alıyor benim yavrum toprakların altında nefes alamıyor. O kendi yaşıyor bu katil kanı bozuk, bu katilleri çıkarmasınlar buradan ömür boyu çürüsün bunlar burada.'


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °