Siirt esnafı, elektriğe yılbaşında yapılan zammın ardından katlanan faturalar nedeniyle dertli. Esnaf, elektrik faturaları nedeniyle yaşadığı mağduriyeti ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Giderleri karşılayamadıklarını söyleyen kitapçı Mustafa Erensayın, şunları söyledi:
''İşletme sahibiyim. Giderleri karşılayamıyoruz. Biz bu durumdan bayağı bir mustaribiz. Böyle devam ederse dükkanı kapatacağız, işsiz kalacağız. Gidip başka yerde asgari ücretle çalışmaya çalışacağız. Eskiden 400, en fazla 600 lira gelirdi. Şu an iki katı geliyor. Bu durumda, neredeyse kiradan daha fazla geliyor. Dükkan sahibine, bir de elektrik dağıtım şirketine çalışıyoruz. Bir şekilde tepkimizi gösterelim dedik. Bu durum bizi bayağı zorluyor.''
''GEÇEN AY 700 LİRA GELEN FATURA BU AY 2 BİN 432 LİRA GELİYOR''
Faturaların bu kadar yüksek geleceğini tahmin etmediklerini söyleyen kuaför Emir Doruk ise ''Faturanın yüksek gelmesini bekliyorduk. Geçen ay 700 lira gelen fatura, bu ay 2 bin 432 lira geliyor. Bu kadar beklemiyorduk. Klimayı açamıyoruz, elektrikli sobayı açamıyoruz. Müşteriler de mağdur oluyor. Bayağı bizi etkiledi. Sadece bizi değil, diğer bütün esnafı etkiledi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kiramız elektriğimizden daha az. Kiraya bin 800-bin 900 lira öderken elektriğe 2 bin 500 lira para ödüyoruz. Bu şekilde bütün esnaf kepenk kapatacak. Yapacak bir şey yok. Herkes mağdur bu durumdan. Zamlı fiyat bekliyorduk ama bu kadar beklemiyorduk. 2 katından da fazla bir fiyattan bahsediyoruz. Bizi mağdur durumda bırakıyor. Mağdur kalıyoruz. Herkesin dilinde elektrik faturaları'' dedi.
''KAZANCIMIZ YÜZDE 70, YÜZDE 80 AZALDI''
Kazançlarının düştüğünü belirten esnaf Hamza Söyler de şöyle konuştu:
''Elektrik faturaları gerçekten çok yüksek geliyor, bu zamlardan sonra. Son zamlardan sonra, aldığımız kazancın yüzde 90’ını zamlara vermiş oluyoruz. Kazancımız yüzde 70, yüzde 80 azaldı. Doğal gaz zaten uçtu, elektrik desen malum. Böyle giderse kapatma da söz konusu olabilir birkaç ay sonra. Çünkü gerçekten zorlanıyoruz.''
''HEM ESNAF OLARAK HEM HALK OLARAK ZOR DURUMDAYIZ''
Kazandıkları parayla dükkan kirasını çıkaramadıklarını söyleyen Ferdi Sezer de ''Kiranın yarısı kadar fatura geliyor bize. Öyle söyleyeyim. Hem esnaf olarak hem halk olarak zor durumdayız. Eleman çalıştıramıyoruz yanımızda şu an. Elektrik faturası olsun, kiralar olsun... Kiralar çok yüksek'' dedi.
64 bin lira elektrik faturası geldiğini söyleyen işletme sahibi Perver Acar ise şunları söyledi:
''Geçen ay 28 bin lira fatura geldi. Bu ay 64 bin 157 lira bir miktar geldi. 50 tane personelimiz var. Bu farklı bir boyut. Kira farklı bir boyut, vergisi farklı bir boyut, personel maaşı farklı bir boyut. Bu şekilde insanlar nasıl ayakta duracak, nasıl olacak? Kimse bir şey demiyor. Yetkililerin zaten hiçbir şekilde hiçbir şey umurlarında değil. Kendi faturalarını bile görmüyorlardır. Başkası ödüyordur veya otomatik ödeme talimatından ödüyorlardır. İşletmeler nasıl ayakta duruyor, nasıl çalışıyor, nasıl mücadele ediyor; Kimsenin umurunda değil. Biz bu şekil görüyoruz.
'İmalathanede 10 makina çalıştırıyorsak 5 makina çalıştırmaya başladık, yine aynı durum. Herkes halinden memnun ya da şikayetçi ama memnun. Çünkü bazen diyor ya kimse baş kaldırmayı bilmiyor. Bir kişi gitse belki arkasından binlerce kişi gidebilir. Bunu yapmadığı için herkes sessiz kalıyor. Herkes yüksek faturayı ödemeye mecbur bırakılıyor. Yetkililerin hiçbir şekilde umurlarında değil. İşletme batmış, batmamış umurlarında olduğunu hiç sanmıyorum.''
''BENCE BU ESNAFA BİR ZULÜMDÜR''
Geçen aya oranla çok yüksek faturalarla karşı karşıya kaldıklarını belirten işletme sahibi Halil İbrahim Sarcan, ''Geçen aya nazaran yüzde yüzün üzerinde, daha fazla elektrik faturası bize geldi. Geçen ay 6 bin 900 lira fatura geldi. Bu ay 15 bin 550 lira fatura bize... Doğal gaz da aynı şekilde. Doğal gaz, geçen ay 5 bin lira geldi. Bu ay 10 bin lira geldi. Tüketimimiz hemen hemen aynı. Öyle aşırı bir tüketimimiz yok, aynı tüketim. Bence bu, esnafa bir zulümdür. Hal böyle olunca esnaflar da kara kara düşünüyor. ‘Nasıl ay sonunu getiririm.’ Bugün hammadde fiyatları almış başını gidiyor; üçe, beşe katlanmış. Bunlarla mı mücadele etsin, faturalarla mı mücadele etsin? Şu anda herkes ay sonunu getirmenin hesabında'' dedi.
''VATANDAŞ DİYOR Kİ GELİN CANIMI TEK SEFERDE ALIN KURTULAYIM''
Pandeminin ağır yaralarını atlatmaya çalışırken işlerin daha da kötüye gittiğini vurgulayan Sarcan, ''Zaten biz pandemiden çıktık. Pandeminin ağır yaralarını atlatmaya çalışırken bir de bunlarla boğuşuyoruz. Emin olun, ben bunu samimiyetimle söylüyorum. Pandemide kapalıyken olan ödemelerimizi yapabiliyorduk, şu anda diğer işletmeler de öyle. Diğer esnaflarla da görüşüyoruz, esnafın nabzını tutuyoruz. Onlar bile pandemideyken bulup buluşturup kiralarını ödüyorlardı, faturalarını ödüyorlardı. Şu anda işletmeler açık olmasına rağmen bunu ödemede güçlük çekiyor. Böyle giderse herkes cesaret edip, maliyeye gidip terki sanatını versin. Biz bunu düşünüyoruz. Gidip evimizde oturalım. Şu an bütün devletin yükünü vergileriyle esnaf taşıyor. Binlerce esnafın kapattığını düşün. Hükümeti düşünemiyorum. Hükümet bir sene sonra acaba memurun maaşını nereden verecek? Kimden gidip borçlanacak? Katar’dan mı borçlanacak, başka bir ülkeye bir şey mi satacak? Kalkmışlar doğal gazı özelleştirmişler, elektriği özelleştirmişler. Birkaç tane kartel firmanın elinde kalmış. Vatandaş diyor ki ‘Gelin, canımı alın tek seferde alın kurtulayım’. Şu anda hepimiz aynı duygular içerisindeyiz. Bir seferde vatandaşın, esnafın canını alın, olay bitsin'' diye konuştu.