İBB'den İstanbul'un siluetine zarar veren inşaata mühür

İBB

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Mimar Sinan eseri tarihi Süleymaniye Camisi’nin siluetini gölgeleyen inşaatın durdurulması için ilçe belediyesine verdiği üç günlük süre doldu. Verilen sürenin ardından inşaatın durdurulmad?

Üç günlük mühletin ardından mesai bitimine kadar Fatih Belediyesi’nden inşaatın durdurulduğuna dair resmi yazı bekleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), beklenen yazının gelmemesi üzerine inşaatın kapısına mühür vurdu.

Mühürleme işlemini İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından şu ifadelerle duyurdu:

Bir vakıf tarafından yapımı devam eden ve Süleymaniye Camii’nin silüetini bozan yurt inşaatının durdurulması için tanıdığımız süre doldu. İnşaat, ekiplerimiz tarafından mühürlendi. İstanbul’un tarihi ve manevi değerlerini korumada taviz vermeyeceğiz.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise, ''Süleymaniye Camii silüetini bozan yapı için verilen süre içinde ilçe belediyesinden resmî işlem yapılmamıştır. İBB olarak yapı tatil tutanağı düzenleyerek yapıyı mühürledik'' paylaşımında bulundu.

‘KURULLARIN ALACAĞI KARARLAR BEKLENİYOR’

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, sabah katıldığı bir televizyon programında inşaat hakkında, “Bu binadaki kalıp sistemleri söküldü. Parafet kalıp sistemi yıkıldı, kat ilavesi yok. Kurulların alacağı karara uyacağız dedi İlim Yayma Vakfı. İnşaat durdu, kurulların alacağı kararlar bekleniyor” açıklaması yapmıştı.

Süleymaniye Camisi ve İstanbul’un siluetine gölge düşüren inşaat geçtiğimiz hafta bütün Türkiye’nin gündemine oturdu. İlim Yayma Vakfı’na ait olduğu ortaya çıkan inşaata avan bölge sorumlusu olarak bir izin vermediklerini açıklayan İBB, durdurulmadığı takdirde inşaatı mühürleyeceğini söylemişti.
Öte yandan, vakfın tepkilerin ardından ilk gün projeyi savunmasına rağmen geri planda inşaatın kalıplarını söktüğü ortaya çıktı.

ana-001.jpg

İBB ÜÇ GÜN SÜRE VERMİŞTİ

Tepkilerin ardından açıklama yapan İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “Binanın yapıldığı parsel ve adanın onaylı olduğu söylenen avan projesi İBB tarafından onaylanmamıştır. Alanda avan proje yapma ve onaylama yetkilisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'dir. Bu yapının yapıldığı alan ve yapı bu proje içerisinde tekrar ele alınacaktır” demişti.

Bölgenin avan sorumlusu olarak projeye izin vermediklerini belirten İBB yetkilileri, uyarılarının dikkate alınmaması durumunda yetkilerini kullanarak adım atacağını duyurmuştu. Konuya ilişkin İBB Genel Sekreteri Yardımcısı Mahir Polat’ın açıklamaları İBB Twitter hesabından “İlçe belediyesi, koruma kurulu ve mülk sahibinin tarafından sürdürülen ruhsatlandırma süreciyle inşaat başlamış oluyor. Bu alanda mevzuat ve yetki çok açık. Bu alan İBB’nin onayı olmadan yapıldığı için izinsizdir. Aldıkları iznin onayı yoktur.

Bu alanda bir yapı yapılma hakkı var ama bu yapının nasıl bir yapı olacağına İBB’nin karar vermesi gerekir. En yüksek 9,50 olabilecek alan 11 metre olarak ruhsatlandırılıyor. Bina uygun onayları almadığı için kaçak hükmünde bir bina. 3 günlük süre verdik. Süre yarın doluyor. İnşaat durmazsa İBB olarak inşaatı mühürleyeceğiz. Kaçak katların yıkılması gerekli, bu ilçe belediyesinin görevi. Yapmazlarsa biz mevzuattan doğan yetkimizle yıkacağız” ifadeleriyle duyurulmuştu.

‘FEDAKARLIĞA HAZIRIZ’ DİYEN VAKIF TOPU PROJEYİ ONAYLAYAN KURUMLARA ATMIŞTI

Süleymaniye Camisi’nin siluetine gölge düşüren inşaat bütün Türkiye’de büyük tepki çekmişti. Eleştiriler sonrası İlim Yayma Vakfı da olayın ilk çıktığı günlerde yaptığı “Eskisen yüksekti. Biz daha alçak yapıyoruz” savunmasından vazgeçmişti. Vakfın, dinmeyen tepkilere cevap niteliğindeki ikinci açıklamasında “Üzerimize düşen fedakârlığı yapmaya hazırız. İlgili kurum ve kuruluşla-rı, sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” denilerek, projeyi onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Koruma Bölge Kurulu’na işaret edilmişti.

Vakfın sorumluluğu kurumlara yükleyen ifadeleri karşısında kamuoyunda “Bina sizinse neden ilgili kurumları bekliyorsunuz?” paylaşımları yapılmıştı. Öte yandan, inşaatın durdurulması için Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yapan İBB, Süleymaniye Camii’ni kapatan insaata ilişkin vakfın “yüksekliği düşürdük” savunmasını da önceki yıllarda çekilmiş fotoğraflar eşliğinde çürütmüştü.

 

kaynak: karar