İzmir'de 15 yıl görev yaptığı memurluktan istifa eden Kemal Kirezci, 21 dönümlük alanda yaklaşık 5,5 milyon TL yatırımla çilek serası kurup, iki ayda İngiltere, Almanya, Kazakistan ve Rusya'ya ihracata başladı. Pandemi sonrası tarımda
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 15 yıl memurluk yapan Kemal Kirezci, iki yıl önce görevinden istifa edip topraksız tarımla çilek üretim işine girmeye karar verdi. Tire'deki 21 dönümlük arazide yaklaşık 5 milyon 500 bin TL yatırımla bölgenin en büyük tesislerinden birini kuran Kirezci, iki aylık üretimle İngiltere, Almanya, Kazakistan ve Rusya'ya çilek ihraç etmeye başladı.
'HASTALIKLARDAN KORUNUYOR'
ANKA Haber Ajansı'na konuşan Kemal Kirezci, pandemide tarım sektöründe büyük bir açık olduğunu fark ederek bu işe girmeye karar verdiğini söyledi. Topraksız tarım uygulamasının önemine dikkat çeken Kirezci, şöyle konuştu:
'Yaklaşık bir buçuk yıl kadar araştırmamız oldu. Arazi ve bölge yapısı, suların sistemimizde kullanabileceğimiz yapıya uygunluğu gibi detayları araştırdık. Bunun sonucunda en mantıklı bölge olarak Tire'de karar kıldık ve üretime başladık. Geçen yıl mart ayında tesis kurulumuna başladık. 3 Kasım’da çileklerimizin ekimini gerçekleştirdik. Yaklaşık 35-40 kişilik bir ekiple çalıştık. İki aylık üretim sürecinde ürünlerimiz hasat olgunluğuna erişti. Şu anda dört ülkeye ihracat yapıyoruz. İngiltere, Almanya, Kazakistan ve Rusya’ya ürün gönderiyoruz. Topraksız tarım, konvansiyonel tarıma göre hem ürün kalitesi hem de verimlilik olarak çok daha ileri bir teknoloji. Biz, burada bitkinin bütün bakım ihtiyaçlarını, sulaması, besin değerlerinin takibini, hepsini otomasyon sistemiyle yapıyoruz.
Mevsimi olmadığı dönemde çilek üretebilmek adına topraksız tarım yapmaya karar verdik. Ürünlerimiz zaten özel kokopitlerde, Hindistan cevizi torflarında yetiştiriliyor. Yerli organik besin takviyeleri kullanmaya gayret ediyoruz. Kullandığımız tüm ürünler bakanlık onaylı. Ekstra büyümesi için gübre gibi bir takviye kullanılmıyor. Tarlada yetişen bitkilerde bulunan, topraktan gelen bazı hastalıklar var. Burada steril bir ortamda üretim yaptığımız için çilekler o hastalıklardan da korunmuş oluyor. Dolayısıyla o zararlı ve hastalıklardan korunmak için ürünlerde ekstra bir ilaç ya da hormon kullanılmıyor.”
'BİR FİDEDEN 700 GRAM ÜRÜN'
Geleceğin üretim modelinin topraksız tarım olduğunu söyleyen Kemal Kirezci, şöyle devam etti:
'Şirketimiz, tarım teknolojileri üzerine de yatırım yapıyor. Sera otomasyon ve sera iklimlendirme sistemleriyle ilgili de yerli çözümlerin geliştirilmesine başladık. Arazimiz 21 bin metrekare. Bunun 10 bin metrekaresi örtü altı yetiştiriciliği için kullanılıyor. Burada uygun koşullar sağlandığında, bir fideden 700 gram ürün almayı planlıyoruz. Burada 75 bin saksı, 150 bin kök fidemiz var. Bunlardan da hasatta 105 ton civarı ürün almayı hedefliyoruz. Türkiye bir tarım ülkesi. Ama konvansiyonel tarım olarak yapıldığı için ürünlerin topraktan gelen zararlıları alması gibi sorunlar karşınıza çok çıkıyor. Fakat topraksız tarımda, nasıl ürün istiyorsanız o şekilde yetiştirebiliyorsunuz. Bitkinin DNA’sına kadar çözülmüş durumda burada. Buna uygun periyodlar ve besinlerle yetiştirildiğinde hem daha kaliteli hem de daha lezzetli ürünler elde edilecek. Yurt dışında ürünlerimize ciddi ilgi gösteriyorlar.”