Tarih: 16.02.2022 13:28

AYD Başkanı Altaş: AVM’lerde Elektrik Gideri Birinci Sıraya Kadar Geldi

Facebook Twitter Linked-in

AYD Başkanı Hüseyin Altaş, AVM’lerin elektrik zamlarından nasıl etkilendiğini ANKA Haber Ajansı’na anlattı. AVM’lerin elektrik faturalarının son zamlardan sonra yüzde 120 oranında arttığını kaydeden Altaş, “AVM’lerde ortak alanlar perakendeciye yansıtılıyor. Bu yansıtmayla beraber perakendeci ile aramızda sorun olacak” diye konuştu.

Altaş, her AVM’ye göre gider kaleminin değiştiğini, ancak genellikle elektrik giderlerin üç veya dördüncü sıralarda olduğunu aktararak, “Elektrik üçüncü, dördüncü sıralardayken birinci sıralara kadar gelmiş durumda” dedi.

Altaş, elektrik faturalarında kiracılarının bir indirim beklediğini belirterek, “Biz, bu indirimler olursa ticaretin canlanacağını düşünüyoruz” diye konuştu.  

“GİDERLERİ AZALTMA YÖNÜNDE BİR ÇABA İÇİNDEYİZ”

“Dünya bir enerji krizi içinde, bu enerji krizinde buna nasıl bir önlem alırız diye biz AVM’ler olarak yönetim kurulunda tartıştık” diyen Altaş, AVM çatılarına güneş enerjisi kurma gibi seçenekleri konuştuklarını bildirdi. Altaş, “Kısa süre sonra yeni formül ile elektrik enerjisindeki giderlerimizi azaltma yönünde bir çaba içerisindeyiz” dedi.

Altaş, AVM’lere giriş sayılarının pandemi öncesini yakaladığını ancak normalde yüzde 10’luk bir artış olması gerektiğini aktararak, “Bu artışı alamadık ancak 2019’u yeni yeni yakalıyoruz, giriş sayılarında. Cirolara baktığımız zaman, enflasyondan arındırdığınızda 2019’ları yeni yakaladık. Bundan pandeminin de ekonominin de etkisi var. İki etkiyi de bir arada yaşadığımız zor dönemler” diye konuştu.

Altaş, temel gıda maddelerindeki yüzde 7’lik KDV indirimini olumlu karşıladıklarını belirterek, “Her AVM’de bir tane büyük temel ihtiyaç maddesi satan marketlerimiz var. O marketlerdeki temel ihtiyaç maddelerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşmesini, yani 7 puanlık farkı, alışverişi canlandırması açısından olumlu karşılıyoruz. Yeterli mi? Değil. Başka maddelerde de aynı şekilde KDV’nin indirilmesi ticaretin canlandırılması açısında olumlu olacaktır. Çok olumlu karışılıyoruz yüzde 7 indirilmesini ama yeterli görmüyoruz” dedi.

KİRALAMAYA YENİ FORMÜL ÖNERİSİ

Altaş, dövizle kiralama yasağının da sürdüğünü söyleyerek, “TL ile kiralamada da 12 aylık ortalama alınıyor. Biz, bu 12 aylık ortalamanın yanlış olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini, en azından yıllık TÜFE oranı ya da TÜFE artı ÜFE, bölü iki gibi model getirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Sebebi şu; bir dükkana yüzde 20’lik artış yapıyorsunuz, bir yıl boyunca devam ediyor. Öbür ayın enflasyonu fazla çıktığında ona yüzde 30 yapıyorsunuz, seneye aynı çıksa bile yüzde 30’luk yaptığınız artışı ömür boyu diğeri taşımak zorunda kalıyor. Eskiden olduğu gibi, 2019 öncesinde ÜFE yıllık artış oranıydı. Tamam, ÜFE fazla geliyor şu aralar, ÜFE perakendeciyi de yorabilir. ÜFE artı TÜFE, bölü ikinin yıllık olarak uygulanması talebimiz var” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —