Dr. Göktan AY: Kültür-Sanat Kurumları’nda Akreditasyon Sağlanamadı!..(2)

İlke Vakfı’nın, Kültür-Sanat Eğitimi ve Politikaları Raporu’nu, Dr. Göktan Ay ile yorumlamaya devam ediyoruz..

Ropörtaj 24.02.2022 09:21:40 0
Dr. Göktan AY: Kültür-Sanat Kurumları’nda Akreditasyon Sağlanamadı!..(2)

“■ Kültür sanat eğitiminde özgün yaklaşımlar geliştirilmelidir. Eğitim kurumlarının hoca ve altyapı sorunları giderilerek nitelik sorunu çözülmelidir”

AY: Doğru bir tespit daha. Alt yapı ve kaliteli  kadro olmadan kurulacak her kurum yanlıştır. “İstim arkadan gelsin” sözü sanat için olmaz..

“■ Tiyatro ve müzik eğitiminde uygulamalı alan genişletilmeli sektörle ilişkiler geliştirilmelidir.”

AY: Doğru bir tespit.

 “■ Kültür sanat alanında özel kurumların verdiği eğitimler belirli akreditasyon sistemleri ile derecelendirilmeli ve niteliklileri geliştirilmelidir”

AY: Doğru bir tespit.. Akreditasyon, ülkemize yeni giren bir olgu, ama müzik ve güzel sanatlarda hala uygulama alanı bulamadı. Kurumlar mutlaka derecelendirilmelidir.

“■ Kültür sanat alanındaki ilgili meslek birlikleri, dernekleri ve sektör kuruluşları alanın gelişimine yönelik daha fazla veri ve bilgi üretmelidir. Bu kuruluşların kendilerini geliştirerek bir uzmanlık kuruluşuna dönüşmesi gerekmektedir.”

AY: Doğru bir tespit..Ancak, Meslek Birliği yöneticilerinin de, sadece çalmak-söylemek değil,  bu konularda donanımlı olması gerek…

“■ Olimpiyat sporcusu yetiştirme alanında elde edilen başarılardan yola çıkılarak benzer şekilde elit sanatçı yetiştirme ile ilgili de fon ve destekler oluşturulmalıdır. Bu alanda özel bir ihtisas kurumunun kurulması gerekmektedir.”

AY: Doğru bir tespit..

 “■ Kültürel üretimin toplum katmanları arasında yaygınlaştırılmasında festivaller önemli roller oynamaktadır. Bu bağlamda festivaller çeşitlendirilmeli ve farklı sanat alanlarının da temsil edilebileceği yeni festivaller organize edilmelidir. Bu anlamda geleneksel sanatların festivallerde yeterince temsil edilmesi sağlanmalıdır.”

AY: Doğru bir tespit..

“■ Görsel Sanatlar Fakülteleri ve Konservatuvarların, resim yapma, müzik besteleme gibi asıl sanat eserlerini ortaya çıkarmasının yanı sıra, eleştirebilme, sanat ve estetiğe dair fikir üretebilme gibi becerilerin kazandırabilmesi ve bu becerilerin müfredata eklenmesi gerekir.”

AY: Doğru bir tespit..

 “■ Sanat dallarını günümüz gelişmeleriyle harmanlayabilen öğretim programları güçlendirilmelidir

 

 “■ MEB ve YÖK, bilhassa sanat okullarına araştırma projeleri için kaynak sağlamalı, kendi bünyesinde de araştırma ve geliştirme çalışmalarına ön ayak olmalıdır.”

AY: Doğru bir tespit..Bu zaman zaman yapılmaktadır. Ancak YÖK ve MEB sürekli aynı kişileri komisyona çağırarak fikir zenginliğine imkan tanımamaktadır Sorun budur…Son açıklama ile; YÖK, Eğitim Fakültelerine, kendi özelliklerine ve kadrolarına göre ders planları oluşturma hakkı vermiştir. Ancak, nedense hiçbir Fakülte topa girmemiştir. Bir ara ümitle kurulan Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi bile işlevsizdir.

“■…Kültür alanında faaliyet icra eden kurumların öncelikle yapması gereken, söylemlerini olabildiğince günlük siyasete dayalı hususlardan uzaklaştırıp, insanlar arası iletişime odaklanmaktır.”

AY: Doğru bir tespit..

“■ Türkiye’nin kendine mahsus bir kültürel diplomasi sistemini ve dilini oluşturması gerekmektedir. Bunun için derin ve köklü kültürel ilişkiler ağının yeniden diriltilmesi gerekmektedir”

AY: Doğru bir tespit..

“■ Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çeşitli fon ve desteklerine erişim kolaylaştırılmalı ve bu süreç daha şeffaf bir hale getirilmelidir.”

AY: Doğru bir tespit..Son yıllarda sürekli iktidara yakın isimlerin ve STK’ların destek aldığı, hatta ödüllerde bile ona dikkat edildiği gözlemlenmektedir. Ki, bu çok yanlış ve tehlikelidir.

 “■ Dünyadaki kültür alanlarında etkinliğin artırılması için kültürel diplomasi bireylerin, diyasporadaki sivil kuruluşların ve özel sektörün katıldığı çok aktörlü bir yapıya bürünmelidir.”

AY: Doğru bir tespit ama, araya diaspora kelimesi uymamış. Çünkü Diyaspora; herhangi bir ulusun kendi yurdundan ayrılmış etnik veya dinî azınlıklar kolu” olarak tanımlanır. Ülkeler bitti de kollar mı kaldı?

“■Dünyaca ünlü kültür kurumlarının yeni dönem projelerinden istifade edilmeli ve bunlarla ortaklık kurulmalıdır.”

AY: Doğru bir tespit..

“■Salgın döneminde ortaya çıktığı üzere kültür alanındaki sosyoekonomik eşitsizliklere dayalı faydalanma ve etkinlik sorununu çözmek üzere çalışmalar ve teşvikler oluşturulmalıdır.”

AY: Doğru bir tespit..Ve, çok önemlidir.

Sonuç: Raporlar da hep “yapılmalıdır, edilmelidir, korunmalıdır v.b.” yazılır. Keşke bu maddelere kimin/hangi kurumun yapacağı da eklenebilseydi! Sorumlu tespit edilebilseydi Bakın bu raporu okuyacaklar (inşallah) sonra kendilerine görev edinecek madde çıkarmayacaklar ve kenara koyacaklar. “Helal olsun çok güzel hazırlamışsınız” demeyi de unutmayacaklar. Hep, böyle oldu. Çünkü, makama atanan fikir almak istemiyor, kendi aklını en üst görüyor.

Sorun beyinlerde başlıyor. İnşallah bu defa yanılırım

ENPOLİTİK. Teşekkür ederiz.

AY: Rica ederim. Bu tür raporların artmasını ve siyaset üstünde olumlu baskı yapmasını dilerim.


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °